Ξεκίνησε η εσωκομματική ψηφοφορία των Σοσιαλδημοκρατών για την έγκριση της προγραμματικής συμφωνίας με τους Χριστιανοδημοκράτες προκειμένου να σχηματιστεί ένας Μεγάλος Συνασπισμός. Στην κάλπη, στην οποία πρώτος προσήλθε ο πρόεδρος του SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αναμένεται να προσέλθουν τα 470.000 μέλη – ακόμη και με επιστολική ψήφο. Μάλιστα, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα ανακοινωθεί στις 14 ή στις 15 Δεκεμβρίου, ενώ οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες θα μπορούν να ψηφίσουν μέχρι τις 12 του ίδιου μήνα. 

Ads

Διαβάστε επίσης: Tvxs Συνέντευξη: Η προγραμματική συμφωνία συντηρεί το δίδυμο Μέρκελ-Σόιμπλε

Οι αναλυτές περιμένουν το “ναι” να κυριαρχήσει, κάτι το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για να επιτραπεί στους Σοσιαλδημοκράτες να συστήσουν μια νέα κυβέρνηση με τους συντηρητικούς της Άγκελα Μέρκελ.

Διαβάστε επίσης: Γερμανία: Ναι σε κυβερνητικό συνασπισμό λέει το 78% των ψηφοφόρων του SPD

Ads

«Αυτό το σύμφωνο συνασπισμού παίρνει τον δρόμο του, αυτό σκέφτονται όλα τα ηγετικά στελέχη του SPD», σημείωσε o Γκάμπριελ μετά την ψήφο του. «Γι’ αυτό είμαστε βέβαιοι ότι θα έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα», πρόσθεσε.

«Δεν έχω γυάλινη σφαίρα», σημείωσε ο Γκάμπριελ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αυτής. «Ας περιμένουμε ακόμη μια εβδομάδα και θα ξέρουμε», κατέληξε.

Περίπου 200.000 μέλη του κόμματος είχαν ήδη ψηφίσει σήμερα, το οποίο σημαίνει ότι έχει επιτευχθεί το 20% της συμμετοχής που χρειάζεται για να είναι έγκυρη η ψηφοφορία αυτή.