Τη στροφή προς τα δεξιά επιβεβαίωσε ο πρώτος γύρος των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία. Πρώτο τερμάτισε το κεντροδεξιό UMP του Σαρκοζί, με το Εθνικό Μέτωπο (FN) της Μαρίν Λεπέν να ακολουθεί ισχυρό και σε απόσταση αναπνοής. Μικρότερη από το αναμενόμενο αλλά ήττα σε κάθε περίπτωση για τους κυβερνώντες Σοσιαλιστές.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες από γαλλικά μέσα ενημέρωσης, τα τελευταία αποτελέσματα λίγο πριν το τελικό δείχνουν το κόμμα Σαρκοζί να έρχεται πρώτο λαμβάνοντας ποσοστό 29,4%. Ακολούθησε το Εθνικό Μέτωπο με 25,2% και οι Σοσιαλιστές και οι σύμμαχοί τους με 21,8%.

Από τον πρώτο γύρο εξελέγησαν συνολικά 220 τοπικοί άρχοντες με τις δυνάμεις της κεντροδεξιάς, 56 με τους Σοσιαλιστές και τους συμμάχους τους και 8 με το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο.

Στο δεύτερο γύρο, θα αναμετρηθούν εκ νέου 1.536 ζευγάρια υποψηφίων, 314 μάχες είναι πιθανόν να διεξαχθούν μεταξύ τριών ζευγαριών και μία μεταξύ τεσσάρων.  Σημειώνεται ότι κάθε ψηφοδέλτιο είναι υποχρεωτικά διπλό, με έναν άνδρα και μία γυναίκα.

Ads

Πέντε στους δέκα Γάλλους απείχαν από τις εκλογές

Σε κάθε περίπτωση, μεγάλος νκητής των γαλλικών περιφερειακών εκλογών αναδείχθηκε η αποχή, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, το 49,82% του εκλογικού σώματος δεν προσήλθε στις κάλπες, για να ψηφίσει.

Η αποχή, ωστόσο, είναι κατά τουλάχιστον πέντε ποσοστιαίες μονάδες μικρότερη σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές.

Ο Νικολά Σαρκοζί προτίθεται να ακολουθήσει την πολιτική γραμμή «ούτε ο ένας, ούτε ο άλλος» για τις εκλογικές μονομαχίες του δεύτερου γύρου στις οποίες έχει αποκλειστεί ο υποψήφιος του κεντροδεξιού UMP, πράγμα που σημαίνει ότι αφήνει στην πολιτική ευχέρια των υποστηρικτών του το να υποστηρίξουν ακόμα και τους ανοιχτά ακροδεξιούς υποψήφιους της Μαρίν Λεπέν.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου (FN) εμφανίστηκε ικανοποιήμενη από τις επιδόσεις του κόμματός της και είπε: «Θεωρούμε ότι οι ψηφοφόροι μας είναι μεγάλοι, εμβολιασμένοι, ώριμοι και ενήλικες και κατά συνέπεια δεν έχουν λάβει οποιαδήποτε εντολή από πλευράς πολιτικών κινημάτων». Με τη δήλωση αυτή, η Λεπέν ήθελε να τονίσει πως το κόμμα της δεν προτίθεται να υπαγορεύσει στους ψηφοφόρους τι κόμμα να ψηφίσουν κατά το β’ γύρο των εκλογών.

Επικρίσεις εναντίον του Σαρκοζί αλλά και παραδοχή ήττας

Την ίδια στιγμή, οι Σοσιαλιστές επέκριναν με δριμύτητα τη στάση του Νικολά Σαρκοζί. Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς έκανε λόγο για «ηθικό και πολιτικό λάθος». «Όταν υπάρχει επιλογή μεταξύ δημοκρατικού υποψήφιου και υποψηφίου του Εθνικού Μετώπου, εμείς δεν διστάζουμε», είπε. Εντούτοις, ο Βαλς παραδέχθηκε την ήττα του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δυστυχώς, είναι αυτό που είχαμε υποδείξει από την αρχή. Αποκλειστήκαμε από τουλάχιστον 500 καντόνια επί συνόλου 2.000 […] επειδή δεν υπήρξε συσπείρωση της Αριστεράς στον α’ γύρο, όπως αναμέναμε».

Θέση, ωστόσο, πήρε και ο πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος υπεραμύνθηκε των αποφάσεων του Νικολά Σαρκοζί.

Διαβάστε επίσης:

«Non» λέει ο Σαρκοζί σε ένα ντιμπέιτ με την Λεπέν