Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει στο μέλλον να δεσμεύονται δισεκατομμύρια ευρώ που παρέχονται σε επιδοτήσεις στην περιφέρεια της ΕΕ, ειδικά για τα μέλη της Ένωσης που δεν εκπληρώνουν τους όρους που έχουν τεθεί σχετικά τα ελλείμματά τους στον προϋπολογισμό.

Ads

«Τούτο θα πρέπει να είναι εφικτό, ως ύστατη λύση» ανέφερε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Επίτροπος κ. Γιοχάνες Χαν, που πρόσθεσε ότι «ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να βοηθούν άλλα μέλη της Ένωσης να επανέρχονται στον ορθό οικονομικό δρόμο».

Πληροφορημένες πηγές στις Βρυξέλλες εκτιμούσαν ότι οι προτάσεις της Επιτροπής θα μπορούσαν να τεθούν σε εφαρμογή μόνο μετά το 2014.

Ως επιδοτήσεις για την περιφέρεια της ΕΕ νοούνται: οι επιδοτήσεις για νέες θέσεις εργασίας, δημόσια περιφερειακά έργα και, τέλος, μέτρα καταπολέμησης της ρύπανσης του περιβάλλοντος. Κατατάσσονται αυτές οι επιδοτήσεις δεύτερες σε μέγεθος, ύστερα απο τις αγροτικές, στηρίζουν δε τα συγκριτικά φτωχότερα μέλη της Ένωσης.

Ads

Όσον αφορά τα έτη ’14-’20, προγραμματίζονται επιδοτήσεις στην περιφέρεια της ΕΕ συνολικού ύψους 376 δισ. ευρώ, δηλαδή ισόποσες με περισσότερα από 500 δισ. αμερικανικά δολάρια.

Παρόμοιες προτάσεις με αυτή του Επιτρόπου Χαν, που όμως πρέπει να τύχουν της έγκρισης των κρατών μελών και του ίδιου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχουν συναντήσει μεγάλη αντίδραση τα τελευταία χρόνια, σημείωναν σήμερα στις Βρυξέλλες διπλωματικές πηγές.

«Υλοποιούμενη, αυτή η πρόταση θα τιμωρήσει κυβερνήσεις στην περιφέρεια της ΕΕ, αλλά και την αυτοδιοίκηση», σχολίασε η κ. Μερτσέντες Μπρέσο, Επιτροπής αρμόδια για τις περιφέρειες της ΕΕ.