Την άρση του casus belli από την πλευρά της Τουρκίας με ταυτόχρονη ακύρωση, από την πλευρά της Ελλάδας, της απόφασης που δίνει στην ελληνική Βουλή το δικαίωμα για επέκταση στα 12 μίλια των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, προτείνει ο σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραΐμ Καλίν, πλέκοντας παράλληλα το εγκώμιο του Έλληνα πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου.

Ads

«Η Ελλάδα μαζί με πολλές άλλες χώρες έχει υπογράψει και κυρώσει την Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο αποτελεί πλέον ευρωπαϊκό κεκτημένο», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής.

«Είναι απαράδεκτο το 2010 να υπάρχει casus belli, αυτά ανήκουν σε άλλες εποχές, όποιος θέλει την ειρήνη στη περιοχή πρέπει να το αποδεικνύει με πράξεις και όχι με λόγια, εμείς καθημερινά το αποδεικνύουμε, καιρός να το πράξει και η Τουρκία» είπε ο Γιώργος Πεταλωτής.

Οι δηλώσεις Καλίν έγιναν δύο εβδομάδας πριν από την επόμενη επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού στην Ελλάδα.

Ads

«Αυτό που προτείνουμε σήμερα είναι να αποσύρουμε ταυτόχρονα και τις δύο αποφάσεις και να αφήσουμε τη ρύθμιση του ζητήματος στη συνολική διευθέτηση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων» δηλώνει ο Ιμπραΐμ Καλίν σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή».

Ο κ. Καλίν υποστηρίζει, επίσης, ότι η Τουρκία δεν βλέπει πια την Ελλάδα ως απειλή: «Αυτό γινόταν στο παρελθόν, αλλά όχι πια. Τώρα τη βλέπουμε ως γείτονα και εταίρο». Ο ίδιος πλέκει το εγκώμιο του Γ.Παπανδρέου, σημειώνοντας ότι «συμπεριφέρεται ως πραγματικός ηγέτης». «Αν και αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εσωτερικής πολιτικής, παραμένει διεθνιστής».

Τέλος, αναφορικά με το Κυπριακό και την άρνηση της Άγκυρας να ανοίξει τα αεροδρόμια και τα λιμάνια στα αεροπλάνα και τα πλοία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Καλίν λέει ότι «το πρόβλημα αυτό μπορεί να επιλυθεί μόνο στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού».

Να σημειωθεί πως στις 11 το πρωί της Παρασκευής ο Ιμπραΐμ Καλίν θα μιλήσει, μαζί με τον αντιπρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ, σε ημερίδα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις που οργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), στο υπουργείο Εξωτερικών.