Τις προτάσεις της Κομισιόν για ισχυρότερο ευρω-μηχανισμό διάσωσης, με πρόσθετα όπλα αλλά ταυτόχρονα σκληρότερα μέτρα σε όλη την Ευρώπη, παρουσίασαν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και ο επίτροπος Όλι Ρεν. Μάλιστα ηγέτες της ΕΕ δήλωσαν στο Reuters ότι είναι πολύ πιθανόν την επόμενη εβδομάδα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να εξετάσουν την αύξηση των κεφαλαίων του EFSF στα 440 δις ευρώ από τα 250 δις ευρώ περίπου σήμερα, σε μια προσπάθεια κατευνασμού των αγορών.

Ads

Σύμφωνα με τον Όλι Ρεν, η πιστωτική ικανότητα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πρέπει να ενισχυθεί και η εμβέλεια της λειτουργίας του να διευρυνθεί.

Υπενθυμίζεται ότι η αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αποκλείσθηκε κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, τον περασμένο Δεκέμβριο. Ωστόσο, ο Ευρωπαίος επίτροπος εγείρει και πάλι το θέμα. Παράλληλα, έσπευσε να αποκλείσει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. «Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ή του χρέους άλλου κράτους μέλους της Ευρωζώνης θα είχε τόσο σοβαρές αρνητικές συνέπειες. Δεν θα θέλαμε να πάρουμε αυτόν το δρόμο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Αντίστοιχες δηλώσεις έκανε και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο. «Η Επιτροπή λέει σαφώς ότι θεωρούμε πως η ικανότητα δανεισμού θα πρέπει να ενισχυθεί και ότι το πεδίο των δραστηριοτήτων του θα πρέπει να διευρυνθεί» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλες. «Είναι απολύτως δυνατό να ληφθούν αυτές αποφάσεις το αργότερο κατά τη διάρκεια του επομένου Συμβουλίου Κορυφής, τον Φεβρουάριο», πρόσθεσε.

Ads

Τη βούληση της Γερμανίας να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να στηρίξει το ευρώ υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, σχολιάζοντας τις προτάσεις της Κομισιόν για την ενίσχυση του μηχανισμού διάσωσης, ωστόσο, ερωτηθείσα σχετικά με τις προτάσεις ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εν όψει της ενδεχόμενης ανάγκης στήριξης και άλλων χωρών της ευρωζώνης υποστήριξε ότι θεωρεί ότι τα κεφάλαια που του έχουν διατεθεί είναι επαρκή.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βολφγκανγκ Σόιμπλε, υποστήριξε ότι οι ηγέτες της ΕΕ επεξεργάζονται ένα πακέτο στήριξης της ΕΕ απέναντι στις αγορές, αλλά αυτό δεν θα είναι έτοιμο στην επόμενη συνεδρίαση. Ο ίδιος έθεσε ως πιθανή ημερομηνία τις συνεδριάσεις του Φεβρουαρίου ή του Μαρτίου. Επιπλέον υποστήριξε ότι έχει ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με τη Γαλλία, την Ιταλία και το ΔΝΤ για το εν λόγο θέμα.

Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη η Κομισιόν παρουσίασε το «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο» καθορίζοντας παράλληλα τις προτεραιότητες της ΕΕ για το 2012, με στόχο την ανάπτυξη και την αύξηση της απασχόλησης, συνιστώντας στα κράτη μέλη δημοσιονομική πειθαρχία και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, κυρίως στο συνταξιοδοτικό τομέα. Προκειμένου μάλιστα να αποφεύγονται οι δημοσιονομικοί εκτροχιασμοί, το πρώτο εξάμηνο κάθε έτους τα κράτη μέλη θα υποβάλλουν στις Βρυξέλλες τις γενικές κατευθύνσεις των εθνικών προϋπολογισμών τους για το επόμενο έτος, πριν υιοθετηθούν από τα εθνικά κοινοβούλια.

Την ανάγκη δημοσιονομικής πειθαρχίας και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου η ΕΕ να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης, υπογράμμισε κατά τη διάρκεια ομιλίας του ο επίτροπος Όλι Ρεν.

«Χωρίς σημαντικές αλλαγές, η Ευρώπη είναι καταδικασμένη σε ένα φαύλο κύκλο χαμηλής απασχόλησης και ανάπτυξης», παρατήρησε, υπογραμμίζοντας τη σημασία μεταρρύθμισης των συνταξιοδοτικών συστημάτων. Αναφερόμενος, ειδικότερα, στο ευρωπαϊκό εξάμηνο, ο Όλι Ρεν σημείωσε ότι, έως τον Ιούνιο, η Επιτροπή θα εξετάσει τις κατευθύνσεις των εθνικών προϋπολογισμών για το 2012, κάνοντας τις απαραίτητες συστάσεις ή προειδοποιήσεις προς κάθε χώρα-μέλος, ενώ τον Ιούλιο το Συμβούλιο Υπουργών θα κάνει τις τελικές συστάσεις για την οικονομική πολιτική που θα πρέπει να ακολουθήσει κάθε χώρα.

Bloomberg: Σχέδιο επαναγοράς του πορτογαλικού χρέους από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις

Σχέδιο επαναγοράς του πορτογαλικού χρέους επεξεργάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες των διεθνών πρακτορειών, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Εκτιμάται δε, ότι για το σκοπό αυτό θα διατεθούν περί τα 60 δις ευρώ για την Πορτογαλία, ωστόσο μέρος του ποσού αυτού θα κατευθυνθεί και για την αγορά ελληνικών ομόλογων, σε μια προσπαθεί να αποσυμπιεστεί η αγορά.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, οι λεπτομέρειες του πακέτου θα συζητηθούν στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας, ωστόσο, είναι πιθανό ο δισταγμός χωρών όπως η Γερμανία να αναβάλει τις αποφάσεις μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στην αρχή του Φεβρουαρίου.

Ανάμεσα στις επιλογές που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να στηρίξει την Πορτογαλία, με στόχο την επαναφορά της σταθερότητας στην Ευρωζώνη, ως πιθανότερες φαίνονται η αγορά ομολόγων ή η προσφορά βραχυπρόθεσμων δανείων. Ερωτηθείς πριν από μερικές εβδομάδες για το ζήτημα, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε πως οι επιλογές που εξετάζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι «ακριβώς αυτές».