Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, μοιάζει με τον Μιχαλάκη της αντροπαρέας στην κλασική ηθογραφική κωμωδία του Γ. Τζαβέλλα «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα», που έφαγε ένα αρνί μόνος του, έσκασε και πέθανε. «Είπες να φας ένα αρνί και σε έφαγε το αρνί» λέει ο ήρωας της ταινίας, ο Αντωνάκης Κοκοβίκος, θρηνώντας τον φίλο του.

Ads

Περίπου έτσι συνέβη και με το πάρτι γενεθλίων του Τζόνσον, στο οποίο φυσικά παρευρέθη και ο ίδιος, στις 19 Ιουνίου του 2020, με συμμετοχή δεκάδων ατόμων, εν μέσω πανδημικού lockdown: Απειλεί να τον «φάει».

Προς το παρόν, είναι μάλλον ο πρώτος Βρετανός πρωθυπουργός στο οποίο επιβλήθη προβλεπόμενο πρόστιμο από παραβίαση δικού του νόμου. Η αστυνομία, όπως σημειώνει η Deutsche Welle, έχει ήδη ξεκινήσει να μοιράζει πρόστιμα στους συμμετέχοντες – οι οποίοι δεν είναι και λίγοι: 50 μέχρι στιγμής – άρα ήταν θέμα χρόνου να λάβει ένα και ο πρωθυπουργός.

«Παραιτήσου!»

Το πρόστιμο στον πρωθυπουργό δεν ξεπερνά τις 50 λίρες. Μπορεί αυτό το ποσό να είναι μικρό, για κάποιους, και, όπως σχολιάζει η Deutsche Welle, να σβήνεται εύκολα, αλλά το όνομά του έχει ήδη σπιλωθεί και το ηθικό αποτύπωμα της πράξης δεν μπορεί εύκολα να διαγραφεί. Για αυτό η κυρίαρχη ερώτηση τώρα είναι μία: πόσο ακόμα θα αντέξει στο τιμόνι της χώρας ο Μπόρις Τζόνσον;

Ads

Την Πέμπτη, συνεχίζει η Deutsche Welle, οι βρετανικές εφημερίδες δεν χρειάστηκε να είναι ιδιαίτερα ευφάνταστες στα πρωτοσέλιδά τους, καθώς ο Βρετανός πρωθυπουργός έκανε τη δουλειά μόνος του. Η βρετανική Guardian παραδείγματος χάριν τιτλοφορεί: «Πρωθυπουργός: Παραβίασα το δικό μου νόμο, αλλά αρνούμαι να φύγω». Η Telegraph έχει την παραδοχή του Τζόνσον ότι «ο κόσμος έχει το δικαίωμα να έχει περισσότερες απαιτήσεις». Η αντιπολίτευση ζητά επίμονα την παραίτησή του ενώ τα κόμματα των Εργατικών (Labour) και των Φιλελεύθερων (Liberal Democrats),αλλά και το Εθνικό Σκωτικό Κόμμα (SNP) ζήτησαν ακόμη και την έκτακτη συνεδρίαση της βρετανικής Βουλής, που είναι κλειστή λόγω του Καθολικού Πάσχα, ώστε να θέσουν τις ερωτήσεις τους προς τον πρωθυπουργό.

Παράλληλα σε αυτό το κλίμα, δημοσιεύθηκε χθες fast–track δημοσκόπηση του YouGov, η οποία έδειξε ότι το 57% του κόσμου πιστεύει πως ο πρωθυπουργός πρέπει να παραιτηθεί. Και όλες αυτές οι αντιδράσεις στην «αυγή» του πρώτου προστίμου. Άρα κανείς εύλογα αναρωτιέται: Τί θα γίνει στα υπόλοιπα που πιθανότατα θα ακολουθήσουν;

Είναι γεγονός ότι ο ίδιος ο Τζόνσον έχει παραδεχτεί ότι παρευρέθηκε σε τουλάχιστον τρία από τα δώδεκα πάρτι, για τα οποία βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα της αστυνομίας.

Χθες δέχτηκε πρόστιμο για το πάρτι στις 19 Ιουνίου του 2020, την ημέρα δηλαδή των γενεθλίων του. Άρα βρισκόμαστε εν αναμονή, όπως και ο πρωθυπουργός. Από τη μία είναι τυχερός που το βρετανικό Κοινοβούλιο είναι κλειστό και επιπρόσθετα ποντάρει τις ελπίδες του στο γεγονός της δυναμικής του διπλωματικής παρέμβασης στον πόλεμο της Ουκρανίας, που τον έκανε να ξανακερδίσει έδαφος στα σπλάχνα του Συντηρητικού κόμματος.

Από την άλλη δεν είναι και τόσο τυχερός με τις επερχόμενες τοπικές εκλογές των δημοτικών συμβουλίων στις 5 Μαΐου, οι οποίες ξαφνικά αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Οι εκλογές αυτές αναδεικνύονται σε πραγματική σφυγμομέτρηση για τον Τζόνσον, καθώς, αν ο κόσμος γυρίσει την πλάτη στους Συντηρητικούς υποψήφιους, οι βουλευτές του κόμματος θα αρχίσουν να σκέφτονται πως θα σώσουν πρώτα τους ίδιους και μετά τον αρχηγό τους. Και τότε είναι που θα αρχίσει το πραγματικό ταρακούνημα στην καρέκλα του Τζόνσον.

Σφυρίζουν αδιάφορα οι Τόρις

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Guardian, ούτε τα ψέματα που είπε ο πρωθυπουργός για τα πάρτι – ισχυριζόμενος αρχικά ότι δεν έγιναν καν και αργότερα ότι δεν ήξερε ότι ήταν παράνομα – ούτε ο εκλογικός αντίκτυπος στο κόμμα του μοιάζουν ικανά να τον οδηγήσουν στην παραίτηση. Διότι, σύμφωνα με τους Τόρις, ένας πρωθυπουργός είναι πολύ σημαντικός για να πεταχτεί από την θέση κατά τη διάρκεια ενός πολέμου, εννοώντας την Ουκρανία.

Όμως, όπως σχολιάζει ο αρθρογράφος της εφημερίδας, Martin Kettle, η ιστορία της ίδιας της Βρετανίας δείχνει πόσο παράξενος είναι αυτός ο ισχυρισμός:

  • Η Μάργκαρετ Θάτσερ εκδιώχθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου στον Κόλπο το 1990.
  • Ο Νέβιλ Τσάμπερλεν κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο το 1940.
  • Ο Χέρμπερτ Άσκουιθ παραμερίστηκε κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου το 1916.

Στην πραγματικότητα, συμπεραίνει ο αρθρογράφος, ο πόλεμος τελικά είναι μια καλή στιγμή για να απαλλαγεί μια χώρα από έναν αποτυχημένο πρωθυπουργό, όχι μια κακή.

Πολύ περισσότερο που η ίδια η Βρετανία δεν βρίσκεται σε πόλεμο με κανέναν. Υπάρχει οπωσδήποτε πόλεμος σε εξέλιξη, αλλά ένα μεγάλο μέρος του «πολέμου» του Τζόνσον είναι μια «παντομίμα» που εκτελείται από έναν πρωθυπουργό – «παντομίμα».

Επιπλέον, γράφει η εφημερίδα, δεν υπήρχε τίποτα το εξαιρετικά σημαντικό που να δικαιολογεί το ψέμα του πρωθυπουργού στη Βουλή των Κοινοτήτων, ότι δεν υπήρχαν lockdown πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ. Δεν υπήρχε κανένα εθνικό συμφέρον, ούτε η εθνική ασφάλεια ούτε η λίρα απειλούνταν. Το ψέμα του Τζόνσον ήταν καθαρά αυτοεξυπηρετούμενο και βολικό τονίζει ο αρθρογράφος.

Παρόλα αυτά, προσθέτει η εφημερίδα, το ψέμα που είπε δεν ήταν ασήμαντο. Αντιθέτως. Ήταν ένα ψέμα για την παραβίαση ενός νόμου που είχε κάνει ο ίδιος, και που οι υπόλοιποι ακολουθούσαν ευσυνείδητα για το κοινό καλό. Δεν επρόκειτο για κάποια παράβαση χωρίς θύματα όπως ένα παράνομο παρκάρισμα. Ήταν ένα ψέμα για την παραβίαση ενός κανονισμού έκτακτης ανάγκης για τον περιορισμό μιας επιδημίας και τελικά τη διάσωση ζωών.

Τελικά, διαπιστώνει η εφημερίδα, ο Τζόνσον αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων, ιδίως όταν σε αυτές περιλαμβάνονται οι πάνω από 160.000 Βρετανοί που έχουν πεθάνει από τον Covid. «Εκατομμύρια άλλοι είναι αγανακτισμένοι και ντροπιασμένοι για τη συμπεριφορά του Τζόνσον. Δεν στάθηκε στο ύψος της δουλειάς».