Νέα, έκτακτη δέσμη μέτρων, με περικοπές και μειώσεις των δημοσίων δαπανών ζητά με επιστολή του προς τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τα Οικονομικά Όλι Ρεν, τονίζοντας ότι οι εξελίξεις στις αγορές έχουν ακυρώσει τις μέχρι τώρα παρεμβάσεις της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι.

Ads

 
Οι Βρυξέλλες, όπως μετέδωσαν τα μεσημβρινά τηλεοπτικά δελτία των ιταλικών καναλιών, πιστεύουν ότι χωρίς πρόσθετο πακέτο μέτρων, η Ιταλία είναι πολύ πιθανό να μην καταφέρει να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της μέχρι το 2013.
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της επιστολής Ρεν ζητεί διευκρινίσεις σχετικά με την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, την πώληση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, την διευκόλυνση των απολύσεων στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και τις αποκρατικοποιήσεις.
 
Ο Ευρωπαίος επίτροπος επιθυμεί επίσης να πληροφορηθεί πώς θα ξοδευτούν τα κονδύλια της Ένωσης και με ποιο τρόπο θα ενισχυθούν οι διάφορες υποδομές. Κάθε τομέας της κυβερνητικής δράσης εξετάζεται με μεγεθυντικό φακό. Με ευθεία αναφορά και στην αξιοποίηση και ενίσχυση της παιδείας και στον ξεκάθαρο περιορισμό της γραφειοκρατίας.
 
Η ιταλική κυβέρνηση στο μεταξύ αναμενόταν να καταθέσει στην αρμόδια επιτροπή της γερουσίας την τροπολογία στον νόμο οικονομικής σταθερότητας, που περιέχει μεγάλο μέρος των μέτρων που ζητήθηκαν από τις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με ό,τι έχει διαρρεύσει, η εν λόγω τροπολογία, εξετάζεται, την ώρα αυτή, από τον ιταλό Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.
 
Η οριστική έγκριση του νόμου σταθερότητας από το κοινοβούλιο -μετά την οποία ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεσμεύθηκε να παραιτηθεί- αναμένεται να δοθεί το πολύ μέχρι το τέλος του μηνός.
 
Η πρόεδρος της Ένωσης Ιταλών Βιομηχάνων Confindustria, Έμμα Μαρτσεγκάλια, αναφερόμενη στην συνεχή άνοδο των σπρεντ, δεν έκρυψε την έντονη ανησυχία της: “Δεν αξίζουμε να έχουμε το τέλος της Ελλάδας. Αν δεν τεθεί τέρμα σε αυτή την κατάσταση, η Ιταλία δεν θα μπορεί να έχει, πλέον, δυνατότητα πρόσβασης στις αγορές”, είπε η επικεφαλής των ιταλών επιχειρηματιών.