Έπειτα από μια εβδομάδα καταιγιστικών εξελίξεων, το κυπριακό Κοινοβούλιο καλείται το πρωί της Παρασκευής να εγκρίνει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος τα τρία νομοσχέδια του Plan B που κατέθεσε χθες το βράδυ η κυβέρνηση. Σκεπτικισμό για την ποιότητα του κυπριακού εναλλακτικού σχεδίου εκφράζει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Την ίδια ώρα, με άδεια χέρια γυρίζει ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής από τη Ρωσία, όπου τις τελευταίες δύο ημέρες επιχειρούσε να επιτύχει συμφωνία δανειοδότησης της Κύπρου.

Ads

Στις 10:00 το πρωί συνεδριάζει η ολομέλεια της Βουλής, η οποία καλείται να ψηφίσει τα επίμαχα νομοσχέδια για την ίδρυση Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης (ΕΤΑ), την επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και την εξυγίανση των τραπεζών, τα οποία εγκρίθηκαν χθες από το υπουργικό συμβούλιο  και συζητήθηκαν στη σύσκεψη των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, υπό τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Οι προτάσεις θα υποβληθούν για συζήτηση στο Eurogroup έως τη Δευτέρα.
 
Συνολικά πρόκειται για εννέα νομοσχέδια που τιτλοφορούνται:

  • Ο περί ίδρυσης εθνικού ταμείου αλληλεγγύης νόμος
  • Ο περί επιβολής περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης
  • Ο περί εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων νόμος
  • Ο περί τραπεζικών εργασιών τροποποιητικός νόμος
  • Ο περί Ειδικού φόρου πιστωτικού ιδρύματος τροποποιητικός νόμος
  • Ο περί της διαχείρισης χρηματοοικονομικών κρίσεων τροποποιητικός νόμος
  • Ο περί σύστασης και λειτουργίας σχεδίου προστασίας καταθέσεων και εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων νόμος
  • Οι περί λειτουργίας ταμείου προστασίας καταθέσεων και εξυγίανσης πιστωτικών και άλλων ιδρυμάτων κανονισμοί
  • Ο περί συνεργατικών εταιρειών τροποποιητικός νόμος

«Κάθε λεπτό που περνά διαφοροποιούνται τα δεδομένα και οδηγούν την χώρα πιο κοντά στην άτακτη χρεοκοπία», δήλωσε το πρωί της Παρασκευή στο Mega ο Πάμπος Χαραλάμπους, διευθυντής του γραφείου Τύπου του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη. Ο κ. Χαραλάμπους ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει επιλογή εξόδου από την ευρωζώνη και εκτίμησε ότι η πλειοψηφία της Βουλής δεν θα οδηγήσει την χώρα στο χάος.
 
«Ελπίζουμε η τρόικα να δεχθεί την φόρμουλα την οποία έχουμε επεξεργαστεί», σημείωσε και τόνισε ότι πρέπει να αποτραπεί η χρεοκοπία της χώρας και η έξοδος από το ευρώ. «Ό,τι γίνει πρέπει να γίνει σήμερα», υπογράμμισε σε άλλο σημείο, ενώ πρόσθεσε ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν την Τρίτη μόνο εάν υπάρξει προηγουμένως λύση.

Πάντως, ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Λευκωσία να επιδιώξει λύση εκτός ευρωπαϊκού μηχανισμού και εκτός τρόικας. Σε συνέντευξή του στο Mega υποστήριξε ότι τους τελευταίους μήνες υπήρξε μια μεθόδευση με στόχο πρώτον την καταστροφή του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου και δεύτερον την καταστροφή των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας.
 
«Εάν στόχος είναι ο στραγγαλισμός της κυπριακής οικονομίας θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τις όποιες επιλογές, οι οποίες θα υπερασπίζονται στοιχειωδώς την κυριαρχία του κυπριακού κράτους και την αποφυγή μιας μόνιμης κηδεμονευτικής σχέσης μεταξύ Κύπρου και Βερολίνου», δήλωσε ο κ. Ομήρου και πρόσθεσε: «Αν αυτός είναι ο στόχος δεν μας αφήνουν κανένα άλλο περιθώριο παρά να επιδιώξουμε επώδυνα μέτρα αλλά λύση εκτός μηχανισμού και εκτός τρόικας». Διευκρίνισε ωστόσο ότι θα εξαντληθεί «κάθε περιθώριο μέσα στα πλαίσια της λογικής για να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας».

Ads

Τι προβλέπουν τα νομοσχέδια
 
Το πρώτο νομοσχέδιο αφορά στην ίδρυση εθνικού ταμείου αλληλεγγύης (ΕΤΑ), το δεύτερο στην επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και το τρίτο στην εξυγίανση των τραπεζών. Για το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης (ΕΤΑ) το υπουργείο Οικονομικών εισηγείται την ψήφιση του «δεδομένης της έκτακτης ανάγκης στην οποία έχει περιέλθει η Δημοκρατία λόγω του άμεσου κινδύνου κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού της συστήματος».
 
Οι πόροι του Ταμείου θα προέρχονται από εισοδήματα της Δημοκρατίας από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, από ομόλογα ή/και χρεόγραφα ή/και αξιόγραφα ή/και άλλους τίτλους αξιών, που το Ταμείο εκδίδει και πωλεί από την απόκτηση, διαχείριση ή και διάθεση μετοχών, ομολόγων, χρεογράφων, αξιογράφων ή/και άλλων τίτλων αξιών οποιασδήποτε εταιρεία ή άλλου νομικού προσώπου, από δωρεές ή και εισφορές που γίνονται προς το Ταμείο από οποιοδήποτε πρόσωπο και από οποιαδήποτε άλλη πηγή ή και νόμιμη δραστηριότητα.
 
Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά την επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Το υπουργείο Οικονομικών ενημερώνει τη Βουλή ότι προς αντιμετώπιση της κρισιμότητας της κατάστασης στην κυπριακή οικονομία κρίθηκε επιβεβλημένη η κήρυξη προσωρινής ειδικής τραπεζικής αργίας, καθώς και η εισαγωγή πλαισίου κανόνων που να ρυθμίζουν παραμέτρους λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
 
Σκοπός είναι η ανάθεση εξουσιών στον ΥΠΟΙΚ ή κατά περίπτωση στο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας να μπορούν να παίρνουν περιοριστικά μέτρα, περιλαμβανομένων περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων για λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας και με σκοπό τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας.
 
Το τρίτο νομοσχέδιο για την εξυγίανση των τραπεζών αφορά την αποφυγή άμεσης χρεοκοπίας της Λαϊκής Τράπεζας. Το νομοσχέδιο, μαζί με τα άλλα υποστηρικτικά σε αυτό, θα τεθεί προς ψήφιση το πρωί της Παρασκευής.

Διαμαρτυρία πολιτών έξω από την κυπριακή Βουλή
 
Εκατοντάδες πολίτες, κυρίως εργαζόμενοι στη Λαϊκή Τράπεζα, που διαμαρτύρονται για τις εξελίξεις στην οικονομία, άρχισαν να συγκεντρώνονται κοντά στη Βουλή. Κρατούν πανό με συνθήματα κατά του μνημονίου και της απόφασης για αναδιάρθρωση της Λαϊκής Τράπεζας, ενώ η Αστυνομία έχει αποκλείσει το κτίριο του κοινοβουλίου.
 
Στο μεταξύ, ο πρώτος εκτελεστικός διευθυντής της Λαϊκής Τράπεζας Τάκης Φειδία χαρακτήρισε «εντελώς άδικη» την κατάσταση, όπως διαμορφώνεται, με την απόφαση εξυγίανσης της Τράπεζας. Διατύπωσε την εκτίμηση ότι η απόφαση του Eurogroup για «κούρεμα» των καταθέσεων «ήταν καλύτερη από αυτό που γίνεται σήμερα». Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ, ο κ. Φειδία ανέφερε ότι η κατάσταση αυτή δημιουργήθηκε λόγω της εθελοντικής συμμετοχής της Κύπρου στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. Τώρα, είπε, «πληρώνουν η Κύπρος, οι πολίτες της και οι εργαζόμενοι».