Με άδεια χέρια επιστρέφει από τη Ρωσία ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής από τη Ρωσία, όπου τις τελευταίες δύο ημέρες επιχειρούσε να επιτύχει συμφωνία δανειοδότησης της Κύπρου. Κι ενώ η κυπριακή Βουλή ψηφίζει σήμερα επί των νομοσχεδίων του Plan B που κατέθεσε χθες το βράδυ η κυβέρνηση, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαμηνύει πως δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς κούρεμα καταθέσεων. Και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ τόνισε πως το νέο κυπριακό σχέδιο δεν μπορεί να γίνει δεκτό.

Ads

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου αναχώρησε σήμερα από τη Μόσχα, χωρίς να υπάρξει καμία ανακοίνωση για συμφωνία, έγινε γνωστό από διπλωματική πηγή στη ρωσική πρωτεύουσα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
 
Σε δηλώσεις του λίγο πριν την επιστροφή του, ο Μιχάλης Σαρρής ξεκαθάρισε πως η Κύπρος δεν ζήτησε νέο ρωσικό δάνειο, αλλά υπέβαλε προτάσεις για επενδύσεις ρωσικών εταιρειών σε κυπριακές εταιρείες ή χρεόγραφα με αντάλλαγμα μελλοντικά έσοδα από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του φυσικού αερίου. Όπως σημείωσε, ένα νέο δάνειο θα ήταν επιβαρυντικό για το δημόσιο χρέος της Δημοκρατίας.
 
Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Κύπριος υπουργός διευκρίνισε ότι κατά τη χθεσινοβραδινή συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Αντόν Σιλουάνοφ τού  ανακοινώθηκε η απάντηση της ρωσικής πλευράς, η οποία δεν εξετάζει τίποτε περισσότερο πλην της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής και διευκολύνσεις σχετικές με το πρώτο ρωσικό δάνειο των 2,5 δισ. ευρώ, που είχε χορηγηθεί στην Κύπρο το Δεκέμβριο του 2011.

«Όσον αφορά τη ρωσική πλευρά, οι συνομιλίες τελείωσαν», τόνισε αργότερα ο Ρώσος υπουργός Αντόν Σιλουάνοφ, λέγοντας πως δεν υπήρξε ρωσικό ενδιαφέρον για επενδύσεις. Όσον αφορά το ζήτημα της επιμήκυνσης του υφιστάμενου ρωσικού δανείου, η Μόσχα θα περιμένει την απόφαση της τρόικας.
 
Ο Ρώσος υπουργός ανέφερε ότι η Λευκωσία πρότεινε τη σύσταση κυπριακού κρατικού φορέα, στον οποίο θα μεταφέρονταν τα περιουσιακά στοιχεία από τους υδρογονάνθρακες και ο οποίος θα εξέδιδε ομόλογα σε Ρώσους επενδυτές, με δυνατότητα μερίσματος. Η κυπριακή πλευρά, σημείωσε ο Σιλουάνοφ, «ήθελε να μεταφέρει μετοχές (του προτεινόμενου ενεργειακού φορέα), μετοχές τραπεζών και άλλα στοιχεία που μπορούσαν να διαθέσουν, και μας πρότεινε επίσης να εισέλθουμε σε αυτές τις τράπεζες. Κανείς από τους επενδυτές μας δεν εξέφρασε ενδιαφέρον για κάτι τέτοιο».

«Κόκκινη κάρτα» από τη Γερμανία 
 
Αλλά και από την Ευρώπη, τα νέα δεν είναι ενθαρρυντικά. Από το βήμα του γερμανικού κοινοβουλίου, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε μεν την επιθυμία της να παραμείνει η Κύπρος στην ευρωζώνη, υπογράμμισε δε ότι η χώρα θα πρέπει να συνειδητοποιήσει πως το επιχειρηματικό της μοντέλο έχει πεθάνει.
 
Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters, η Μέρκελ ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η κρατικοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων στην Κύπρο για να καλυφθεί η «τρύπα» στα δημόσια έσοδα και να διασφαλιστεί η διάσωση της χώρας. Επισήμανε επίσης ότι η βιωσιμότητα του χρέους και η αναδιάρθρωση των τραπεζών θα πρέπει να αποτελούν βασικά στοιχεία του όποιου νέου σχεδίου για την Κύπρο. Το πρόβλημα της Κύπρου είναι ζήτημα «αξιοπιστίας», πρόσθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Ads

Σε συνέντευξή του στα «Νέα Σαββατοκύριακο», ο και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τόνισε πως δεν μπορεί να υπάρξει ευρωπαϊκή βοήθεια για την Κύπρο χωρίς μείωση του τραπεζικού τομέα. Επαναλαμβάνοντας ότι δεν ήταν δική του πρόταση το «κούρεμα» των καταθέσεων, διαμηνύει πως δεν μπορεί να υπάρξει λύση χωρίς να πληρώσουν οι μεγαλοκαταθέτες και υπογραμμίζει ότι χωρίς το πακέτο η Κύπρος θα χάσει τα περισσότερα.
 
Σύμφωνα, πάλι, με δημοσίευμα της γερμανικής Bild, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εκφράζει τον σκεπτικισμό του για την ποιότητα του σχεδίου Β’  που υπέβαλε η Κύπρος για την αντιμετώπιση της κρίσης. «Ο καλλωπισμός από μόνος του δεν είναι αρκετός», φέρεται να είπε ο κ. Σόιμπλε σε συνάντηση των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, της καγκελαρίου Μέρκελ την Πέμπτη το απόγευμα. Η Κύπρος θα πρέπει να «κινηθεί και να κάνει εξοικονόμηση στα σοβαρά», συνέχισε, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η Κύπρος «παίζει με τη φωτιά» και πρέπει να παρουσιάσει ένα εποικοδομητικό σχέδιο για την πλήρωση χρηματοπιστωτικού κενού αρκετών δισ. ευρώ, δήλωσε ο Φόλκερ Κάουντερ, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών (CDU). Ο κ. Κάουντερ τάχθηκε κατά της πρότασης για την κρατικοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων και ημικρατικών επιχειρήσεων θεωρώντας ότι πρόκειται για τη χειρότερη λύση που πλήττει τους μικρούς αποταμιευτές της χώρας.
 
Στον ίδιο τόνο και αντιπρόεδρος της ΚΟ του (CDU) Μίχαελ Μάιστερ, ο οποίος ανέφερε ότι το σχέδιο για τη δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης δεν αίρει τα εμπόδια για συμφωνία με την τρόικα.
 
«Το σχέδιο έχει δύο μεγάλα κενά. Δεν βελτιώνει τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Κύπρου και δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το πρόβλημα του δυσανάλογα μεγάλου τραπεζικού τομέα», δήλωσε ο κ. Μάιστερ, προσερχόμενος την Παρασκευή στη συνάντηση των βουλευτών της συμπολίτευσης. «Οι ελπίδες μου για την Κύπρο δεν έχουν αυξηθεί κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, αλλά δεν παύω ακόμη να ελπίζω», προσέθεσε.
 
Το Eurogroup, μετά την ολοκλήρωση της χθεσινοβραδινής τηλεδιάσκεψης, με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα, ακόμη και στην επίσημη ανακοίνωσή του, υποχρεώνει την κυπριακή κυβέρνηση να συζητήσει στη βάση της απόφασης του προηγούμενου Eurogroup. Ζήτησε δηλαδή από την κυπριακή κυβέρνηση να επιστρέψει στην πρόταση που απέρριψε το κυπριακό κοινοβούλιο. 

Η ΕΚΤ, από την πλευρά της, σύμφωνα με δημοσίευμα Handelsblatt, εξετάζει να επιβάλει όριο στις αναλήψεις στην Κύπρο για μεγαλύτερη χρονική περίοδο, πάγωμα των καταθέσεων και εκτέλεση εμβασμάτων μόνο με άδεια της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.
 
Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές στη Φρανκφούρτη, η ΕΚΤ προετοιμάζει μέτρα για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο μαζικής εκροής κεφαλαίων με το άνοιγμα των τραπεζών στην Κύπρο. Σε αυτά περιλαμβάνεται ο περιορισμός στην ανάληψη μετρητών από τα ΑΤΜ «για μεγαλύτερη περίοδο». Μέρος της συζήτησης είναι επίσης το πάγωμα των καταθέσεων και η εκτέλεση εμβασμάτων μόνο με προηγούμενη έγκριση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. Μάλιστα, υποστηρίζεται ότι η ΕΚΤ θέλει να ρυθμιστεί η διακίνηση κεφαλαίων ακόμη και αφού συμφωνηθεί το πακέτο διάσωσης με την τρόικα μέχρι τη Δευτέρα εξαιτίας των ανησυχιών για «έφοδο» στις τράπεζες με το άνοιγμά τους.
 
Οι περιορισμοί θα γίνουν με «κοινωνικά υπεύθυνο τρόπο, ώστε κάθε πολίτης να έχει διαθέσιμα τα απαραίτητα χρήματα» για την καθημερινή διαβίωσή του, υποστήριξε μία από τις πηγές που επικαλείται η εφημερίδα.