Δεν «περνάει» από το κυπριακό κοινοβούλιο το νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων. Να απόσχει από την ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου αποφάσισε ο Δημοκρατικός Συναγερμός, το κόμμα του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, όπως έγινε γνωστό μετά από σύσκεψη του πολιτικού του γραφείου. Το νομοσχέδιο συζητείται αυτή την ώρα στο κυπριακό κοινοβούλιο, που έχει αποκλειστεί από εκατοντάδες πολίτες κατά του κουρέματος και της τρόικας. Στο τελευταίο του μήνυμα ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, υποστήριξε ότι θα δώσει μέχρι τέλος τη μάχη για αλλαγή του σχεδίου του Eurogroup. 

Ads

Ακολουθεί ενημέρωση λεπτό προς λεπτό από το tvxs.gr και σχετική ροή ειδήσεων στο twitter. 

20:21 – Ένταση επικράτησε πριν από λίγο έξω από την κυπριακή Βουλή με συγκεντρωμένους να πετούν πέτρες και αβγά κατά των αστυνομικών δυνάμεων. Σύμφωνα με πληροφορίες δυο νεαροί διαδηλωτές λιποθύμησαν. Οι χιλιάδες πολίτες έξω από την κυπριακή Βουλή αποδοκίμασαν έντονα τους πολιτικούς ηγέτες. «Θέλουμε ηγέτες, θέλουμε ζωή» μεταξύ των συνθημάτων. Οι αστυνομικές δυνάμεις απομάκρυναν περίπου 300 διαδηλωτές οι οποίοι προσπάθησαν να εισβάλουν στο χώρο της Βουλής.

20:06 – Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στον ΣΚΑΪ: Πρέπει με την πρώτη ευκαιρία να φύγουμε από την Ευρωζώνη. «Θα μελετήσουμε τρόπους για να βγούμε από τα αδιέξοδα. Θα είμαστε σε θέση εντός της εβδομάδας να απευθυνθούμε στον λαό. Θα βρούμε λύση. Η εκκλησία θα σταθεί δίπλα στην κυβέρνηση» σημείωσε μεταξύ άλλων.
 
20:05 – «Εξαιρετικά σοβαρή» χαρακτήρισε την κατάσταση στην Κύπρο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος εξέφρασε τη λύπη του για τον κυπριακό λαό, μιλώντας σε μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται η ειδησεογραφική ιστοσελίδα του γερμανικού Χρηματιστηρίου. Μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι τα προβλήματα δημιουργήθηκαν από ένα αποτυχημένο οικονομικό μοντέλο δεκαετιών.
 
20:04 –
Για την απειλή «τρομακτικών σεναρίων», σε περίπτωση που δεν ληφθεί άμεσα απόφαση από την Κύπρο στο ζήτημα των καταθέσεων, προειδοποίησε η αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ. Αν επέλθει επιπλέον καθυστέρηση, επεσήμανε, τότε τα σενάρια θα είναι πολύ πιο τρομακτικά από ό,τι αυτή η εφάπαξ εισφορά στις καταθέσεις, καθώς θα υπάρξει τελικά το «κούρεμα» για τους πιστωτές ή χρεοκοπία τραπεζών ή κρατική χρεοκοπία.
 
20:03 – Το Eurogroup οφείλει να βρει μία πιο δίκαιη λύση για το θέμα της Κύπρου, τονίζει ο πρόεδρος της Ομάδας των Φιλελεύθερων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γκι Φερχόφστατ.
 
20:02 – «Με προσοχή» παρακολουθεί το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών την κατάσταση στη Κύπρο. Σε ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ, σημειώνεται ότι «είναι σημαντικό η Κύπρος και οι εταίροι της στην Ευρωζώνη να εργαστούν για να επιλύσουν την κατάσταση με τρόπο υπεύθυνο και ακριβοδίκαιο, που θα διασφαλίζει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα». Σε γενικές γραμμές ο αμερικανικός Τύπος επισημαίνει ότι η ευρωζώνη θα πρέπει να αναγνωρίσει το λάθος της και να προχωρήσει σε διαρθρωτικές κινήσεις. Σε κύριο άρθρο του πρακτορείου «Bloomberg» τονίζεται ότι το «κούρεμα» των καταθέσεων των μικροκαταθετών στην Κύπρο είναι η χειρότερη όλων των αποφάσεων που έχει λάβει έως τώρα η Ευρωζώνη.

19:44 – Διαψεύδει σύμφωνα με το Reuters, ο υπ. Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής, τα περί παραίτησής του. Όπως αναφέρει το πρακτορείο, ο κύπριος ΥΠΟΙΚ έστειλε γραπτή απάντηση με τη διάψευσή του. Την πληροφορία είχε μεταδώσει νωρίτερα το πρακτορείο Bloomberg. 

Ads

19: 40 – Σε εξέλιξη κρίσιμη σύσκεψη της τρικομματκής στο Μαξίμου με το βλέμμα στην Κύπρο.

19:36 – Ένταση σύμφωνα με πληροφορίες έξω από την κυπριακή Βουλή, όπου πολίτες διαδηλώνουν ενάντια στο κούρεμα των καταθέσεων. 

image

19:20 – Ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και του κόμματος ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, ανέφερε πως το ζήτημα είναι αν η κυπριακή Δημοκρατία θα αποδεχθεί να μετατραπεί σε ένα πειραματόζωο επιβολής νεοαποικιακών δεσμών. «Όχι στον ωμό εκβιασμό. Αυτή είναι η μόνη αξιοπρεπής απάντηση» επισήμανε υποστηρίζοντας ότι η απόφαση καταστρέφει την Κύπρο ως χρηματοπιστωτικό κέντρο. Σύμφωνα με τον ίδιο η κυβέρνηση όφειλε να ζητήσει χρόνο για διαβούλευση. «Η πρόταση μας είναι η απόρριψη του νομοσχεδίου» κατέληξε.

19:17 – Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Κάρογιαν, υποστήριξε «η πατρίδα υφίσταται άδικη και απρόκλητη επίθεση. Η απάντησή μας πρέπει να είναι σε προκλήσεις που αφορούν όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης». «Η ενέργεια του Eurogroup είναι ένας ωμός εκβιασμός που παίρνει χαρακτήρα βαρβαρότητας» τόνισε και υπογράμμισε: «απέναντι στην Ευρώπη της καταστροφής, εμείς αντιτείνουμε την Ευρώπη της ανάπτυξης».
 
19:15 – Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης, του οποίου η ψήφος τις τελευταίες ημέρες δεν ήταν δεδομένη και πληροφορίες ανέφεραν πως υπήρχε περίπτωση να ψηφίσει «ναι» στην ψηφοφορία, επιτέθηκε στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και έκανε λόγο για «αρπαγή καταθέσεων». «Αν αυτή είναι η Ευρώπη, εμείς δεν είμαστε σε αυτήν την Ευρώπη» κατέληξε μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο. 

19:10 –  Με συνθήματα «Η Κύπρος ανήκει στο λαό της» και «Ανεξαρτησία – Δημοκρατία – Ελευθερία» πλήθος κόσμου διαδηλώνει αυτή την ώρα κοντά στην Κυπριακή Βουλή. Πολλοί βουλευτές βρέθηκαν στο δρόμο και ενθάρρυναν τους διαδηλωτές που κρατούσαν, εκτός από την σημαία της Κύπρου, και σημαίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

image
Από τον χρήστη @cleanthous


 
Σε εξέλιξη και η συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις εξελίξεις στην Κύπρο έξω από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, επί της οδού Βασ. Σοφίας, με τους διαδηλωτές να κρατούν σημαίες από τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

19:05 – Πρέπει να πούμε «όχι» στο νομοσχέδιο γιατί θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία, επεσήμανε ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Γιώργος Περδίκης. «Η χρεοκρατία που επιχειρούν να επιβάλουν, θα έχει συνέπειες και κρούω το κώδωνα του κινδύνου για πλήρη διαχείριση των προβλημάτων», πρόσθεσε.
 
19:04 – Ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας στην ομιλία στην κυπριακή βουλή ανέφερε πως τα περιουσιακά στοιχεία του οποιουδήποτε είναι απαραβίαστα και επικαλέστηκε τα σχετικά άρθρα του κυπριακού Συντάγματος. «Οι ευρωπαίοι με την απόφαση του Eurogroup θεώρησαν ότι το κυπριακό σύνταγμα είναι κουρελόχαρτο. Ουδείς δεν πρέπει να δεχθεί να βάλει το κράτος το χέρι στην τσέπη των πολιτών υπό μορφή κλεπταποδόχου» σημείωσε χαρακτηριστικά και κατέληξε ότι το κούρεμα είναι επαίσχυντο και απαράδεκτο.
 
19:03 – Το απόγευμα ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, η οποία φέρεται να άσκησε εντονότατες πιέσεις ζητώντας την υπερψήφιση του νομοσχεδίου. Ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε την κ. Μέρκελ ότι το νομοσχέδιο δεν μπορεί να περάσει από τη Βουλή και ότι η Λευκωσία επεξεργάζεται εναλλακτικό σχέδιο.

19:01 – Απορρίφθηκε η πρόταση του ΔΗ.ΣΥ για αναβολή της συνεδρίασης στην κυπριακή βουλή.

18:10 – «Ανεξαρτησία, Ελευθερία, Δημοκρατία» το κεντρικό σύνθημα έξω από την κυπριακή Βουλή

image

image

image
 
17:59 – Νέα επικοινωνία θα έχει σύμφωνα με πληροφορίες ο Κύπριος, Νίκος Αναστασιάδης με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, όπως μεταδίδει ο Guardian. Την ανακοίνωση έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης.
 
17:59 – Με επείγον αίτημα που απέστειλε στον πρόεδρο, ο ελληνικής καταγωγής Γερμανός ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης ζητά την έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
 
17:50 – Την εκτίμηση πως θα καταψηφισθεί και το νέο νομοσχέδιο της κυπριακής κυβέρνησης, σχετικά με το μηδενική εισφορά για καταθέσεις κάτω των 20.000 ευρώ, εξέφρασε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, κ. Μ. Μαυρίδης, μιλώντας στην εκπομπή «Χάριν Οικονομίας», στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ.

Δείτε τη ροή ειδήσεων για την Κύπρο στο twitter

Tweets about “#cyprus”

17:49 – Το ΚΣ ΕΔΕΚ παραμένει σταθερό στην απόφαση του να απορρίψει τον ωμό εκβιασμό που επιχειρείται σε βάρος της Κύπρου και του λαού της, με την απόφαση του Eurogroup, για «κούρεμα» των καταθέσεων, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Κινήματος, Γιαννάκης Ομήρου.

17:53 –  Εκατοντάδες πολίτες έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται έξω από τη Κυπριακή Βουλή διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του Eurogroup και τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Επί του παρόντος οι πρώτες ομάδες αποτελούνται από οπαδούς του ΑΚΕΛ και αργότερα αναμένεται η άφιξη και άλλων ομάδων.

17:40 – Υπό παραίτηση τελεί ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Sigma Live η παραίτηση υποβλήθηκε ώστε να διευκολυνθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

image
Ο Μιχάλης Σαρρής

Αυτή τη στιγμή πάντως ο υπ. Οικονομικών βρίσκεται σε πτήση προς τη Μόσχα για συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογο του Αντόν Σιλουάνοφ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ρωσία έχει εκφράσει δυσαρέσκεια για την στάση του κ. Σαρρή. Την παραίτηση του ζήτησαν νωρίτερα ο πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών της Βουλής Νικόλας Παπαδόπουλος, αλλά και ο αναπληρωτής πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Νίκος Κουτσού.

17:36 – Αναβλήθηκε το ταξίδι του Αντ. Σαμαρά στη Φινλανδία λόγω των εξελίξεων στην Κύπρο. Το ταξίδι είχε προγραμματιστεί για τις 22 -24 Μαρτίου. Στη Φινλανδία ο Πρωθυπουργός θα είχε επίσημη συνάντηση με τη φιλανδική πολιτική ηγεσία και θα συμμετείχε σε διάσκεψη με έξι Ευρωπαίους Πρωθυπουργούς.

17:32 – Νέο μήνυμα Αναστασιάδη: Ότι επέλεξε την πιο οδυνηρή επιλογή, αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος, ώστε να περιορίσει τις συνέπειες στην οικονομία και στους κύπριους πολίτες σημειώνει σε νέο μήνυμά του μέσω Facebook,  ο κύπριος πρόεδρος
 
«Συμμερίζομαι απόλυτα τα δυσάρεστα αισθήματα που προκαλεί μια δύσκολη και οδυνηρή απόφαση. Γι’ αυτό και συνεχίζω να δίνω τη μάχη προκειμένου οι αποφάσεις του Eurogroup να διαφοροποιηθούν» τονίζει ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. Μάλιστα, σημειώνει ότι επέλεξε την πιο οδυνηρή επιλογή, αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος, ώστε να περιορίσει τις συνέπειες στην οικονομία και στους κύπριους πολίτες.

17:10 – Στις 18:00 το απόγευμα αναμένεται να ξεκινήσει σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η κρίσιμη συνεδρίαση στην κυπριακή βουλή. Θα συζητηθεί το επίμαχο νομοσχέδιο για το “κούρεμα” των τραπεζικών καταθέσεων. 

17:00 – Συνεδριάζουν αυτή την ώρα οι πολιτικοί αρχηγοί στην Κύπρο. 

Διαβάστε στο tvxs.gr: Κυπριακό κούρεμα: Ο εκβιασμός αντικατέστησε την αλληλεγγύη

16:30 – Sigmalive: Συνέρχεται κανονικά η κυπριακή Βουλή – Το ενδεχόμενο αναβολής της συνεδρίας της Ολομέλειας δεν υφίσταται πλέον και στις 17.00  θα πραγματοποιηθεί η σύσκεψη Αρχηγών και Εκπροσώπων κομμάτων με τον πρόεδρο της βουλής, μεταδίδει το κυπριακό πρακτορείο.
 
Στο πλαίσιο αυτής της συνεδρίας υπό την προεδρία του Γιαννάκη Ομήρου αναμένεται να καθοριστεί η διαδικασία που θα ακολουθηθεί κατά την διάρκεια της υποβολής της νομοθεσίας ενώπιον του Κοινοβουλευτικού σώματος.

16:15 – Αναστασιάδης: Δεν το περιμέναμε από τους φίλους μας. Το «κούρεμα» δεν ήταν κάτι που αναμέναμε από την τρόικα και τους φίλους υποστήριξε σε δηλώσεις του, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης. Εκτίμησε επιπλέον ότι η Βουλή θα απορρίψει το σχετικό νομοσχέδιο.

16:03 – «Κίνηση – βόμβα» στα θεμέλια της σταθερότητας συνολικά της Ευρώπης χαρακτήρισε τις αποφάσεις του Eurogroup για την Κύπρο ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, ασκώντας παράλληλα σκληρή κριτική στην ελληνική κυβέρνηση για τη στάση της.

Στο μεταξύ, νέα αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις εξελίξεις στην Κύπρο και το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα να συγκληθεί η Ολομέλειας της Βουλής. Υπενθυμίζεται πως το αίτημα απορρίφθηκε από τον πρόεδρο του σώματος Ευάγγελο Μεϊμαράκη, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που κατήγγειλε πως ο κ. Σαμαράς φοβάται το λαό.

Διαβάστε επίσης: IIF: «Επικίνδυνο προηγούμενο» η απόφαση για την Κύπρο

 
16:02 – Μυωπικές και τιμωρητικές αποφάσεις χρέωσε στην Ευρωζώνη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, με αφορμή τους όρους που τέθηκαν για την οικονομική στήριξη της Κύπρου. Σημείωσε ότι η Ευρώπη βρίσκεται τώρα μπροστά στο δίλημμα ή να τις τροποποιήσει ή να πυροδοτήσει ανεξέλικτες καταστάσεις που θα τη βλάψουν ως σύνολο. «Για εμάς η στήριξη της Κύπρου είναι πρωτίστως, εθνική υποχρέωση», σημείωσε μετά από διαδοχικές συνομιλίες που είχε σήμερα με την κυπριακή πολιτική ηγεσία.
 
16:01 – «Tο μήνυμα της κυπριακής κρίσης είναι ξεκάθαρο: Όποιος αντιστέκεται να καταστραφεί, με όποιον τρόπο, με κάθε μέσο» δήλωσε ο Μανώλης Γλέζος. Σε μια σκληρή δήλωσή του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για γκαουλάιτερ της Ευρώπης που πέταξαν τις μάσκες, σημειώνοντας πως «η υποκρισία των Ευρωπαίων εταίρων αποκαλύφθηκε με τον πιο ελεεινό τρόπο».
 
16:00 – Την αγανάκτησή του εκφράζει ο Κυπριακός Σύνδεσμος Καταναλωτών για το κούρεμα των καταθέσεων. «Αγωνιούμε γιατί δεν ξέρουμε όλα τα δεδομένα του πακέτου της Τρόικας, η οποία, όπως είδαμε αλλάζει τις απαιτήσεις της κάθε μήνα, αν όχι συχνότερα ούτε μπορεί να είμαστε βέβαιοι για τίποτε και αυτό αποδείχθηκε από τον πρόσφατο πειραματισμό για το κούρεμα των καταθέσεων, αρχίζοντας από την Κύπρο, κόντρα στους κανόνες, τις ευρωπαϊκές οδηγίες, κόντρα στη λογική και στη νομιμότητα», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

15:45 – Κοινοβουλευτική έρευνα για τα περί εκροών κεφαλαίων πριν την απόφαση του Eurogroup ζητά ο πρώην υπ. Εσωτερικών της Κύπρου, Γ. Λιλλήκας. «Μέρα με τη μέρα πληθαίνουν οι φήμες για απόσυρση καταθέσεων από κυπριακές τράπεζες από κάποιες κυπριακές και ξένες εταιρείες» σημείωσε σε διάσκεψη Τύπου υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση που έκανε πριν από μερικές μέρες για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων εταιριών και φυσικών προσώπων που απέσυραν καταθέσεις λόγω «προνομιακής πληροφόρησης».

15:30 – Η οριστική απόφαση για τη συνεδρία ή όχι της Ολομέλειας της Βουλής, θα παρθεί στις 17:00 το απόγευμα, στη σύσκεψη των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο. Στο μεταξύ, νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών συγκάλεσε για αύριο, Τετάρτη, στις 09:00 το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.