Το υποστηριζόμενο από τους σουνίτες κόμμα «Ιρακίγια» του πρώην πρωθυπουργού, Ιγιάντ Αλάουι αποφάσισε να συμμετάσχει στη νέα ιρακινή κυβέρνηση υπό τον Νούρι αλ-Μαλίκι, δήλωσε στέλεχος του στο πρακτορείο Reuters.

Ads

Το “Ιρακίγια”, που εξασφάλισε τις περισσότερες έδρες στις κοινοβουλευτικές εκλογές της 7ης Μαρτίου, αποφάσισε να ενταχθεί στη συμμαχία των Κούρδων με το σιιτικό μπλοκ του αλ-Μαλίκι, γεγονός που εξασφαλίζει στον νυν πρωθυπουργό μία δεύτερη θητεία. Ο βουλευτής του “Ιρακίγια”, που μίλησε στο Ρόιτερ υπό τον όρο της ανωνυμίας, ερωτηθείς εάν το κόμμα του συμφώνησε να συμμετάσχει στην κυβέρνηση, απάντησε: “ναι, φυσικά”. Στην αυριανή συνεδρίασή του το κόμμα θα αποφασίσει ποιόν θα προτείνει για το αξίωμα του προέδρου του κοινοβουλίου.

Η κυβέρνηση Ομπάμα εξήρε τη συμφωνία στο Ιράκ για το σχηματισμό κυβέρνησης υπό το Νούρι αλ Μαλίκι. Η συμφωνία να σχηματιστεί μια πολυκομματική κυβέρνηση είναι ένα μεγάλο βήμα εμπρός για το Ιράκ”, υποστήριξε ο Άντονι Μπλίνκεν, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σε ανακοινωθέν του.

“Οι ηγέτες του Ιράκ διαπραγματεύθηκαν και όπως φαίνεται συμφώνησαν σε μια μεγάλη ανακατανομή εξουσιών που δημιουργεί πραγματικές δυνατότητες ελέγχου και ισορροπίες ώστε να αποφευχθεί η κατάχρηση της εξουσίας από κάποια ομάδα”, πρόσθεσε.

Ads