Αισιοδοξία επικρατεί στους κόλπους του Δημοκρατικού κόμματος για την πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με το Κίνημα των 5 Αστέρων (M5S). Όλα δειχνουν ότι ο Νικόλα Τζινγκαρέτι, ο ηγέτης του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, δεν θα ασκήσει βέτο στο να παραμείνει στο αξίωμά του ο απερχόμενος πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

Ads

Ο Κόντε παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα. Η επαναφορά του στην πρωθυπουργία, στην οποία αντιδρά το κεντροαριστερό PD, εμφανιζόταν ως το κύριο εμπόδιο σε μια συμφωνία ανάμεσα στα δύο ανταγωνιστικά μέχρι σήμερα κόμματα. “Δεν υπάρχουν βέτο, θέλουμε να μιλήσουμε για πολιτικές”, δήλωσε ο επικεφαλής του PD στη Γερουσία Αντρέα Μαρκούτσι σε δημοσιογράφους, οι οποίοι τον ρώτησαν για το βέτο στον Κόντε καθώς αποχωρούσε από συνεδρίαση των κορυφαίων στελεχών του κόμματος, στην οποία πήρε μέρος και ο επικεφαλής του, ο Νικόλα Τζινγκαρέτι.

Την τελική απόφαση εξετάζει πλέον και η ηγεσία των Πέντε Αστεριών. Το κόμμα εμφανίζεται διχασμένο καθώς μια μερίδα υποστηρίζει τη συμφωνία με το PD και μια άλλη πιστεύει πως μια τέτοια συμφωνία θα καταστρέψει οριστικά την εικόνα του αντισυστημικού κόμματος που έχει το M5S και θα επιταχύνει την απώλεια ψήφων. Πάντως ο Νικόλα Τζινγκαρέτι εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας, ιδιαίτερα μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρό του κόμματος των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο. “Εργαζόμαστε για να δώσουμε στην Ιταλία μια νέα κυβέρνηση… Πιστεύω ότι είμαστε στον σωστό δρόμο. Είμαι αισιόδοξος”, σημείωσε.

Υπενθυμίζεται πως ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλλα έχει δώσει διορία μέχρι το απογευμα της Τετάρτης για την επίτευξη συμφωνίας για το σχηματισμό κυβέρνησης.Ο ιδιος θα συναντηθεί την Τρίτη με τους ηγέτες μικρότερων κομμάτων και το απόγευμα της Τετάρτης θα κλείσει τις επαφές του με το Δημοκρατικό Κόμμα και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων.

Ads

Εν τω μεταξύ, και παρά τις αρχικές εκτιμήσεις, αυτός που φαίνεται να χάνει από την κρίση, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, είναι ο Ματέο Σαλβίνι και το κόμμα του, η ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά. Αξίζει να σημειωθεί πως ήταν οι ίδιες έρευνες αλλά και οι ευρωεκλογές που έδωσαν “αέρα στα πανιά” του Σαλβίνι να προχωρήσει στη διάλυση της κυβέρνησης συνεργασίας με τα Πέντε Αστέρια. 

Ειδικότερα, στις ευρωκάλπες, η Λέγκα ήρθε πρώτη με 34%, δεύτερο αναδείχτηκε το PD με 23%, ενώ τα Πέντε Αστέρια πλήρωσαν τη συνεργασία τους με την ακροδεξιά κατρακυλώντας στην τρίτη θέση με 17%. Παράλληλα, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν τη διάλυση της κυβέρνησης έδιναν πρωτιά στο κόμμα του Σαλβίνι με 38%, γεγονός που φαίνεται να ενίσχυσε τις βλέψεις του να γίνει ο απόλυτος κυρίαρχος της ιταλικής πολιτικής. Όμως τώρα τα ποσοστά του φαίνεται να περιορίζονται, αν και παραμένει πρώτη δύναμη, τουλάχιστον δημοσκοπικά.