Την παραίτησή του ανακοίνωσε, όπως αναμενόταν, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στον Ματέο Σαλβίνι.

Ads

Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι απόφαση του επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκα, για άρση εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση «θα έχει συνέπειες» και πρόσθεσε, ότι αυτό που διατάραξε την ομαλή λειτουργία της κυβέρνησης ήταν η προσπάθεια του Σαλβίνι να επιβάλει εκλογές. Έχει διακόψει τις κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κόντε, υπογραμμίζοντας ότι ο Σαλβίνι ακολουθεί τα προσωπικά και κομματικά συμφέροντά του.

Πλέον, τα πιθανά σενάρια είναι μια συμμαχία τετραετίας των Πέντε Αστέρων, της κεντροαριστεράς του Δημοκρατικού Κόμματος και της αριστεράς, βάσει διαπραγμάτευσης και αναλυτικού προγράμματος ή επιστροφή στις κάλπες το Φθινόπωρο. Κύριος ρυθμιστής θα είναι, όπως πάντα, ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να παραιτηθεί μετά τη συζήτηση στο κοινοβούλιο, κατηγόρησε ευθέως τον επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, για τη νέα πολιτική κρίση, τονίζοντας πως υπήρξε «ανεύθυνος» και προκάλεσε την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού, ακολουθώντας «μόνο τα δικά του συμφέροντα και του κόμματός του». 

Ads

«Το να καλούνται οι πολίτες να ψηφίζουν, αυτό είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας αλλά το να τους ζητάμε κάθε χρόνο να ψηφίζουν, αυτό είναι ανεύθυνο», σημείωσε ο Κόντε και πρόσθεσε: «Η χώρα έχει επιτακτική ανάγκη από μέτρα που πρέπει να υιοθετηθούν για να ευνοήσουν την οικονομική ανάπτυξη και τις επενδύσεις».

«Σταματώ εδώ αυτή τη δοκιμασία της κυβέρνησης. Προτίθεμαι να ολοκληρώσω αυτή τη θεσμική μετάβαση με συνέπεια. Θα πάω να δω τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για να του υποβάλω την παραίτησή μου», δήλωσε, ενώ μιλώντας για τον Σαλβίνι είπε πως «θέτει σε πολύ σοβαρούς κινδύνου τη χώρα μας». Έκανε λόγο για «πολιτική αβεβαιότητα και χρηματοπιστωτική αστάθεια» και τόνισε τον κίνδυνο πολλαπλών αρνητικών επιπτώσεων στην τρίτη ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης.

Ο Κόντε κατέκρινε τον Σαλβίνι, ο οποίος επικαλείται την Παναγία και φιλά κομποσκοίνια κατά τη διάρκεια πολιτικών συγκεντρώσεων, ότι «μπλέκει τα πολιτικά συνθήματα με τα θρησκευτικά σύμβολα». Τον κατηγόρησε ακόμη για «έλλειψη σεβασμού του προς τους κανόνες και τους θεσμούς», επισημαίνοντας ότι ζητούσε εκλογές το συντομότερο δυνατόν προκειμένου να αποσπάσει «πλήρεις εξουσίες».

Με την «προστασία της Παναγίας» ο Σαλβίνι κατά Πέντε Αστέρων

Από την πλευρά του ο αρχηγός της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι επικαλούμενος «την προστασία της Παρθένου Μαρίας» δήλωσε ότι θα «ξαναέκανε ακριβώς το ίδιο πράγμα» και κατηγόρησε τους πρώην συμμάχους του του Κινήματος των Πέντε Αστέρων για την κατάρρευση της πρωτης λαϊκιστικής κυβερνησης στην Ιταλία. «Αν αυτή η κυβέρνηση παύει να λειτουργεί, αυτό οφείλεται σε αυτούς τους κυρίους που λένε πάντα όχι και μπλοκάρουν τα πάντα», είπε, κατηγορώντας επίσης τους άλλους κοινοβουλευτικούς ότι «φοβούνται τη λαϊκή ετυμηγορία».

Ο Σαλβίνι δήλωσε έτοιμος να διατηρήσει ζωντανή για λίγο ακόμα την κυβέρνηση συνασπισμού προκειμένου να εγκρίνει τον προϋπολογισμό του 2020 και να ψηφίσει μια μεταρρύθμιση του κοινοβουλίου πριν οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές. «Θέλετε να περικοπεί ο αριθμός των κοινοβουλευτικών και μετά να πάμε σε εκλογές; Είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό. Αν πάλι θέλετε να παρουσιάσετε έναν γενναίο προϋπολογισμό, τότε είμαστε έτοιμοι και γι αυτό», είπε μιλώντας στη Γερουσία.