Επέμεινε στην αρχική του τοποθέτηση να συνδέσει το τρομοκρατικό χτύπημα κοντά στη Μόσχα, με την Ουκρανία, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν. Δήλωσε απόψε 25/3 ότι η επίθεση στον συναυλιακό χώρο Crocus City Hall -την ευθύνη για την οποία έχει αναλάβει το Ισλαμικό Κράτος- διαπράχθηκε από «ριζοσπάστες ισλαμιστές». Σύμφωνα με τον ίδιο οι δράστες επιχείρησαν να διαφύγουν στην Ουκρανία.

Ads

Στο μοτίβο αυτό επεσήμανε, «Είναι σημαντικό να απαντήσουμε στο ερώτημα γιατί οι τρομοκράτες, μετά το έγκλημά τους, προσπάθησαν να φύγουν στην Ουκρανία. Ποιος τους περίμενε εκεί;»

Μιλώντας ο Πούτιν κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου είπε ότι «Εκείνοι που στηρίζουν το καθεστώς του Κιέβου δεν θέλουν να είναι συνεργοί και υποστηρικτές της τρομοκρατίας, όμως τίθενται πολλά ερωτήματα», πρόσθεσε.

Κρατά την Ουκρανία στην εκδοχή του

Παρόλο που το Κίεβο έχει αρνηθεί κάθε εμπλοκή και σύνδεση με το αιματηρό χτύπημα κοντά στη Μόσχα, ο Ρώσος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι η επίθεση εντάσσεται στην ευρύτερη εκστρατεία εκφοβισμού εκ μέρους της Ουκρανίας.

Ads

Όπως χαρακτηριστικά είπε, «Αμέσως, αναρωτιόμαστε ποιος επωφελείται; Αυτή η φρικαλεότητα μπορεί να είναι απλώς ένας κρίκος στην αλυσίδα των προσπαθειών εκείνων που βρίσκονται σε πόλεμο με τη χώρα μας από το 2014, από τα χέρια του νεοναζιστικού καθεστώτος του Κιέβου. Και οι Ναζί, είναι πασίγνωστο, ποτέ δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν τις πιο βρόμικες και πιο απάνθρωπες μεθόδους για να επιτύχουν τους στόχους του».

«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ο εντολέας»

Σύμφωνα με τον Πούτιν, «Ήλπιζαν ότι θα σπείρουν τον πανικό και τη διχόνοια στην κοινωνία μας αλλά βρήκαν ενότητα και αποφασιστικότητα να αντισταθεί στο κακό».

Για πρώτη φορά από την επίθεση κι ύστερα έβαλε στο κάδρο την ισλαμική εκδοχή λέγοντας, «Ξέρουμε ότι το έγκλημα διαπράχθηκε από ριζοσπάστες ισλαμιστές που έχουν μια ιδεολογία την οποία μάχεται εδώ και αιώνες ο ίδιος ο ισλαμικός κόσμος» και κατηγορηματικά υποστήριξε ότι «Ξέρουμε ποιος διέπραξε αυτήν την ωμότητα εναντίον της Ρωσίας και του λαού της. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ο εντολέας».