Για τις Βρυξέλλες αναχώρησε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, όπου πρόκειται να λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία ο ίδιος χαρακτήρισε κατά τη χθεσινή σύσκεψη του υπουργικού Συμβουλίου «κρίσιμη». Οι 27 ηγέτες της Ε.Ε. αναμένεται να εγκρίνουν, στη διάρκεια της εαρινής Συνόδου Κορυφής, σήμερα και αύριο, το «πακέτο» της συνολικής απάντησης της Ευρωζώνης στην κρίση δημόσιου χρέους, το οποίο περιλαμβάνει και την ικανοποίηση των ελληνικών αιτημάτων για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και μείωση του επιτοκίου δανεισμού, κι ενώ πλέον η Πορτογαλία βρίσκεται προ των θυρών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Ζ. Σόκρατες χθες.
Ads
Στις δύο Συνόδους, σήμερα και αύριο, αναμένεται να συζητηθούν τα θέματα για τα οποία θα λάβει οριστικές αποφάσεις το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ένα από τα πιο καίρια ζητήματα για την Ελλάδα, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφορά στην αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος χρέους που πλήττει την ευρωζώνη. Η Ελλάδα αναμένει και επιδιώκει την επικύρωση των αποφάσεων της 11ης Μαρτίου, εκτιμώντας ότι οι όποιες επιφυλάξεις από ορισμένες χώρες, είναι επουσιώδεις και δεν θα αλλάξουν τα δεδομένα.
Αναμένεται επίσης να συζητηθεί η κρίση στη Λιβύη, με την Ελλάδα να υποστηρίζει την πολιτική διευθέτησή της και να θέτει, μαζί με την Ιταλία, θέμα αντιμετώπισης ενδεχόμενου νέου κύματος μεταναστών. Από την ατζέντα δεν θα λείψει και η πυρηνική απειλή στην Ιαπωνία, για την οποία η Ελλάδα επιμένει στη θέση της να μη κατασκευάσει εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας και ζητεί να γίνουν τεστ αντοχής σε όλα τα πυρηνικά εργοστάσια στην ευρύτερη περιοχή αλλά και στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η θέση της Ελλάδας, η οποία μαζί με την Κύπρο, έθεσε θέμα σχετικά με τον σχεδιασμό της Τουρκίας για την ανάπτυξη πυρηνικών εργοστασίων, κερδίζει έδαφος μεταξύ των χωρών-μελών της Ένωσης.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επιβεβαιώσουν στη Σύνοδο τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για το Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που θα διαδεχθεί το προσωρινό ταμείο τον Ιούνιο του 2013. Ολες οι χώρες της Ευρωζώνης συμφωνούν στη διαμόρφωση της κεφαλαιοποίησης του μηχανισμού στα 700 δισ. ευρώ (80 δισ. ευρώ μετρητά και 620 δισ. ευρώ εγγυήσεις), ώστε να μπορεί να αντλεί από τις αγορές με το χαμηλότερο επιτόκιο το ποσό των 500 δισ. ευρώ. Ολοι συμφωνούν, επίσης, ότι ο εν λόγω μηχανισμός να παρεμβαίνει στην πρωτογενή αγορά ομολόγων υπό αυστηρές προϋποθέσεις, ενώ θα προβλέπει και την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, όταν αυτό δεν θεωρείται βιώσιμο.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, χωρίς να αμφισβητεί την ουσία της συμφωνίας, ζητεί η συνεισφορά των χωρών – μελών σε μετρητά, δηλαδή τα 80 δισ. ευρώ, να γίνει σε περισσότερες δόσεις. Οι άλλες χώρες δεν έχουν πρόβλημα, υπό την προϋπόθεση ότι ο μηχανισμός θα διατηρήσει τη μέγιστη πιστοληπτική ικανότητα (ΑΑΑ), ώστε να δανείζεται με το χαμηλότερο επιτόκιο της αγοράς.
Κριτική κατά Γερμανίας
Eπικρίσεις κατά της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ διατύπωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αναφορικά με τις επιφυλάξεις που διατυπώνει το Βερολίνο στο θέμα της συμφωνίας των 27 που προβλέπει την ενίσχυση των πόρων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε τη λύπη του που η Γερμανία επανήλθε σε ένα θέμα που ρυθμίστηκε από τους 27 της ΕΕ στο πρόσφατο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, τη Δευτέρα. «Αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα συμφωνίας από 27 κράτη, που καταγγέλλεται στη συνέχεια από ένα κράτος, χωρίς αυτό να νοιάζεται για τις θέσεις των άλλων κρατών».
Πορτογαλικά σύννεφα πάνω από την Ε.Ε.
Προς πρόωρες εκλογές, αλλά και πιθανώς προς τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης οδεύει η Πορτογαλία μετά την παραίτηση που υπέβαλλε χθες ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζοζέ Σόκρατες, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν στη Βουλή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για νέα μέτρα λιτότητας. Ο κ. Σόκρατες τόνισε ότι η πολιτική αυτή κρίση έρχεται στη χειρότερη δυνατή στιγμή, ενώ προέβλεψε «ζοφερές επιπτώσεις» στο μέτωπο της εμπιστοσύνης των αγορών. Γνωστοποίησε δε ότι θα συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς την Παρασκευή, μετά τη Σύνοδο Κορυφής.
Η κυβέρνηση του Ζοζέ Σόκρατες είχε επανειλημμένα επισημάνει ότι θα παραιτηθεί, αν το επίμαχο νομοσχέδιο καταψηφιστεί, υποστηρίζοντας ότι, χωρίς τα νέα μέτρα, η χώρα δεν είναι δυνατόν να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους και θα αναγκαστεί να καταφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το επίμαχο νομοσχέδιο καταψηφίστηκε από το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, λαμβάνοντας μόνο τις 97 ψήφους των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος.
Νωρίτερα, ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, είχε επισημάνει ότι ενδεχόμενος διεθνής δανεισμός στην Πορτογαλία θα γίνει «υπό αυστηρές προϋποθέσεις», δηλαδή με αντάλλαγμα τη λήψη σκληρών μέτρων οικονομικής λιτότητας. «Εναπόκειται στην πορτογαλική κυβέρνηση να ζητήσει τη βοήθεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου στήριξης, εάν δοθεί αυτή η βοήθεια, τούτο θα γίνει υπό αυστηρές προϋποθέσεις» δήλωσε σε δημοσιογράφους.
Από την πλευρά του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι δεν έχει δεχθεί αίτημα βοήθειας εδώ και μήνες, και οι αγορές θεωρούν ότι η Πορτογαλία είναι η επόμενη χώρα που θα δεχθεί την οικονομική βοήθεια από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ βαδίζοντας στα βήματα της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.
“Απογοήτευση” Μέρκελ για τις εξελίξεις στην Πορτογαλία
Πιέσεις προκειμένου να γίνει σε πέντε χρόνια, αντί τριών, η συνεισφορά των χωρών – μελών σε μετρητά στο Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που θα διαδεχθεί το προσωρινό ταμείο το 2013, σκοπεύει να ασκήσει η Αγκελα Μέρκελ. Αυτό είπε η γερμανίδα καγκελάριος, μιλώντας σήμερα, λίγες ώρες πριν την έναρξη της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. Εξέφρασε επίσης την απογοήτευσή της που καταψηφίστηκε από την πορτογαλική βουλή το νομοσχέδιο για τα νέα μέτρα λιτότητας, οδηγώντας στην παραίτηση του πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες.
«Λίγες» πιθανότητες προσφυγής κατά τη διάρκεια της συνόδου
Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, οι πιθανότητες να ζητήσει η Πορτογαλία την ένταξή της στο μηχανισμό κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής είναι περιορισμένες. Ο αξιωματούχος, που θέλησε να τηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε στο Reuters ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ ασκούν πιέσεις στη Λισαβόνα να ζητήσει βοήθεια, καθώς ανησυχούν ότι η αντίσταση της χώρας θα θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα της ευρωζώνης. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για πιθανή διάσωση της Πορτογαλίας.
Ερωτηθείς για το εάν ο υπηρεσιακός πλέον πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες θα ζητήσει τη διάσωση της χώρας του στη σύνοδο κορυφής, η πηγή είπε: «Θα μου έκανε εντύπωση. Υπάρχουν αμφιβολίες για το εάν έχει αυτή τη στιγμή την εξουσιοδότηση για να κάνει κάτι τέτοιο… Αλλά δεν θα το απέκλεια».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >