Σε μεγάλο συνασπισμό με τα κόμματα της δεξιάς ώστε να αποφευχθεί η ακυβερνησία στη χώρα καλεί τους Σοσιαλιστές ο νικητής των βουλευτικών εκλογών της χώρας Πέδρο Πάσος Κοέλιο. 

Ads

«Δεν αποκλείσαμε ποτέ» τη συμμετοχή του Σοσιαλιστικού Κόμματος «σε έναν διευρυμένο κυβερνητικό συνασπισμό, με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και το CDS» γράφει ο Κοέλιο σε επιστολή του προς τον Αντόνιο Κόστα, αρχηγό των Σοσιαλιστών. 

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τη Δευτέρα στον πρόεδρο της Πορτογαλίας Άνιμπαλ Καβάκο Σίλβα τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων με στόχο την εξεύρεση λύσης που θα επιτρέπει τον σχηματισμό «σταθερής και βιώσιμης κυβέρνησης».

Αν και νικητής των εκλογών, ο Κοέλιο δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο και δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση παρά με την υποστήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ads

Προς το παρόν πάντως δεν έχει διαφανεί προσέγγιση ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα διεξάγει συνομιλίες, με το Κομμουνιστικό Κόμμα και το Μπλοκ της Αριστεράς. 

Προσεγγίζοντας «την άκρα αριστερά αντί να διαπραγματευθεί με τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα υιοθετεί μία ακραία θέση που η χώρα δεν κατανοεί», δήλωσε σχετικά με την κίνηση αυτή ο Κοέλιο, προειδοποιώντας ότι η στάση του «κινδυνεύει να βυθίσει την Πορτογαλία στην αστάθεια και την ακυβερνησία».

Μέχρι στιγμής, ο Αντόνιο Κόστα έχει αποκλείσει τη συμμετοχή του κόμματός του σε έναν μεγάλο συνασπισμό, «εκτός έκτακτου γεγονότος, όπως μία απόβαση Αρειανών». Ωστόσο, έχει παραδεχθεί ότι δεν θα ανέτρεπε μία κυβέρνηση μειοψηφίας της δεξιάς χωρίς να έχει να προτείνει μία «αξιόπιστη εναλλακτική λύση».