Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη «drone» της CIA, έχουν γίνει πλέον το βασικό όπλο των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Καθημερινά πλέον γίνονται επιχειρήσεις τέτοιου τύπου, με στόχους ανώτατα μέλη της Αλ-Κάιντα, όμως ανάμεσα στα θύματα είναι πολλές φορές και αθώοι πολίτες.

Ads

Η συγκεκριμένη τακτική υιοθετήθηκε από τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο Μπους, όμως εφαρμόζεται κατά κόρον από τον νυν πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα. Στους πρώτους 13 μήνες της προεδρικής του θητείας, έχουν εκτοξευθεί περισσότεροι πύραυλοι από τα «drones», απ’ότι στην οκταετία του προκατόχου του.

Οι ΗΠΑ έχουν αυξήσει κατά τα τελευταία δύο χρόνια τις αεροπορικές επιδρομές, μέσω των «drones» τους που σταθμεύουν στο Αφγανιστάν, στις ζώνες των φυλών του γειτονικού Πακιστάν, όπου πολύ τακτικά βάζουν στο στόχαστρό τους ανώτερα στελέχη της Αλ-Κάιντα και Ταλιμπάν του Αφγανιστάν ή του Πακιστάν.

Από το 2006 έως και μέσα στο 2008 έγιναν 41 επιχειρήσεις με «drone» στο Πακιστάν και στο Αφγανιστάν, στις οποίες σκοτώθηκαν 454 αντάρτες και άμαχοι πολίτες. Το 2009, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 52 επιθέσεις με τον αριθμό των θυμάτων να ανέρχεται στους 453 ενώ από τις αρχές του έτους έχουν καταγραφεί άλλες δώδεκα.

Ads

Η νομιμότητα και η αποτελεσματικότητά του επίμαχου προγράμματος, παραμένουν αμφιλεγόμενες. Στο κυνήγι των ανώτατων στελεχών της Αλ-Κάιντα χάνουν τη ζωή τους και αθώοι πολίτες ακόμα και σε μια χώρα που τουλάχιστον ονομαστικά, είναι στενός σύμμαχος των ΗΠΑ, όπως το Πακιστάν.

Στο κυνήγι του Baitullah Mehsud, η CIA εξαπέλυσε 16 βομβιστικές επιθέσεις με «drone» ώσπου τελικά να καταφέρει να σκοτώσει τον αρχηγό των Πακιστανών Ταλιμπάν. Στους 14 μήνες αυτών των επιχειρήσεων σκοτώθηκαν όπως εκτιμάται από 207-321 άνθρωποι που είναι σίγουρο πως δεν ήταν όλοι Ταλιμπάν.

Βέβαια δεν αμφισβητεί κανένας πως το πρόγραμμα σημείωσε αρκετές επιτυχίες δίνοντας σαφές «προβάδισμα» στους Αμερικανούς και στο ΝΑΤΟ στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Ειδικοί πιστεύουν πως εν ζωή βρίσκονται πλέον μόνο 50 πραγματικά σημαντικά μέλη της Αλ-Κάιντα.

Ωστόσο υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Είναι σωστό για ένα δημοκρατικό, κράτος να σκοτώνει με το πάτημα ενός κουμπιού; Ποιος ελέγχει τους πράκτορες της
CIA και τις ιδιωτικές εταιρείες στους οποίους έχει ανατεθεί μέρος της βρόμικης δουλειάς; Σε ποιους έχει ανατεθεί η δημιουργία της λίστας των «στόχων»;

Το επίμαχο πρόγραμμα αποτελεί πλέον καθημερινό αντικείμενο συζήτησης στο Κογκρέσο. Οι κριτικές εναντίον του Ομπάμα, ο οποίος φέτος τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης, πληθαίνουν συνεχώς. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση των ΗΠΑ απαντά με επέκταση των δραστηριοτήτων του προγράμματος και αύξηση της χρηματοδότησής.

Πηγή: Spiegel