Στο κλείσιμο των συνόρων με την Ουκρανία θα προχωρήσουν οι εξεγερμένοι Πολωνοί αγρότες στις 20 Φεβρουαρίου, σε μια κίνηση διαμαρτυρίας για την απόφαση της ΕΕ να παρατείνει την αφορολόγητη εισαγωγή ουκρανικών προϊόντων μέχρι τον Ιούνιο του 2025.

Ads

Ο νέος γύρος της πανεθνικής διαμαρτυρία των Πολωνών αγροτών – στο πλαίσιο του πανευρωπαϊκού ξεσηκωμού του αγροτικού κόσμου ενάντια στην αγροτική πολιτική της ΕΕ – ξεκίνησε την Παρασκευή.

Διαβάστε επίσης: Πώς το ουκρανικό σιτάρι «πνίγει» τους Ευρωπαίους αγρότες 

Διαδηλώνουν σε όλη τη χώρα, αποκλείοντας δρόμους και εισόδους σε σημεία ελέγχου στα σύνορα με την Ουκρανία.

Ads

Άδειασαν σιτηρά από τα ουκρανικά φορτηγά στο συνοριακό σημείο διέλευσης Dorohusk.

«Με βάση το υλικό που συλλέχθηκε και τα δεδομένα από το πεδίο, το συμπέρασμά μας είναι σαφές. Το πρόβλημα της κερδοφορίας των γεωργικών, μεταποιητικών και άλλων βιομηχανιών στη χώρα μας είναι η ανεξέλεγκτη εισροή αγαθών από την Ουκρανία, τα οποία εισάγονται λόγω του ανοίγματος των συνόρων της ΕΕ με τη χώρα αυτή» αναφέρεται σε ανακοίνωση του αγροτικού συνδικάτου «Αλληλεγγύη».

«Στο πλαίσιο αυτό, για τις 20 Φεβρουαρίου, εντός της 30ήμερης γενικής απεργίας των αγροτών, ανακοινώνουμε ότι όλες οι δραστηριότητες διαμαρτυρίας θα επικεντρωθούν στον πλήρη αποκλεισμό όλων των πολωνικών συνοριακών διαβάσεων με την Ουκρανία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το συνδικάτο εξηγεί ότι στις 20 Φεβρουαρίου θα αποκλειστούν όχι μόνο οι συνοριακές διαβάσεις, αλλά και οι κόμβοι μεταφορών και οι δρόμοι πρόσβασης σε σταθμούς μεταφόρτωσης και θαλάσσια λιμάνια.

Οι πολωνο-ουκρανικές σχέσεις έχουν περιπλεχθεί σημαντικά λόγω του εμπάργκο στα ουκρανικά σιτηρά.

Στις 15 Σεπτεμβρίου 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να μην επεκτείνει τους περιορισμούς στις εισαγωγές τεσσάρων τύπων ουκρανικών γεωργικών προϊόντων σε αρκετές συνοριακές χώρες της ΕΕ, αλλά υποχρέωσε το Κίεβο να θεσπίσει μέτρα ελέγχου των εξαγωγών.

Στη συνέχεια, οι αρχές της Σλοβακίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας ανακοίνωσαν ότι επεκτείνουν μονομερώς την απαγόρευση.

Η Ουκρανία υπέβαλε σχετική καταγγελία στον ΠΟΕ.

Σε απάντηση, οι τρεις χώρες της ΕΕ δήλωσαν ότι θα μποϊκοτάρουν τις συνεδριάσεις της πλατφόρμας συντονισμού για τα ουκρανικά σιτηρά.

Όπως μεταδίδει το Euronews, οι αγρότες διαμαρτύρονται σε πολλά κράτη – μέλη της ΕΕ για τις εισαγωγές προϊόντων από την Ουκρανία και τη Μολδαβία σε χαμηλό κόστος, μαζί με τη διαμαρτυρία για τους «πράσινους κανονισμούς» της ΕΕ.

Αγρότες στην Ουγγαρία και την Πολωνία διαμαρτυρήθηκαν κατά μήκος των συνοριακών διαβάσεων με την Ουκρανία την Παρασκευή, εκφράζοντας την οργή τους για τις αφορολόγητες εισαγωγές ουκρανικών γεωργικών προϊόντων.

Στην Ουγγαρία, πολλοί συμμετέχοντες κατηγόρησαν την ΕΕ για τις δυσκολίες τους.

Οι διαδηλώσεις αυτές προκλήθηκαν από την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της περασμένης εβδομάδας, σύμφωνα με την οποία όλες οι ουκρανικές εισαγωγές στην ΕΕ θα παραμείνουν απαλλαγμένες από δασμούς τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο του 2025.

Ωστόσο, η πρόταση θα θέσει ανώτατα όρια για ορισμένα γεωργικά προϊόντα – μεταξύ των οποίων ζάχαρη, πουλερικά και αυγά, σε μια προσπάθεια να «διασκεδάσει» την αυξανόμενη αναταραχή μεταξύ των αγροτών.

Τα αφορολόγητα μέτρα εισήχθησαν για πρώτη φορά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου 2022 για να βοηθήσουν την οικονομία της χώρας, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων και χάλυβα.

Παρόμοια μέτρα αφορολόγητου εμπορίου θα εφαρμοστούν επίσης στην εμπορική συμφωνία της ΕΕ με τη Μολδαβία.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής της περασμένης εβδομάδας προστέθηκε σε έναν μακρύ κατάλογο παραπόνων από τους αγρότες της Ευρώπης που περιλαμβάνει επίσης οικονομικές απώλειες από την κλιματική κρίση και τις πράσινες πολιτικές της Ένωσης, οι οποίες, όπως λένε, είναι αντιφατικές και άδικες και τους αφήνουν μόνο ανησυχία για το μέλλον.

«Πολλά από τα προβλήματά μας, ιδίως αυτά που μας επιβάλλουν οι γραφειοκράτες της ΕΕ, μας χτυπούν όλους μαζί», δήλωσε στο Euronews ο Imre Rácz, από την ουγγρική ένωση αγροτών MAGOSZ, σε μια διαμαρτυρία κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.