Ένας τηλεοπτικός παρουσιαστής του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα της Πολωνίας ζήτησε συγγνώμη για τα χρόνια «επαίσχυντων λόγων» κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, σε μια στιγμή που χαιρετίστηκε από ακτιβιστές για τα δικαιώματα ως το κλείσιμο ενός κεφαλαίου στην πολωνική κοινωνία.

Ads

Ο Bart Staszewski, ακτιβιστής και κινηματογραφιστής, δήλωσε ότι η συγγνώμη που του ζητήθηκε ζωντανά στον αέρα την Κυριακή έδειξε τη μεταμόρφωση ενός ραδιοτηλεοπτικού φορέα που χρησίμευσε ως φερέφωνο του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) κατά τη διάρκεια της θητείας του στην εξουσία.

«Επί οκτώ χρόνια παρουσίαζαν τους ακτιβιστές ΛΟΑΤ – αλλά και την κοινότητα ΛΟΑΤ – ως απειλή για το πολωνικό έθνος… τροφοδοτώντας με αυτό το μίσος τον λαό», δήλωσε ο Staszewski την Τρίτη. «Τώρα τα λόγια από το τηλεοπτικό στούντιο ήταν λόγια αναγνώρισης, συγγνώμης».

Λίγο πριν αρχίσει η εκπομπή του TVP το βράδυ της Κυριακής, ο Staszewski, ο οποίος είχε προσκληθεί να εμφανιστεί στον τηλεοπτικό σταθμό για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια, μαζί με την ακτιβίστρια Maja Heban, ήταν αρκετά αγχωμένος.

Ads

«Φοβόμουν πολύ να περάσω την πόρτα», είπε. «Αυτή ήταν η πόρτα του εργαλείου προπαγάνδας που χρησιμοποιήθηκε εναντίον μας για τόσα πολλά χρόνια».

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του περασμένου έτους, ο Ντόναλντ Τουσκ υποσχέθηκε να μεταρρυθμίσει άμεσα τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης μεταρρύθμισης με στόχο την αντιστροφή της ζημίας που προκλήθηκε στο κράτος δικαίου κατά τη διάρκεια των ετών της εξουσίας του PiS.

Λίγες ημέρες μετά την ορκωμοσία του Τουσκ ως πρωθυπουργού, η κυβέρνησή του απομάκρυνε την ανώτατη διοίκηση του ραδιοτηλεοπτικού φορέα και προχώρησε σε σαρωτικές αλλαγές στο προσωπικό, προκαλώντας επικρίσεις ότι η νέα κυβέρνηση κινδυνεύει να αναδημιουργήσει το δικό της πολιτικοποιημένο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο.

Το βράδυ της Κυριακής, ο οικοδεσπότης του προγράμματος, Wojciech Szeląg, ο οποίος εντάχθηκε στο κανάλι τον Ιανουάριο, ξεκίνησε την ενότητα ανακοινώνοντας ότι έπρεπε να πει λίγα λόγια.

Κοιτάζοντας απευθείας στην κάμερα, ο Szeląg είπε: «Για πολλά χρόνια στην Πολωνία, ντροπιαστικά λόγια απευθύνονταν σε πολλά άτομα επειδή επέλεξαν να καθορίσουν οι ίδιοι ποιοι είναι και ποιον αγαπούν».

Ασκώντας κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση, πρόσθεσε: «Τα ΛΟΑΤ+ άτομα δεν είναι μια ιδεολογία αλλά άνθρωποι- έχουν συγκεκριμένα ονόματα, πρόσωπα, είναι συγγενείς και φίλοι».

Καθώς στράφηκε προς το μέρος των δύο ακτιβιστών που είχε καλέσει, τόνισε τα εξής: «Όλοι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να ακούσουν κάπου τη λέξη “συγγνώμη”. Εδώ είναι που ζητώ συγγνώμη».

Ο Staszewski δήλωσε με τη σειρά του: «Για μερικούς ανθρώπους αυτό δεν είναι τίποτα, αλλά για μένα είναι πολλά. Μετά από οκτώ χρόνια που δεν ήμουν ορατός, που ήμουν ένα είδος κατώτερου πολίτη. Τόσο η Maja όσο και εγώ μείναμε αρκετά έκπληκτοι από αυτό. Ήταν μια συγκινητική στιγμή».

Ο ίδιος ανέβασε ένα βίντεο με τη συγγνώμη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρακολουθώντας το να γίνεται γρήγορα viral. «Πολλοί άνθρωποι στο Twitter και το Instagram μου είπαν ότι τους έκανε να κλάψουν», είπε. «Ήταν τόσο ουσιαστικό και τόσο απαραίτητο … τώρα ξέρουμε ότι κάποιο κεφάλαιο κλείνει».

Περιέγραψε την συγκεκριμένη αλληλεπίδραση ως ένα βήμα προς την επούλωση, καθώς η χώρα εργάζεται για την ανοικοδόμηση της δημοκρατίας της. Τους τελευταίους μήνες, ο Staszewski και άλλοι ακτιβιστές για τα δικαιώματα διαπραγματεύτηκαν με την κυβέρνηση για αλλαγές όπως η προσθήκη του σεξουαλικού προσανατολισμού και της έκφρασης φύλου στη νομοθεσία της χώρας για τα εγκλήματα μίσους και η εισαγωγή του συμφώνου συμβίωσης μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.