Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα είναι ανοιχτός στη διεξαγωγή εθνικού δημοψηφίσματος σχετικά με τις προτάσεις της ΕΕ για το άσυλο, οι οποίες περιλαμβάνουν την υποχρεωτική υποδοχή προσφύγων.

Ads

Η κυβέρνηση του ακροδεξιού εθνικιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) και ο ισχυρός μανδαρίνος του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι πρότειναν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος «για να βγουν από το αδιέξοδο των Βρυξελλών». Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ καθυστερεί λόγω της Πολωνίας και της Ουγγαρίας που απαιτούν αναθεώρηση των σχεδίων για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου του μπλοκ.

«Το δημοψήφισμα είναι μια μορφή άμεσης δημοκρατίας, γιατί να μην πραγματοποιηθεί;» δήλωσε ο Ντούντα, επίσης από το PiS, σήμερα Παρασκευή (30/6), σύμφωνα με το dpa.

Ένα νέο κοινοβούλιο θα εκλεγεί στην Πολωνία αργότερα φέτος και ο Ντούντα δήλωσε ότι η ψηφοφορία είναι πιθανό να γίνει τον Οκτώβριο. Τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η κυβέρνηση του PiS θέλει να διεξαγάγει το δημοψήφισμα μαζί με τις εκλογές.

Ads

Διαβάστε σχετικά: «Μπλόκο» από Ουγγαρία και Πολωνία στα συμπεράσματα της EE για το μεταναστευτικό

Η πολωνική κυβέρνηση αντιδρά στη συμφωνία της ΕΕ για τη μετανάστευση λέγοντας ότι θα εξαναγκαστεί είτε να δεχθεί και άλλους μετανάστες επιπλέον των 1,5-2 εκατομμυρίων προσφύγων που υπολογίζει πως έχει δεχθεί από την Ουκρανία, είτε να πληρώσει άλλες χώρες οι οποίες θα τους δεχθούν.

Η ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον δήλωσε χθες, Πέμπτη (29/6), στον ιδιωτικό πολωνικό τηλεοπτικό σταθμό TVN24 πως χώρες όπως η Πολωνία, οι οποίες αντιμετωπίζουν μεταναστευτικές πιέσεις, δεν θα υποχρεωθούν να δεχθούν πρόσθετους μετανάστες βάσει της συμφωνίας, και δεν θα πρέπει να καταβάλουν πληρωμές σε άλλες χώρες.

Ο Ντούντα ξέσπασε κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρωί σε ό,τι αφορά την πολιτική της για το μεταναστευτικό. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέχει περισσότερη υποστήριξη σε χώρες εκτός του συνασπισμού, όπως η Τουρκία, για να τις βοηθήσει να αντεπεξέλθουν στη μετανάστευση, απ’ ό,τι δίνει στα δικά της μέλη» ανέφερε ο πρόεδρος της Πολωνίας.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ευρωπαϊκοί θεσμοί δαπάνησαν δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσουν την Τουρκία όταν δέχθηκε ένα εκατομμύριο Σύρους μετανάστες, αλλά δεν ήταν πρόθυμοι να βοηθήσουν την Πολωνία, η οποία δέχθηκε εκατομμύρια πρόσφυγες από την Ουκρανία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πολωνός πρόεδρος μιλώντας στον ιδιωτικό ραδιοσταθμό Radio Zet.