Έπειτα από μαζικότατες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε όλη την Πολωνία, η κυβέρνηση της χώρας δεν προχώρησε στη δημοσίευση νόμου, ο οποίος απαγόρευε (σχεδόν καθολικά) τις εκτρώσεις.

Ads

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη νομοθεσία που υποστήριζε η ακροδεξιά κυβέρνηση Ντούντα, η έκτρωση θα επιτρεπόταν μόνο σε περιπτώσεις αιμομιξίας, βιασμού ή σε περίπτωση που η υγεία της μητέρας βρισκόταν σε μεγάλο κίνδυνο.

Σύμφωνα με τους Financial Times, τα ποσοστά των συγκεκριμένων περιπτώσεων αποτελούν μόλις το 2.4 % των αιτιών εξαιτίας των οποίων οι γυναίκες της Πολωνίας προέβησαν σε εκτρώσεις το 2019.

Η αντίδραση του γυναικείου κινήματος απέναντι στη συγκεκριμένη νομοθεσία, ήταν μαζική, με περισσότερες από 400.000 γυναίκες να συμμετέχουν σε διαδηλώσεις. Σύμφωνα και πάλι με τους Financial Times, οι διαδηλώσεις αυτές είναι από τις μεγαλύτερες στην ιστορία της χώρας.

Ads

Ως αποτέλεσμα λοιπόν, η κυβέρνηση Ντούντα δε δημοσίευσε στις 2 Νοεμβρίου την σχετική νομοθεσία, αν και, ακόμη και δίχως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, η Πολωνία κατέχει μια από τις πιο σκληρές νομοθεσίες για την απαγόρευση των εκτρώσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρ’ όλα αυτά, όπως δήλωνε στο Bloomberg η Olgierd Annusewicz, καθηγήτρια πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας, “μου φαίνεται πως η κυβέρνηση απλά κερδίζει χρόνο με τη καθυστέρηση στη δημοσίευση της νομοθεσίας, περιμένοντας να κουραστούν οι διαδηλωτές”. Βέβαια, και η ίδια δήλωνε πως οι διαδηλωτές και διαδηλώτριες δεν πρόκειται να παραιτηθούν από τώρα.

Επίσης, από την πλευρά της κυβέρνησης, ο Michail Dworczyk, επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού, δήλωνε πως “είναι καλό αυτήν την στιγμή να βρούμε χρόνο για διάλογο και να βρούμε μια νέα πρόταση σε μια κατάσταση που είναι δύσκολη και προκαλεί έντονα συναισθήματα”, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Associated Press.

Η κατάσταση στη χώρα παραμένει τεταμένη σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, με την κυβέρνηση Ντούντα να αποβλέπει σε εξομάλυνση της, ενώ, όπως αναφέρει το Bloomberg , η κυβέρνηση επρόκειτο να προχωρήσει σε περισσότερα τοπικά lockdown, φοβούμενη πως τα κρούσματα θα ανέβουν ραγδαία λόγω των μεγαλειωδών διαδηλώσεων.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, τόσο το 2016, όσο και το 2018, υπήρξαν πολιτικές προσπάθειες ώστε να απαγορευτούν οι εκτρώσεις. Οι προσπάθειες αυτές, προκάλεσαν και πάλι σημαντικές διαδηλώσεις, την ώρα που το κυβερνών κόμμα του Ντούντα, πέρα από το ζητήματα των εκτρώσεων, προωθεί μια ακροδεξιά ρητορική τόσο απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και απέναντι στα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων.