Τουλάχιστον 49 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 300 τραυματίστηκαν μετά από πυρκαγιά σε αποθήκη εμπορευματοκιβωτίων κοντά σε μια πόλη-λιμάνι στο νοτιοανατολικό Μπαγκλαντές.

Ads

Η φωτιά ξέσπασε τα μεσάνυχτα του Σαββάτου έπειτα από εκρήξεις σε ένα κοντέινερ γεμάτο με χημικά στην αποθήκη BM Inland Container Depot, μια κοινοπραξία Ολλανδίας-Μπαγκλαντές. Πολλά από τα κοντέινερ στην αποθήκη πιστεύεται ότι περιείχαν χημικά.

Έως τώρα η αιτία της πυρκαγιάς δεν κατέστη δυνατό να προσδιοριστεί άμεσα. Η αποθήκη βρίσκεται στο Τσιταγκόνγκ, 216 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας, Ντάκα.

Τουλάχιστον πέντε πυροσβέστες είναι μεταξύ των νεκρών, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Πυροσβεστικής υπηρεσίας και της πολιτικής άμυνας του Μπαγκλαντές. Άλλοι 15 πυροσβέστες νοσηλεύονται με εγκαύματα, πρόσθεσε.

Ads

Πολλοί γύροι εκρήξεων σημειώθηκαν μετά την αρχική έκρηξη καθώς η φωτιά συνέχιζε να εξαπλώνεται. Εμπειρογνώμονες εκρηκτικών από τον στρατό του Μπαγκλαντές έχουν κληθεί να βοηθήσουν τους πυροσβέστες. Οι εκρήξεις έσπασαν τα τζάμια των κοντινών κτιρίων και έγιναν αισθητές σε απόσταση 4 χιλιομέτρων, ανέφεραν αξιωματούχοι και τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η πολιτική προστασία της περιοχής εξέφρασε φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω. Πολλά από τα θύματα κατέληξαν στο νοσοκομείο Chattogram Medical College, ενώ τα υπόλοιπα πτώματα ανασύρθηκαν από το σημείο της πυρκαγιάς.

Σημειώνεται ότι το Μπαγκλαντές έχει ιστορικό βιομηχανικών καταστροφών, όπως το 2010, το 2012, το 2013 και το 2019. Εταιρείες με παγκόσμια αναγνωρισιμότητα, που απασχολούν δεκάδες χιλιάδες χαμηλόμισθους εργάτες στο Μπαγκλαντές, έχουν δεχθεί πυρά για να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια τους τα τελευταία χρόνια.

Στη μαζική βιομηχανία ενδυμάτων της χώρας, η οποία απασχολεί περίπου 4 εκατομμύρια άτομα, οι συνθήκες ασφάλειας έχουν βελτιωθεί σημαντικά έπειτα από τεράστιες μεταρρυθμίσεις, αλλά παρόμοιες αλλαγές απαιτούνται και σε άλλους τομείς για να αποφευχθούν ατυχήματα.