Το πράσινο φως για τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του προσωρινού μηχανισμού ευρωστήριξης EFSF, στο πλαίσιο της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, έδωσε την Πέμπτη η γερμανική βουλή. Η ψηφοφορία θεωρείται νίκη της γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ καθώς δεν χρειάστηκε ουσιαστικά τις ψήφους της αντιπολίτευσης προκειμένου να περάσει το νομοσχέδιο. Η ψηφοφορία θεωρείτο σημαντικό τεστ για το πολιτικό μέλλον της καγκελαρίου.

Ads

Η έγκριση του νομοσχεδίου ήταν αναμενόμενη, αλλά το βασικό θέμα ήταν αν θα περάσει με τις ψήφους των συγκυβερνώντων κομμάτων Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) και Φιλελευθέρων (FDP), αρκετοί από τους βουλευτές των οποίων είχαν εκφράσει αμφιβολίες για την υπερψήφισή του, ή εάν θα απαιτηθούν και οι ψήφοι των αντιπολιτευομένων Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και Πρασίνων (Grüne) που είχαν έτσι κι αλλιώς εκφράσει τη βούληση να στηρίξουν τη διεύρυνση του μηχανισμού στήριξης.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά αποτελέσματα, 315 βουλευτές των συγκυβερνώντων κομμάτων Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και Φιλελευθέρων (FDP) ψήφισαν υπέρ της ενίσχυσης. Ο αριθμός είναι μεγαλύτερος του αναμενόμενου, καθώς αρκετοί είχαν απειλήσει ότι θα ψηφίσουν κατά. Η καγκελάριος χρειαζόταν τουλάχιστον 311 ψήφους από το συνασπισμό της, σε σύνολο 600 εδρών που έχει το κοινοβούλιο για να εξασφαλίσει την έγκριση του νομοσχεδίου χωρίς τη βοήθεια της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με τα συνολικά αποτελέσματα, η ενίσχυση του EFSF πέρασε από το κοινοβούλιο με 523 ψήφους υπέρ, 85 κατά και 3 αποχές.

Την έγκριση του νομοσχεδίου χαιρέτισε με ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
 

Ads

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο νέων τροποποιήσεων στη λειτουργία του μηχανισμού, πέραν εκείνων τις οποίες επικύρωσε σήμερα το γερμανικό κοινοβούλιο. «Οι κανόνες του ΕΤΧΣ δεν έχουν ακόμη καθορισθεί οριστικά» και όταν θα καθορισθούν, «η Βουλή θα εκφρασθεί επ’ αυτού» σημείωνσε.

Ικανοποιημένο το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών
 
Την ικανοποίησή του για την κύρωση του νέου θεσμικού πλαισίου του EFSF από την Κάτω Βουλή της Γερμανίας και την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών σε όλα τα κράτη-μέλη εξέφρασε, ερωτηθείς σχετικά, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.
 
Ο κ. Βενιζέλος συνέδεσε επίσης το θετικό αποτέλεσμα στη γερμανική Βουλή με το γεγονός ότι η Ελλάδα έστειλε, όπως είπε, διεθνώς «πολύ καθαρά και αποφασιστικά» μηνύματα ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το πρόγραμμα στήριξης και οι οποίες «δεν είναι υποχρεώσεις έναντι της τρόικας και των θεσμικών της εταίρων και πιστωτών, αλλά υποχρεώσεις απέναντι στην ίδια της χώρα και κυρίως απέναντι στις νέες γενιές».

Επιπλέον, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι το ύψος των εγγυήσεων που θα χορηγηθούν από τη Γερμανία (211 δισ. ευρώ) δεν θα μεταβληθεί.