Σίγουρη θεωρείται η κύρωση της διεύρυνσης του EFSF από τη γερμανική Βουλή στην ψηφοφορία της Πέμπτης, καθώς η αντιπολίτευση έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει τη Συμφωνία της 21ης Ιουλίου για χάρη του ευρώ, ωστόσο, μια μέρα πριν την ψηφοφορία οι διαμαχες και οι αμφιταλαντεύσεις βουλευτών του κυβερνητικού συνασπισμού συνεχίζονταν. Οι πιθανές απώλειες θα αποτελούσαν ένα ακόμη πλήγμα για την καγκελάριο.

Ads

Σύμφωνα με τον Τύπο της Γερμανίας, οι παρασπονδίες βουλευτών του κυβερνητικού συνασπισμού θεωρούνται βέβαιες. Στην τελευταία, ψηφοφορία έντεκα βουλευτές ψήφισαν κατά και δύο απείχαν στην εσωκομματική δοκιμαστική ψηφοφορία των χριστιανικών κομμάτων, ενώ μέχρι στιγμής ο ακριβής αριθμός των αποστατών βουλευτών από τους συγκυβερνώντες Φιλελεύθερους δεν είναι γνωστός. Στις εκτιμήσεις του Τύπου καταγράφονται δυο ή τρεις αποστάτες.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, δέκα μέρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία οι βουλευτές απευθύνθηκαν στον πρόεδρο της Bundesbank, προκειμένου να διευκρινήσουν τη βαρύτητα που θα έχει το «ναι ή όχι» στη διεύρυνση του μηχανισμού στήριξης. «Νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να σας παρουσιάσει ένα αξιόπιστο σενάριο για το τι θα συμβεί. Εάν καταψηφίσετε, πρέπει όμως να ξέρετε ότι οι επιπτώσεις θα είναι δυσάρεστες όχι μόνον για την Ελλάδα, αλλά και για όσους συμμετέχουν στην ευρωζώνη» υποστήριξε ο Γιενς Βάιντμαν.

Την ίδια ώρα, οικονομολόγοι, όπως ο Κλέμενς Φουστ, σύμβουλος του υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, διευκρινίζουν ότι αυτή δεν θα είναι η τελευταία φορά που οι βουλευτές θα κληθούν να αποφασίσουν για το ταμείο στήριξης, καθώς οι οικονομικές εξελίξεις στην Ιταλία και οι αποφάσεις των αγορών σχετικά με την εμπιστοσύνη τους στην εν λόγω χώρα, ίσως εκκινήσει ένα νέο γύρο συζητήσεων και αποφάσεων.

Ads

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ, επιμένει στις «αρνητικές συνέπειες που θα έχει η διαρκής επιβάρυνση των Γερμανών φορολογουμένων» και σε συνέντευξή του στην Süddeutsche Zeitung του Μονάχου οτονίζει ότι δεν επιτρέπεται η Γερμανία να διακυβεύει τη δική της πιστοληπτική ικανότητα με τις συνεχείς διευρύνσεις του μηχανισμού στήριξης.

 
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild, εκφράζει αμφιβολίες γα το εάν ο διευρυμένος μηχανισμός θα επαρκέσει για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. «Όποιος σήμερα υπόσχεται ότι αυτό θα είναι όλο, δεν είναι ειλικρινής», τονίζει ο κ. Σταϊνμάιερ, επιρρίπτοντας στην καγκελάριο Μέρκελ και τον Β. Σόιμπλε ότι «εξαπατούν τους ανθρώπους τους όταν υποστηρίζουν το αντίθετο».

Η σημασία της επίσκεψης Παπανδρέου

Η επίσκεψη Παπανδρέου στο Βερολίνο πραγματοποιήθηκε εντός της κρίσιμης πολιτικής αυτής συγκυρίας. Σύμφωνα με τη Deutsche Welle η παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη στην Άγκελα Μέρκελ. Θεωρείται δε, ότι η αξιολόγηση από το γερμανικό Τύπο ήταν μάλλον θετική. Ωστόσο, η αβεβαίοτητα παραμένει.

Μιλώντας στην ετήσια εκδήλωση του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) μετά τον κ. Παπανδρέου, η κ. Μέρκελ  επέλεξε να αναφερθεί ανοιχτά στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει. «Το σημαντικότερο από όλα είναι, και η γερμανική πλευρά θα παρέχει κάθε βοήθεια που θα της ζητηθεί, είναι να ανακτήσει η Ελλάδα την εμπιστοσύνη. Πρέπει να βγούμε από τη φοβική κατάσταση, στην οποία βρισκόμαστε επειδή έχουμε κάθε μήνα και ένα νέο μήνυμα τρόμου. Οι αγορές πρέπει να πειστούν ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο» υποστήριξε.