Στις τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα των παρακολουθήσεων αναφέρεται το Politico, ξεκινώντας από την αντιπαράθεση που ξέσπασε στους κόλπους της ΕΕ, με αφορμή το πρόγραμμα της Εξεταστικής Επιτροπής (PEGA) που θα επισκεφθεί την Ελλάδα.

Ads

Αφού σχολιάζει πως πρόκειται για ένα σκάνδαλο που έχει «κλονίσει» την πολιτική κατάσταση στη χώρα, το Politico αναφέρεται στην ανάρτηση του αντιπροέδρου του Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος δημοσίευσε το πρόγραμμα της Επιτροπής στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για την διερεύνηση των παρακολουθήσεων (PEGA) ζητά να δει μεταξύ άλλων τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Γρηγόρη Δημητριάδη, τον Γιάννη Λαβράνο και τον Φέλιξ Μπίτζιο.

Ωστόσο, όπως τονίζει το ίδιο μέσο, η συγκεκριμένη δημοσίευση προκάλεσε την οργή του προέδρου της Επιτροπής Jeroen Lenaers, ο οποίος ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που με ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε πως πρόκειται για «ένα πολύ πρώιμο σχέδιο ατζέντας για εσωτερική χρήση, το οποίο δεν είχε καν κοινοποιηθεί στις πολιτικές ομάδες ή άλλους συνομιλητές», προσθέτοντας πως «είναι ντροπή που ένας αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μοιράζεται ένα τέτοιο εσωτερικό σχέδιο εγγράφου για εγχώριους πολιτικούς σκοπούς».

Ads

Ο Δ. Παπαδημούλης απάντησε λέγοντας πως ο Lenaers ήταν μεταξύ αυτών που ετοίμασαν το πρόγραμμα και το έστειλαν για έγκριση στο προεδρείο του ΕΚ, με τον ίδιο να απαντά πως η Επιτροπή δεν έχει υπογράψει το πρόγραμμα, όπως αναφέρει το Politico.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ελλάδα είναι μια από τις τέσσερις χώρες, μαζί με την Πολωνία, την Ουγγαρία και την Ισπανία, όπου υποθέσεις υποκλοπών μέσω της χρήσης λογισμικών κατασκοπείας έχει προκαλέσει «πολιτικές κρίσεις» και έρευνες, με τα σκάνδαλα να θυμίζουν αυτό του Watergate, όπως τονίζεται σχετικά.

Τέλος, το Politico τονίζει πως πολλά από τα πρόσωπα που η Επιτροπή ζητά να συναντήσει στην Ελλάδα, είχε προηγουμένως ζητηθεί από την αντιπολίτευση να καταθέσουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή, ωστόσο αυτό απορρίφθηκε από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία κατηγορείται για συγκάλυψη.