Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα οριστεί έπειτα από αίτημα του Κιέβου και 35 ακόμα χωρών, για την κατάσταση στην Ουκρανία, μετά τη σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε η Ρωσία,  που σκότωσε τουλάχιστον 31 άτομα και τραυμάτισε πάνω από 160.

Ads

Έντονη είναι η καταδίκη από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, και τη Βρετανία.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδικάζει τις επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία, αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίκ.

«Οι επιθέσεις κατά αμάχων και μη στρατιωτικών υποδομών παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, είναι απαράδεκτες και πρέπει να σταματήσουν αμέσως», υπογράμμισε.

Ads

Οι επιθέσεις ήταν «μια απέλπιδα και μάταιη προσπάθεια της Ρωσίας να ανακτήσει το μομέντουμ» στον πόλεμο που έχει εξαπολύσει στην Ουκρανία, δήλωσε η πρέσβειρα της Βρετανίας Μπάρμπαρα Γούντγουορντ. «Δεν θα τα καταφέρει», διαβεβαίωσε.

Οι πυραυλικές επιθέσεις

Νεκροί, τραυματίες και τεράστιες ζημιές σε υποδομές είναι ο απολογισμός του μπαράζ αιματηρών ρωσικών επιθέσεων της Ρωσίας στην Ουκρανία την Παρασκευή, με 122 πυραύλους και 36 drones σε μόλις μία ημέρα.

Οι περισσότεροι καταρρίφθηκαν από την αεράμυνα και μάλιστα ένας πέρασε στον πολωνικό εναέριο χώρο, χωρίς ωστόσο να χτυπήσει πολωνικό έδαφος.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο το 2023 χαρακτηρίστηκε από την έναρξη της πολυαναμενόμενης ουκρανικής αντεπίθεσης η οποία ωστόσο είχε περιορισμένη επιτυχία, κατά παραδοχή και του ίδιου του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι.

Σε τι φάση βρίσκεται ο πόλεμος

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, η Ρωσία εξακολουθεί αυτή τη στιγμή να ελέγχει σχεδόν το 18% της Ουκρανίας ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις το τελευταίο διάστημα κινδυνεύουν να χάσουν εδάφη που είχαν ανακτήσει: για παράδειγμα έχουν ουσιαστικά αποσυρθεί από πόλη Μάριινκα στα ανατολικά, ενδέχεται να αποσυρθούν και από την Αντβιίβκα για να περιορίσουν τις απώλειες και κινδυνεύουν να χάσουν το έλεγχο περιοχών γύρω από το Ρομπότινε και του Κουπιάνσκ.

Η δε Ουκρανία θα προσπαθήσει κατά πάσα πιθανότητα να αξιοποιήσει τις επιτυχίες της στη δυτική πλευρά της Μαύρης Θάλασσας και να προσπαθήσει παράλληλα να αιφνιδιάσει τους Ρώσους σε ορισμένες στρατηγικές τοποθεσίες, κυρίως γύρω από την Κριμαία.

Οι εξελίξεις στα μέτωπα θα κριθούν εν πολλοίς από τις πολιτικές αποφάσεις σε Ουάσινγκτον, Βρυξέλλες, Πεκίνο, Τεχεράνη και Πιονγκγιάνγκ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έχει στείλει προς διάφορες κατευθύνσεις το μήνυμα ότι θα ήταν διατεθειμένος να διαπραγματευτεί μια ανακωχή υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρήσει τον έλεγχο των ήδη κατεχόμενων ουκρανικών εδαφών.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εκτιμάται ότι θα επιστρατεύσει 400.000 πολίτες το επερχόμενο έτος.

Στο μεταξύ, εγγυήσεις ζητά η δύση για να συνεχίσει την οικονομική βοήθεια.

Διαρκής είναι η πίεση από τη Δύση στο Κίεβο να λύσει τα προβλήματα διαφθοράς.