Μέχρι πρόσφατα, ο Χουάν Γκουαϊδό, ο 35χρονος πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης και αρχηγός της αντιπολίτευσης στην Βενεζουέλα, ήταν άγνωστος στη διεθνή σκηνή.

Ads

Αυτό άλλαξε την περασμένη Τετάρτη, όταν ο νεαρός πολιτικός στάθηκε μπροστά σε χιλιάδες διαδηλωτές στο Καράκας και ανακήρυξε τον εαυτό του προσωρινό πρόεδρο της χώρας, μια κίνηση που αμέσως χαιρέτησε η αμερικανική κυβέρνηση και στην συνέχεια η Ευρώπη.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, σε μία πρωτοφανή παρέμβαση, κάλεσε τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο να παραιτηθεί και παρότρυνε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας της Λατινικής Αμερικής να στηρίξουν τις προσπάθειες για την ανατροπή του νόμιμου προέδρου της Βενεζουέλα. Με ανακοίνωσή του ο Πομπέο τόνισε ότι η Ουάσινγκτον θα στηρίξει τον Γκουαϊδό για να συγκροτήσει μια μεταβατική κυβέρνηση και να προετοιμάσει τη χώρα για εκλογές, ενθαρρύνοντας ουσιαστικα ένα βελούδινο πραξικόπημα.

Ο Γκουαϊδό δήλωσε για πρώτη φορά ότι ήταν πρόθυμος να απευθύνει σοβαρή πρόκληση στον πρόεδρο της χώρας στις αρχές Ιανουαρίου, όταν ο Νικολάς Μαδούρο ξεκίνησε τη δεύτερη θητεία του μετά τις εκλογές του περασμένου καλοκαιριού, με την αντιπολίτευση να τον κατηγορεί για νοθεία.

Ads

Η επανεκλογή του Μαδούρο προκάλεσε αντιδράσεις σε πολλά μέρη του κόσμου. Ο Γκουαϊδό, μόλις έξι μέρες μετά, δήλωσε στον κόσμο ότι ήταν έτοιμος να αναλάβει όλες τις εξουσίες της Προεδρίας και και έκανε γνωστές τις διαθέσεις του να αντικαταστήσει τον Μαδούρο με την υποστήριξη του στρατού και να ζητήσει νέες εκλογές.

Ο Μαδούρο από τη μεριά του, ο οποίος φέρει μεν ευθύνες για την επιδείνωση της οικονομικής και πολιτικής αναταραχής, υποτίμησε τον σχετικά άπειρο αντίπαλο του. «Πολλοί άνθρωποι στη Βενεζουέλα πρόκειται να αναρωτηθούν ποιος είναι αυτός ο Γκουάιδο», ανέφερε σε τηλεοπτική εκπομπή το βράδυ της περασμένης Παρασκευής.

Αλλά λίγες μέρες μέρες μετά την εκλογή του στην κεφαλή της Εθνοσυνέλευσης, ο Γκουαϊδό συνελήφθη από τις υπηρεσίες πληροφοριών – δίνοντας του την ευκαιρία να γίνει ήρωας της αντιπολίτευσης. «Κοιτάξτε τι κάνουν», δήλωσε ο Γκουάιδο σε συλλαλητήριο υποστηρικτών του μετά την απελευθέρωσή του, μία ώρα μετά. «Είναι απελπισμένοι στο [προεδρικό μέγαρο] Miraflores … Είμαστε επιζώντες, όχι θύματα!».

Τα πρώτα χρόνια

Γεννήθηκε στο La Guaira, μια πόλη – λιμάνι 20 μίλια από το Καράκας, σπούδασε μηχανικός στο Πανεπιστήμιο «Universidad Católica Andrés Bello» και έχει δύο μεταπτυχιακά στη δημόσια διοίκηση.

Όπως αναφέρει το BBC, ο Γκουαϊδό είναι ένα από τα επτά παιδιά της οικογένειάς του. Ήταν μόλις 15 ετών όταν ο προκάτοχος του Μαδούρο, Ούγκο Τσάβες ήρθε στην εξουσία. Ήταν την ίδια χρονιά που η πολιτεία καταγωγής του επλήγη σοβαρά από πλημμύρες, οι οποίες κατέστρεψαν μεγάλεις εκτάσεις στην πόλη και σκότωσαν 30.000 χιλιάδες ανθρώπους. Παρόλο που ο ίδιος και η οικογένειά του επέζησαν της τραγωδίας, οι οικείοι του υποστηρίζουν ότι ήταν οι χειρισμοί της κυβέρνησης Τσάβες στο τραγικό γεγονός που τον έκανε να ασχοληθεί με τα κοινά

Κάπως έτσι, ασχολήθηκε αρχικά με την πολιτική κατά τη διάρκεια των φοιτητικών διαμαρτυριών του 2007 εναντίον του τελευταίου προκάτοχου του Μαδούρο, Ουγκό Τσάβες.

Το 2009, έχοντας για τα καλά μπει στους κύκλους της φίλα προσκείμενης στην Αμερική, αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, ο  Γκουαϊδό υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του κεντρώου πολιτικού κόμματος «Λαϊκή Θέληση». Έκτοτε, αναμείχθηκε έντονα στην πολιτική και το 2011 εκλέχθηκε στην Εθνοσυνέλευση εκπροσωπόντας τη γενέτειρά του, την πολιτεία Βάργας, έως το 2016.

Στο μεταξύ, ο Τσάβες προέβη σε διάφορες συνταγματικές τροποποιήσεις, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης της ημερολογιακά συγκεκριμένης προεδρικής θητείας και της δυνατότητας μονομερούς δήλωσης εθνικής έκτακτης ανάγκης, σε δημόσιο δημοψήφισμα. Αλλά η ψηφοφορία αυτή έδωσε στον Τσάβες τη μοναδική εκλογική ήττα του σε μια προεδρία εννέα ετών και ενθάρρυνε ένα αντιπολιτευόμενο κίνημα, συμπεριλαμβανομένου του μέντορα του Γκουαϊδό, Λεοπόλδο Λόπες, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε περιορισμό κατ’ οίκον και έχει αποκλειστεί από κάθε πολιτικό αξίωμα από τις αρχές του 2014.

Ήταν ο Λόπες που επέλεξε τον Γκουάιδο, για να οδηγήσει το συνασπισμό του Λαϊκού Κόμματος στην Εθνοσυνέλευση, με τη θητεία να ξεκινά στις 5 Ιανουαρίου. Λίγες μόλις ημέρες μετά την εκλογή του, οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας τον συνέλαβαν και η μία ώρα που έμεινε στα χέρια τους, ήταν αρκετή για να κάνει τον άσημο Γκουάιδο, τον νέο ήρωα της αντιπολίτευσης.

Ορκισμένος εχθρός του Μαδούρο, ο Γκουαϊδό υποστηρίζει την οικονομία της ελεύθερης αγοράς και τη δημοσιονομική αυτονομία των περιφερειακών κυβερνήσεων, σύμφωνα με τις πολιτικές του κόμματος του.

Κι αυτό τον κάνει ένα πρόσωπο εξαιρετικά χρήσιμο για τις ΗΠΑ, που θα ήθελαν ίσως να δουν τον σοσιαλισμό στη Βενεζουέλα να καταρρέει.

Το αν θα καταφέρει η διεθνής κοινότητα να ανατρέψει τον Μαδούρο μέσω του Γκουαϊδό, μένει να αποδειχτεί. 

Πάντως, η υπουργός Σωφρονιστικών Καταστημάτων της Βενεζουέλας, Ίρις Βαρέλα, δήλωσε με νόημα: «Του έχω ήδη ετοιμάσει το κελί του»