Ο Κιρ Στάρμερ θεωρείται το φαβορί για την διαδοχή του Τζέρεμι Κόρμπιν στο τιμόνι των Εργατικών της Βρετανίας μια διαδικασία η οποία θα γίνει τον ερχόμενο Μάρτιο, όταν ο Κόρμπιν θα αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος, γεγονός που έρχεται ως συνέπεια της στρατηγικής ήττας του κόμματος στις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου. 

Ads

Ο Στάρμερ που αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του τις ερχόμενες εβδομάδες είναι ο αρμόδιος εκπρόσωπος των Εργατικών για το Brexit. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov, που δημοσιεύτηκε από τον Guardian, η υποστήριξε προς το πρόσωπο του Στάρμερ ανέρχεται σε 61%, σε μια πιθανή εκλογική αναμέτρηση με αντίπαλο τη Ρεμπέκα Λονγκ – Μπέιλι, εκπρόσωπο του κόμματος για τις επιχειρήσεις.

Η Μπέιλι έχει ισχυρούς δεσμούς με τα συνδικάτα και την αριστερή πτέρυγα του κόμματος που υποστήριξε τον Κόρμπιν. Ωστόσο, συγκεντρώνει στην ίδια δημοσκόπηση 39%. Οι ερωτηθέντες – 1.059 μέλη των Εργατικών – κλήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ των δυο. 

Ο 57χρονος Στάρμερ ήταν μεταξύ των στελεχών του κόμματος που ζητούσαν τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit και είχε υψηλά ποσοστά στήριξης από τα στελέχη που είναι υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε.

Ads

Όταν τα στελέχη του κόμματος ρωτήθηκαν γιατί τον προτιμούν, δήλωσαν ότι έχει πολύ θετική δημόσια εικόνα, «φαίνεται αξιόπιστο πρόσωπο για την πρωθυπουργία» και θα μπορούσε εύκολα να κερδίσει άλλους υποψήφιους.