Μετά από 6 μήνες κατάσχεσης από τις ιταλικές αρχές, το διασωστικό καράβι «Sea-Watch 3» επιστρέφει στις θάλασσες, επανεκκινώντας τις επιχειρήσεις και διασώζοντας ήδη 119 πρόσφυγες.

Ads

Ένα από τα κορυφαία γεγονότα του 2019 ήταν αναμφίβολα η είσοδος του διασωστικού καραβιού «Sea-Watch 3» στο λιμάνι της Λαμπεντούζας, τον Ιούνιο 2019, σπάζοντας το μπλόκο των ιταλικών πολεμικών πλοίων που του απαγόρευαν την είσοδο. Νωρίτερα, το καράβι περιφερόταν στη Μεσόγειο για δύο εβδομάδες και καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν του έδινε άδεια ελλιμενισμού. Όταν η σωματική και ψυχολογική  κατάσταση των ναυαγών μεταναστών έφτασε σε κρίσιμο σημείο, η καπετάνισσα Κάρολα Ράκετε αποφάσισε να εισέλθει στο λιμάνι, ενάντια στις απαγορεύσεις και τις απειλές που εξέδιδε καθημερινά ο υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι.

Τότε, όλος ο πλανήτης είδε live τη σύλληψη μιας ναυτικού επειδή έκανε το αυτονόητο. Διέσωσε 53 ναυαγούς μετανάστες από μια πνευστή σχεδία στα ανοιχτά της Mεσογείου και τους μετέφερε στην πλησιέστερη στεριά, όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο.

Η Κάρολα Ράκετε λοιδορήθηκε, δέχτηκε απειλές για τη ζωή της και αν η δίκη προχωρήσει, κινδυνεύει με 15 χρόνια φυλάκιση. 15 χρόνια φυλάκιση για μια πράξη που και στο ευρωπαϊκό και στο διεθνές δίκαιο αποτελεί αδίκημα το να μην την εκτελέσεις. Η υποχρέωση των καπετάνιων να διασώζουν ναυαγούς είναι κατοχυρωμένη ιστορικά με 3 διεθνείς συμβάσεις (SAR,SOLAS, UNCLOS).

Ads

Η διάσωση δεν είναι πράξη φιλανθρωπίας, ούτε εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του καπετάνιου, αλλά αποτελεί υποχρέωση κάθε διερχομένου πλοίου και ποινικό αδίκημα η εγκατάλειψη ναυαγών,  ανεξαρτήτως της ιδιότητας, της εθνικότητάς τους ή των συνθήκων κάτω από τις οποίες ναυάγησαν.

Μετά τη σύλληψη της Ρακέτε, το καράβι «Sea-Watch 3» που ανήκει στην γερμανική ΜΚΟ, «Sea-Watch», κατασχέθηκε από τις ιταλικές αρχές και βρισκόταν δεμένο για 6 μήνες στο λιμάνι της Licata. Στις 19 Δεκέμβρη, το δικαστήριο του Παλέρμο αποφάνθηκε ότι η κατάσχεση δεν είναι πλέον νόμιμη λόγω κάποιων γραφειοκρατικών παραλείψεων και έδωσε το πράσινο φως για την απελευθέρωσή του. Δικηγόροι του υπουργείου Εσωτερικών παρευρέθηκαν στη δίκη και υπερασπίστηκαν την παράταση της κατάσχεσης αλλά δεν εισακούστηκαν.

Υπενθυμίζουμε, ότι η κατάσχεση του πλοίου ήταν διοικητική και θα μπορούσε πολύ εύκολα να λήξει με την υπογραφή ενός υπουργού. Όλους αυτούς τους μήνες  οι διασωστικές ΜΚΟ κάνουν συνεχείς εκκλήσεις στα Υπουργεία της νέας κυβέρνησης να λήξουν την κατάσχεση των πλοίων τους και εκείνοι αρνούνται, φοβούμενοι την δημοτικότητα του Σαλβίνι και το ισχυρό αντι-μεταναστευτικό κλίμα της Ιταλίας. Αυτή τη στιγμή, 4 διασωστικά καράβια παραμένουν ακόμα υπό κατάσχεση στην Ιταλία  , το «Mare Jonio» και το «Alex» της οργάνωσης «Mediterranea Saving Humans»,  το «Eleonore» της «Sea-Eye» και το «Iuventa» της «Jugend Rettet».

Συνεπώς, η  απελευθέρωση του Sea-Watch αποτελεί μια νίκη και δικαίωση των διασωστικών ενεργειών και του κόσμου της αλληλεγγύης, ειδικότερα αν αναλογιστούμε με πόσο μένος είχε αντιμετωπιστεί η υπόθεση αυτή. Ο Σαλβίνι αποκαλούσε την Κάρολα Ρακέτε, «απειλή για την δημόσια ασφάλεια»,  «πειρατίνα», «εγκληματία» και «πλούσια Ευρωπαία που θέλει να εφησυχαστεί από τις ενοχές της και δεν έχει τι να κάνει».
Η πρόεδρος του κόμματος Fratelli d’Italia, Giorgia Meloni, ζήτησε ανοιχτά και δημόσια δύο φορές την βύθιση του Sea-Watch, χαρακτηρίζοντας το “πειρατικό πλοίο”.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, η θετική απόφαση του δικαστηρίου αποτελεί μια ακόμα ήττα των σαλβινικών νόμων που παραμένουν στη θέση τους, μετά την απροθυμία της νέας κυβέρνησης να συγκρουστεί μαζί τους.  Παρά τις αρχικές εξαγγελίες για το αντίθετο, η συγκυβέρνηση «Δημοκρατικό Κόμμα»- «Κίνημα πέντε αστέρων» διατηρεί τον «νόμο για την ασφάλεια του κράτους» που απαγορεύει στα καράβια να εισέλθουν στα ιταλικά χωρικά ύδατα σε περίπτωση που μεταφέρουν «αταυτοποίητα πρόσωπα», δηλαδή ναυαγούς-μετανάστες.

Βάσει αυτού του νόμου, 3 καράβια παραμένουν κατασχεμένα, με το Mare Jonio να έχει δεχτεί πρόστιμο που ανέρχεται στα 300.000 ευρώ.
Από τις 20 Δεκέμβρη, έχει ξεκινήσει καμπάνια της οργάνωσης Mediterranea Saving Humans για την απελευθέρωση των πλοίων με κεντρικό σύνθημα «αρκεί μια υπογραφή»- #FreeMediterranea.

Χιλιάδες άνθρωποι στέλνουν τις φωτογραφίες τους κρατώντας ένα στυλό και καλώντας τους υπουργούς να λήξουν την κατάσχεση των πλοίων.

Εδώ και δύο βδομάδες, το διασωστικό καράβι «Sea-Watch3» επέστρεψε στα ανοιχτά της Μεσογείου και αυτή τη στιγμή βρίσκεται με 119 ναυαγούς πρόσφυγες στο κατάστρωμα μετά από 3 διαφορετικές επιχειρήσεις διάσωσης. Πριν λίγες ώρες, η ιταλική κυβέρνηση του έδωσε λιμάνι και αυτή τη στιγμή κατευθύνεται προς τον Τάραντα για να τους αποβιβάσει.