Οι εισαγγελικές αρχές της Λιβύης ξεκίνησαν έρευνα για την κατάρρευση δύο φραγμάτων που προκάλεσαν καταστροφικές πλημμύρες στην παραθαλάσσια πόλη Ντέρνα, σχεδόν μια εβδομάδα μετά τον κατακλυσμό που σκότωσε περισσότερους από 11.000 ανθρώπους.

Ads

Ο γενικός εισαγγελέας της Λιβύης δήλωσε ότι η έρευνα θα επικεντρωθεί στην κατάρρευση των φραγμάτων που κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 1970, στην κατανομή των κονδυλίων συντήρησης, στις τοπικές αρχές της Ντέρνα, καθώς και στις προηγούμενες κυβερνήσεις.

«Διαβεβαιώνω τους πολίτες ότι όποιος έκανε λάθη ή αμέλεια, οι εισαγγελείς σίγουρα θα λάβουν αποφασιστικά μέτρα, θα καταθέσουν ποινική δίωξη εναντίον του και θα τον στείλουν σε δίκη», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Ντέρνα την Παρασκευή (15/9).

Ομάδες αρωγής έχουν προειδοποιήσει για τον αυξανόμενο κίνδυνο από την εξάπλωση ασθενειών που θα μπορούσε να επιδεινώσει την ανθρωπιστική κρίση, καθώς οι ελπίδες για την ανεύρεση περισσότερων επιζώντων εξανεμίζονται λίγες ημέρες μετά τις φονικές πλημμύρες.

Ads

Η πλημμύρα της Κυριακής βύθισε την πόλη-λιμάνι της Ντέρνα, παρασύροντας χιλιάδες ανθρώπους και σπίτια στη θάλασσα, αφού δύο φράγματα στα ανάντη έσπασαν υπό την πίεση των καταρρακτωδών βροχών που προκάλεσε η καταιγίδα μεγέθους τυφώνα.

Έχουν αναφερθεί αντικρουόμενοι αριθμοί νεκρών, αλλά ο επίσημος απολογισμός κάνει λόγο για περισσότερους από 11.000.

https://www.youtube.com/watch?v=qh_HKFzKrTo&ab_channel=CBSEveningNews

Σβήνουν οι ελπίδες για επιζώντες

Ολική καταστροφή στην πόλη Ντέρνα της Λιβύης άφησε στο πέρασμά του ο κυκλώνας «Daniel», όπου τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι αγνοούνται, ενώ οι ελπίδες πως θα βρεθούν επιζώντες σταδιακά εξανεμίζονται, έξι μέρες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες.

Η Ντέρνα μοιάζει λες και έχει χτυπηθεί από μεγάλο σεισμό, διαπίστωσε φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Κατακλυσμιαίες βροχές τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα προκάλεσαν ρήξη δυο φραγμάτων, με αποτέλεσμα πελώριοι όγκοι νερού, εύρους τσουνάμι, να καταπιούν τα πάντα στον διάβα τους.

Ολόκληρα κτίρια παρασύρθηκαν από τα νερά. Άλλα καταστράφηκαν, ενώ σε πολλά αυτοκίνητα διακρίνονται να έχουν σμπαραλιαστεί πάνω σε τοίχους.

Πριν από την καταστροφή, η πόλη είχε 100.000 κατοίκους. Από αυτούς, «τουλάχιστον 10.000» άνθρωποι αγνοούνται, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ενώ ο ακριβής απολογισμός των θυμάτων παραμένει σε αυτό το στάδιο άγνωστος.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Κυρηναϊκής, της ανατολικής Λιβύης, κάνουν λόγο για τουλάχιστον 3.000 νεκρούς, όμως αρκετοί φοβούνται πως ο απολογισμός των θυμάτων στην πραγματικότητα θα είναι πολύ πιο βαρύς.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) κάνει λόγο για πάνω από 38.000 εκτοπισμένους στο ανατολικό τμήμα της διχασμένης χώρας, 30.000 μόνο στη Ντέρνα.

Η Μανοέλ Καρτόν, ιατρική συντονίστρια ομάδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF) η οποία αναπτύχθηκε στην περιοχή πριν από τρεις ημέρες, μίλησε για «χαοτική» κατάσταση, που εμποδίζει τη σωστή καταγραφή και ταυτοποίηση των θυμάτων.

«Επιτόπου βρίσκονται πολλοί εθελοντές από όλη τη Λιβύη και το εξωτερικό. Επείγει ο συντονισμός της βοήθειας», επέμεινε.

«Τα περισσότερα θύματα θάβονται (…) τόσο σε νεκροταφεία όσο και σε ομαδικούς τάφους», ωστόσο «πολλά» δεν έχουν αναγνωριστεί, πάνω από όλα αυτά που ξεβράζονται «κατά μεγάλους αριθμούς από τη θάλασσα», σημείωσε. Αυτοί που τα βρίσκουν «τα θάβουν κατευθείαν».

Η δουλειά των ομάδων έρευνας και διάσωσης παρεμποδίζεται από το πολιτικό χάος στο κράτος της βόρειας Αφρικής.

Μετά την εξέγερση, την ανατροπή του καθεστώτος και τον θάνατο του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι το 2011, στη Λιβύη υπάρχουν δυο αντίπαλες κυβερνήσεις, μια στην Τρίπολη (δυτικά), που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και έχει επικεφαλής τον πρωθυπουργό Αμπντελχαμίντ Ντμπάιμπα, η άλλη στην ανατολή, που συνδέεται με τον ισχυρό στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Ο εκπρόσωπος του στρατάρχη Χάφταρ, ο Άχμαντ αλ Μισμάρι, έκανε λόγο για «τεράστιες ανάγκες για την ανοικοδόμηση» κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες Παρασκευή το βράδυ στη Βεγγάζη.

Μολονότι η τραγωδία εκτυλίχτηκε σε περιοχή υπό τον έλεγχο του στρατοπέδου της ανατολικής Λιβύης, ο κ. Ντμπάιμπα παρενέβη, σχολιάζοντας πως η έλλειψη επαρκών αναπτυξιακών σχεδίων και «η φθορά του χρόνου» είχαν συμβολή.

«Είναι μια από τις συνέπειες των διενέξεων, των πολέμων και της κατασπατάλησης κεφαλαίων», έκρινε.

Αίτηση που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο και συγκέντρωσε κάπου 2.000 υπογραφές μέσα σε 24 ώρες καλεί να ζητηθεί η βοήθεια της διεθνούς κοινότητας και να συγκροτηθεί «διεθνής ανεξάρτητη επιτροπή έρευνας» που θα ρίξει φως στις περιστάσεις της καταστροφής και θα εντοπίσει τους υπεύθυνους προκειμένου να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

*Με πληροφορίες από Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ