Την ανάμειξη της Κεντρικής Τράπεζας της Αιγύπτου στα εσωτερικά της θυγατρικής εταιρείας της Τράπεζας Πειραιώς στην Αίγυπτο, αποκαλύπτει το διαβαθμισμένο έγγραφο της αμερικανικής πρεσβείας στο Κάιρο, το οποίο διέρρευσε η ιστοσελίδα WikiLeaks και δημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph.

Ads

Πιθανώς το σημαντικότερο στοιχείο που περιλαμβάνει το εν λόγω έγγραφο, με ημερομηνία 22/12/2009, είναι τα σχέδια της ελληνικής τράπεζας να απολύσει συνολικά 300 από τους εργαζόμενούς της στην Αίγυπτο, γεγονός που προκάλεσε τις πιέσεις της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.

Το περιεχόμενο των πληροφοριών, προέκυψε από τη συνάντηση που είχε o αρμόδιος για οικονομικά θέματα υπάλληλος της πρεσβείας, με τη Nayera Amin, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς στην Αίγυπτο.

Σύμφωνα με την Amin, το παράρτημα της τράπεζας σε συνεννόηση με τα κεντρικά γραφεία στην Ελλάδα, σκόπευε να προχωρήσει στην απόλυση 300 υπαλλήλων, οι οποίοι κρίθηκαν ως οι λιγότερο ειδικευμένοι.

Ads

Το ενδεχόμενο αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση των αιγυπτιακών Μέσων Ενημέρωσης, με αποτέλεσμα να επέμβει ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αιγύπτου, και να ζητήσει από την ελληνική τράπεζα να μην πραγματοποιήσει τις απολύσεις.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, η θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς στην Αίγυπτο είναι από τις μικρότερες τράπεζες στην αραβική χώρα, απασχολώντας 1.500 εργαζόμενους σε 57 καταστήματα.