Με την κυκλοφορία της τρίτης ταινίας Ant – Man από την Marvel με τον τίτλο «Ant-Man και Wasp: Κβαντομανία» και μετά από τα επιτυχημένα εισπρακτικά «Doctor Strange in the Multiverse of Madness», «Thor: Love and Thunder» και «Black Panther: Wakanda Forever», το franchise συνεχίζει την δυναμική του παρουσία στις κινηματογραφικές αίθουσες με τις ταινίες δράσης που παράγει, ενώ αναμένονται ακόμη τρεις ταινίες μέσα στο 2023.

Ads

Το debate για το κατά πόσο η Marvel παράγει ταινίες ή «θεματικά πάρκα», που έχει ξεκινήσει από την δήλωση του Μάρτιν Σκορσέζε πίσω στο 2019, συνεχίζεται ακόμη και σήμερα με τις δύο πλευρές να αντιμάχονται με φανατισμό.

Σε όποια πλευρά και να βρίσκεται κάποιος σε αυτήν τη διαμάχη, το ερώτημα που τίθεται είναι εάν υπάρχουν έστω 5 ταινίες που θα μπορούσε κάποιος να παρακολουθήσει από την Marvel, που να έχουν σίγουρα ενδιαφέρον και θα τον κρατήσουν μέχρι το τέλος.

Εδώ προτείνουμε 5 ταινίες που ξεχωρίζουν, είτε λόγω έξυπνης και διαφορετικής προσέγγισης, είτε άλλων ευρηματικών στοιχείων, που τις κάνουν ενδιαφέρουσες και γοητευτικές.

Ads

Ant Man

Ναι η πρώτη ταινία της τριλογίας που έχει τον Ant – Man σαν πρωταγωνιστή αποτελεί μία αξιόλογη επιλογή για μία feel good (διασκεδαστική) ταινία. Η προσέγγιση της ως μία heist movie (ταινία με κύριο στόχο την επίτευξη μίας κομπίνας) είναι πολύ έξυπνη και ενδιαφέρουσα για έναν χαρακτήρα που στα κόμικ φημιζόταν για το πόσο καλός κλέφτης είναι. Επιπλέον, μπορεί να την παρακολουθήσει εύκολα κάποιος που δεν έχει δει άλλες ταινίες του franchise, καθώς οι συνδέσεις με τις προηγούμενες είναι ελάχιστες. 

Το χιούμορ είναι συνεχές και αρκετά επιτυχημένο, ενώ στην ταινία συμμετέχει και ο Μάικλ Ντάγκλας.

Το σενάριο συνυπογράφουν ο μάστερ του feelgood Έντγκαρ Ράιτ (Shaun od the Dead, Hot Fuzz, Baby Driver), o Τζο Κόρνις (Attack the Block, Οι περιπέτειες του Τεντέν: Το μυστικό του Μονόκερου) και ο Άνταμ Μακέι (Don’t Look Up, The Big Short) ! Ο Έντγκαρ Ράιτ μάλιστα ήταν να αναλάβει και την σκηνοθεσία αλλά αποχώρησε λόγω δημιουργικών διαφορών με τους παραγωγούς.

Iron Man

Η ταινία που ξεκίνησε το λεγόμενο «Marvel Cinematic Universe» (Κινηματογραφικό Σύμπαν της Μαρβελ) και έβαλε τις βάσεις για την ανάπτυξη του «μύθου» είναι το Iron Man. Σκηνοθέτης και παραγωγός της ταινίας είναι ο Τζον Φαβρό, ο «Χόγκαν» των ταινιών της Μάρβελ, ο οποίος χαρίζει μια αξιοπρεπέστατη δουλειά σε όλα τα επίπεδα.

Το σενάριο είναι υποδειγματικό για μία ταινία του είδους, αναπτύσσοντας πλήρως τον χαρακτήρα του play boy, αλαζόνα, πολυεκατομμυριούχου Τόνι Σταρκ μέχρι και την επιλογή του να χρησιμοποιήσει τις ικανότητες του με διαφορετικό τρόπο εκτός από το κέρδος.

Ο Ρόμπερτ Ντόναλντ Τζ. είναι εξαιρετικός στον ρόλο του Σταρκ σε μία ταινία που έμελλε να αναγεννήσει την καριέρα του.

Captain America: O στρατιώτης του χειμώνα

Οι αδερφοί Ρούσο Τζο και Άντονι, οι υπεύθυνοι ουσιαστικά για την επιτυχία του «Marvel Cinematic Universe» καθώς ήταν οι κύριοι παραγωγοί των ταινιών μέχρι και το τέλος της 3ης φάσης, έκαναν το σκηνοθετικό τους ντεμπούτο με την ταινία «Captain America: O στρατιώτης του χειμώνα» χαρίζοντας μία αξιόλογη ταινία, προσεγγισμένη ως ένα κατασκοπικό θρίλερ. 

Τα γρήγορα κοψίματα και η κινούμενη κάμερα στις σκηνές έντασης σε τοποθετούν αμέσως στην δράση της ταινίας, ενώ η υπόθεση και το μυστήριο ξετυλίγονται παράλληλα σε δύο επίπεδα με πλήθος ανατροπών. Ακόμη και να μην γνωρίζει κάποιος 100% τους χαρακτήρες από τις προηγούμενες ταινίες είναι σχεδόν απίθανο να μην το παρασύρει η πλοκή της ταινίας.

Υ.Γ. Η ταινία περιέχει και μία από τις καλύτερες σκηνές δράσης του franhise, όπου διαδραματίζεται μέσα σε ένα ασανσέρ.

Φύλακες του Γαλαξία (Guardians of the Galaxy)

Αναφέραμε το Ant Man ως μία αξιόλογη feel good ταινία, όμως εδώ έχουμε να κάνουμε με την καλύτερη feel good ταινία του franchise. Ο James Gunn συνθέτει μία ταινία με χιούμορ, δράση και εξαιρετική μουσική δημιουργώντας το ιδανικό κινηματογραφικό περιβάλλον για διασκέδαση. 

Οι χαρακτήρες είναι καλογραμμένοι και η χημεία τους εξαιρετική. Μία χημεία που μέσα από το σενάριο βγαίνει οργανικά και σε πείθει ότι οι άγνωστοι μέχρι την αρχή της ταινίας χαρακτήρες γίνονται ομάδα μέχρι το τέλος της, μία ομάδα ιδιαίτερη που ο καθένας θα θυσιαζόταν για τον άλλον.

Επιπλέον, η ιδιαιτερότητα των χαρακτήρων προσθέτει διαφορετικών ειδών χιούμορ στην ταινία, ενώ είναι πολύ πιθανό ο θεατής που θα την δει να πιάσει τον εαυτό του να χορεύει ασυνείδητα στον ρυθμό της τρομερής playlist (Moonage Dream, Come and Get your Love) από τραγούδια που ακούγονται σε όλη την διάρκεια της.

Εκδικητές: Ο Πόλεμος της Αιωνιότητας (Avengers: Infinity War)

Ίσως το μεγαλύτερο επίτευγμα σε ταινία της Marvel, καθώς όχι μόνο συνδυάζει όλους τους χαρακτήρες που είχαν κάνει την εμφάνιση τους μέχρι τότε στο Marvel Cinematic Universe, αλλά προσφέρει και έναν από τους πιο επιτυχημένους σε παρουσίαση και ανάπτυξη ανταγωνιστές, τον Thanos. 

Η επιτυχία της ταινίας και η ιδιαιτερότητα που έχει βρίσκεται στο cliffhanger (το αγωνιώδες τέλος), καθώς στο τέλος της αφήνει μία τεράστια πικρία στον θεατή, πράγμα που δεν είναι συνηθισμένο σε τέτοιου είδους ταινίες.

Οι επικές και καλογυρισμένες σκηνές δράσης είναι πολλές, ενώ η εξέλιξη της πλοκής σε κρατάει συνδεδεμένο και τις 2 μιση ώρες διάρκειας, χωρίς να κάνει την παραμικρή κοιλιά.

Επίσης, περιέχει πλήθος από ατάκες, εξαιρετικά εφέ -από τα καλύτερα σε ταινίες του franchise και δημιουργεί στο θεατή οπαδικά συναισθήματα στις σκηνές μάχης.