Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες θα περιοδεύσει από σήμερα (11/4) ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, με σκοπό την προώθηση του ζητήματος αναγνώρισης του Παλαιστινιακού κράτους, σύμφωνα με το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

Ads

Αφού προηγήθηκαν ταξίδια του όλο το προηγούμενο διάστημα στη Μέση Ανατολή, δηλαδή Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ισραήλ, Ιράκ, Παλαιστίνη, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία και Κατάρ, ο Σάντσεθ θα επισκεφθεί πρώτα τη Νορβηγία, μια χώρα εκτός ΕΕ, αλλά με ιστορικό ρόλο διαμεσολάβησης στο παρελθόν της σύγκρουσης μεταξύ των δύο πλευρών, Ισραηλινών και Παλαιστινίων..

Επόμενος σταθμός είναι η Πολωνία, καθώς ο Ισπανός πρωθυπουργός θα παραστεί σε δείπνο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel.

Πρωτοβουλία Σάντσεθ για αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους

Πρόκειται για εκδήλωση στην οποία θα παραστούν επίσης ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, καθώς και οι ομολόγοι τους από την Ελλάδα, Κυριάκος Μητσοτάκης, Εσθονία, Kaja Kallas, Φινλανδία, Petri Orpo, και την Ιρλανδία, Simon Harris.

Ads

Ο Σάντσεθ θα συνεχίσει ύστερα με επόμενες στάσεις του στο Όσλο, το Δουβλίνο, τη Σλοβενία, το Βέλγιο, ενώ θα συναντηθεί στη Μαδρίτη με τον νέο πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Λουίς Μοντενέγρο.

Να σημειωθεί ότι Ιρλανδία είναι μία από τις τέσσερις χώρες, μαζί με Ισπανία, Σλοβενία ​​και Μάλτα, που υπέγραψαν δήλωση στις 22 Μαρτίου 2024, με την οποία εμφανίζονται έτοιμοι να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης σε μια στιγμή που θα θεωρήσουν ως την πλέον κατάλληλη.