«Πρέπει να καταστρέψουμε το τέρας που γεννήθηκε στο Ιράκ και τη Συρία. Οι τζιχαντιστές είναι κοινός εχθρός της Δύσης κι αυτό που συνέβη την Παρασκευή στο Παρίσι νομίζω ότι είναι μόνο η αρχή. Το μακελειό στο Charlei Hebdo ήταν η πρόβα τζενεράλε των τρομοκρατών», δήλωσε σήμερα από την Αθήνα, την οποία κι επισκέπτεται ο διάσημος Γάλλος συγγραφέας και φιλόσοφος Πασκάλ Μπρυκνέρ.

Ads

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ενόψει της παρουσίασης του νέου του αυτοβιογραφικού μυθιστορήματος «Ένας καλός γιος», ο Γάλλος φιλόσοφος δεν μπορούσε να μην αναφερθεί στα τραγικά γεγονότα του Παρισίου.

«Χτύπησαν τη νεολαία, πανέμορφες κοπέλες και νέα αγόρια γιατί εκπροσωπούν τη ζωή, την ευτυχία, επειδή για τους τζιχαντιστές η ύπαρξή μας αποτελεί από μόνη της σκάνδαλο. Οι τρομοκράτες του ISIS διακηρύσσουν ότι δεν φοβούνται το θάνατο -που είναι αλήθεια- μόνο που δεν λένε ότι αυτό που φοβούνται είναι η ζωή, η ελευθερία, η ισότητα. Ο θάνατος είναι γι’ αυτούς μια μεταφυσική υπόσχεση στιγμιαίας δόξας», εκτίμησε ο Πασκάλ Μπρυκνέρ.

Ο Γάλλος φιλόσοφος δεν παρέλειψε να διαχωρίσει τον αραβικό κόσμο σε αυτούς «που θέλουν να κερδίσουν την ελευθερία τους» και στο φονταμενταλιστικό ισλάμ «που επιδιώκει να αναμορφωθεί πολεμώντας τη μοντερνικότητα της Δύσης» και τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό ότι η Δύση ενώνεται μπροστά στον κοινό εχθρό.

Ads

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ εάν με την αύξηση της αστυνομοκρατίας και των αντιτρομοκρατικών μέτρων κινδυνεύσουν ελευθερίες και δικαιώματα των πολιτών, ο Πασκάλ Μπρυκνέρ απάντησε: «Φυσικά και υπάρχει κίνδυνος για τη δημοκρατία αν πάρουμε μέτρα, αλλά διαθέτουμε θεσμούς που θα το ελέγξουν ώστε να μην ξεπεράσουμε τα όρια. Και θεωρώ ότι, αν χτυπήσουμε την τρομοκρατία, θα απογυμνώσουμε τα επιχειρήματα που επικαλούνται τα πολιτικά άκρα».