Ενα ακόμη βήμα προς την οριστική πραξικοπηματική απομάκρυνση της νόμιμα εκλεγμένης προέδρου της Βραζιλίας Βίλμα Ρούσεφ έγινε σήμερα από την επιτροπή  της Γερουσίας της χώρας. Η επιτροπή παραπέμπει τη Ρούσεφ σε δίκη για παραποίηση στοιχείων που αφορούν στο έλλειμμα.

Ads

Το αποτέλεσμα ανακοίνωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Ραϊμούντο Λίρα, υποστηρικτής του προσωρινού προέδρου Μισέλ Τέμερ.

Η παραπομπή της σε δίκη και η οριστική της απομάκρυνση από την εξουσία θα σηματοδοτούσε το τέλος των 13 ετών διακυβέρνησης από το κεντροαριστερό Κόμμα Εργατών (PT).

Η διαδικασία παραπομπής, που χαρακτηρίστηκε ως πραγικόπημα από διεθνείς παρατηρητές, κλιμάκωσε την πιο σοβαρή πολιτική κρίση στη Βραζιλία εδώ και δεκαετίες, ενώ η χώρα ετοιμαζόταν να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ads

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

• Ντίλμα Ρούσεφ, το χρονικό μιας σκοτεινής ανατροπής

Η πολιτική κρίση είναι ο βασικός παράγοντας που ώθησε τους περισσότερους ξένους ηγέτες να αποφύγουν να πάνε στη Βραζιλία για την τελετή έναρξης.

Μόλις 28 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων έχουν επιβεβαιώσει ότι θα είναι παρόντες, πολύ λιγότεροι από τους 50 που ανέμενε η Βραζιλία. 

Η ολομέλεια της Γερουσίας θα ανακοινώσει κατόπιν ψηφοφορίας την ερχόμενη Πέμπτη εάν αποδέχεται τις κατηγορίες και άρα εάν θα αρχίσει η δίκη.

Η δίκη της Ρούσεφ στην ολομέλεια της Γερουσίας αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του Αυγούστου, μερικές ημέρες μετά την ολοκλήρωση των αγώνων.

Η Ντίλμα Ρούσεφ αρνείται ότι παραβίασε τη νομοθεσία και διακηρύσει ότι είναι θύμα μιας συνωμοσίας της δεξιάς για την ανατροπή της κυβέρνησής της.