Δεκάδες χιλιάδες Ισπανοί, κυρίως νέοι, μέλη του κινήματος «Los Indignados» κατέκλυσαν και το Σάββατο τις πλατείες δεκάδων πόλεων σε όλη τη χώρα διαμαρτυρόμενοι, για τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης. Οι συγκεντρώσεις συνεχίζονται και σήμερα Κυριακή, ενόψει της πραγματοποίησης των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, που εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε ήττα του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού κόμματος.

Ads


Είναι οι πρώτες εκλογές που πραγματοποιούνται μετά την προώθηση από την κυβέρνηση Θαπατέρο μέτρων λιτότητας,
με απώτερο στόχο την περιστολή των κρατικών δαπανών, πολιτική στην οποία η πλειοψηφία των πολιτών αντιτίθεται. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι διαδηλώσεις απαγορεύονται στην Ισπανία τις ημέρες που διεξάγονται εκλογές και το προηγούμενο 24ωρο, ωστόσο η κυβέρνηση δεν κατέστειλε τις διαμαρτυρίες φοβούμενη το ενδεχόμενο να ξεσπάσουν επεισόδια βίας.

Περίπου 30.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Πουέρτα δελ Σολ της Μαδρίτης από το βράδυ του Σαββάτου επικρίνοντας έντονα την κυβερνητική πολιτική και όπως αναφέρει η ισπανική Pais, το μεσημέρι της Κυριακής, αποφάσισαν να παραμείνουν κατασκηνωμένοι για μία εβδομάδα ακόμη, επιλέγοντας να μη διαλύσουν τη συγκέντρωση μετά το κλείσιμο της κάλπης για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Οι «Αγανακτισμένοι» αποφάσισαν, επίσης, να συσταθεί μία επιτροπή επιφυλακής, για το ενδεχόμενο που η αστυνομία αποφασίσει να διαλύσει τη συγκέντρωση, ενώ θα ψηφίσουν εκ νέου το επόμενο Σαββατοκύριακο για το εάν και πώς θα συνεχίσουν.

Ads