Σε μια ομόφωνη καταδίκη της τουρκικής εισβολής στη βορειοανατολική Συρία προχώρησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, μετά τη σύνοδό τους στο Λουξεμβούργο. Αν και για τους υπ. Εξωτερικών πρόκειται για μια «κλιμάκωση» της πίεσης στην Τουρκία επί της ουσίας πρόκειται για μια τυπική καταδίκη διπλωματικού επιπέδου, χωρίς ιδιαίτερη σημασία, και ενώ οι τουρκικές δυνάμεις συνεχίζουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Βόρεια Συρία, ανακοινώνοντας μάλιστα την έναρξη της επίθεση στην πόλη Μανμπίτζ, που είναι υπό τον έλεγχο των Κούρδων.

Ads

Διαβάστε επίσης: Κυρώσεις στην Τουρκία για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ζητά το Συμβούλιο υπ. Εξωτερικών της ΕΕ

Επιπλέον οι υπουργοί Εξωτερικών καλούν όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ να σταματήσουν την πώληση όπλων στην Άγκυρα. Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο Χοσέπ Μπορέλ, υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας και υποψήφιος για τη θέση του Ύπατου Αξιωματούχου της ΕΕ για την Εξωτερική πολιτική. Όπως είπε τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ «ομοφώνως αποφάσισαν να καταδικάσουν – αυτό είναι το ρήμα -, όχι ανησυχούν αλλά καταδικάζουν με σφοδρότητα αυτό που στην πραγματικότητα είναι μια στρατιωτική επίθεση». Πρόσθεσε ακόμη πως η ΕΕ καλεί την Τουρκία «να σταματήσει αμέσως αυτές τις στρατιωτικές ενέργειες». 

Παρά την ικανοποίησή του, ο ίδιος ο Μπορέλ, λίγο νωρίτερα, προσερχόμενος στη Σύνοδο, είχε δώσει την πραγματική διάσταση της απόφασης. «Δεν έχουμε μαγικές ικανότητες, όμως μπορούμε να ασκήσουμε όλη τη δυνατή πίεση για να βάλουμε τέλος σε αυτή τη δράση. «Είναι δύσκολο να φθάσουμε σε ομόφωνες αποφάσεις. Οι πωλήσεις όπλων γίνονται με συμφωνίες που έχουν συναφθεί από την καθεμιά χώρα ξεχωριστά με την Τουρκία και η απόφαση να σταματήσουν οι πωλήσεις όπλων αφορά την κυριαρχία κάθε κράτους-μέλους», δήλωσε σε μια έμμεση παραδοχή της αδυναμίας της ΕΕ να περιορίσει την Τουρκία.

Ads

Ενδεικτική του αδιεξόδου ήταν και η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν. «Βρισκόμαστε σε μια απίστευτη κατάσταση», δήλωσε και συνέχισε: «Ένα μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία, μπορεί να τιμωρηθεί από άλλα μέλη του ΝΑΤΟ με εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων. Και τι θα συμβεί αν η Συρία επιτεθεί στην Τουρκία; Θα γίνει επίκληση του άρθρου 5;». Σημειώνεται βάσει του καταστατικού χάρτη του ΝΑΤΟ, το άρθρο 5 προβλέπει πως επίθεση εναντίον χώρας μέλους της συμμαχίας θεωρείται επίθεση εναντίον όλων των μελών.