Στην προετοιμασία «περιοριστικών μέτρων» έναντι ατόμων και εταιριών που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ προχωράει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της σημερινής συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, επαναβεβαιώνεται η «πλήρης αλληλεγγύη» του Συμβουλίου της ΕΕ προς την Κύπρο, «όσον αφορά το σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο». Επιπλέον, το συβούλιο υπενθυμίζει τα συμπεράσματά του της 15ης Ιουλίου 2019 ιδίως σε ό,τι αφορά την «οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και της υφαλοκρηπίδας», η οποία πρέπει να γίνεται «με διάλογο και διαπραγμάτευση καλή τη πίστει, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή της καλής γειτονίας».
«Το Συμβούλιο, βασιζόμενο στις προπαρασκευαστικές εργασίες που έχουν ήδη αναληφθεί, συμφωνεί με τη θέσπιση ενός καθεστώτος-πλαισίου περιοριστικών μέτρων που απευθύνεται σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που είναι υπεύθυνα για την παράνομη γεωτρητική δραστηριότητα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και καλεί την Ύπατη Εκπρόσωπο και τον Επιτροπή να υποβάλει σύντομα προτάσεις για το σκοπό αυτό», καταλήγουν τα συμπεράσματα του συμβουλίου για τη δράση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.
Χαιρετίζει η Μογκερίνι
Την επίτευξη της συμφωνίας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. για την Τουρκία χαιρέτισε η ύπατη εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Όπως είπε η Φεντερίκα Μογκερίνι σε συνέντευξη τύπου, μετά το πέρας της συνεδρίασης, παρά τις όποιες δυσκολίες, η Ε.Ε. παρουσίασε μια «ενιαία προσέγγιση» τόσο για τη στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας στη Συρία, όσο και για το θέμα των παράνομων εξορύξεων στα ανοιχτά της Κύπρου.
Η Φ. Μογκερίνι σημείωσε ότι τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. συμφώνησαν ομόφωνα για την εφαρμογή ενός «καθεστώτος-πλαισίου» περιοριστικών μέτρων κατά των ατόμων και των εταιρειών που εμπλέκονται στις γεωτρήσεις. Διευκρίνισε πάντως ότι το ακριβές χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής των μέτρων δεν είναι ακόμα γνωστό, καθώς χρειάζεται περαιτέρω τεχνική εργασία, ωστόσο το μήνυμα της σημερινής συνεδρίασης είναι ότι λήφθηκε η «πολιτική απόφαση» για την επιβολή κυρώσεων.
Ερωτηθείσα, τέλος, για τη στάση της Ε.Ε. προς την Τουρκία κι αν είναι αρκετή για να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες, η ύπατη εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι σημερινές αποφάσεις είναι «βαριές» και δε θα περάσουν «απαρατήρητες». Ωστόσο, υπογράμμισε πως η Ε.Ε. έχει συνεργασία με την Τουρκία και σε άλλους τομείς, όπως το προσφυγικό και η ενέργεια. «Προσπαθήσαμε να χτίσουμε εποικοδομητικές συνεργασίες με την Τουρκία. Κάποιες φορές πέτυχε και κάποιες όχι» είπε, τονίζοντας ότι οι σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας «δεν είναι άσπρο ή μαύρο, αλλά πιο περίπλοκες».
«Μην μας κάνετε μάθημα»
Με μια δήλωση στην οποία αναφέρεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν έχει κανένα δικαίωμα να κάνει μαθήματα στην Τουρκία πώς θα πολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος» αντέδρασε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε.
Όπως αναφέρει, η Άγκυρα καταδικάζει και απορρίπτει την απόφαση του Συμβουλίου τόσο για τη Συρία όσο και για τις δραστηριότητές της στην Ανατολική Μεσόγειο και στο μέλλον «θα σκεφτεί πολύ σοβαρά τη συνεργασία με την Ε.Ε.», την οποία κατηγορεί για προκατειλημμένη και παράνομη συμπεριφορά.
Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, σύμφωνα με το οποίο είναι παράνομες, «απαράδεκτη».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >