Ενώπιον ελβετικού δικαστηρίου εμφανίστηκε σήμερα ο πρώην τραπεζίτης Ρούντολφ Έλμερ, ο οποίος κατηγορείται για παραβίαση του τραπεζικού απορρήτου και για εκβιασμό με αντάλλαγμα απόρρητες τραπεζικές πληροφορίες. Ο Έλμερ παραδέχθηκε ότι παρέδωσε στο Wikileaks στοιχεία για φοροδιαφυγή, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά μέσω υπεράκτιων τραπεζών που «αγγίζουν» διασήμους, επιχειρηματίες και βουλευτές από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ασία.

Ads

Ομολόγησε, επίσης, ότι έστειλε απειλητικά σημειώματα σε συναδέλφους, αλλά επειδή -όπως είπε- ήταν σε απόγνωση, αφού θεωρούσε πως παρακολουθείτο με εντολή των προϊσταμένων του.

Ο Έλμερ απέρριψε τις κατηγορίες για παραβίαση του τραπεζικού απορρήτου, αφού τα στοιχεία που διέρευσε αφορούν λογαριασμούς στις Νήσους Κέιμαν και όχι στην Ελβετία. Υποστήριξε, επίσης, ότι για εκείνον ήταν ζήτημα ηθικής να ξεσκεπάσει υποθέσεις φοροδιαφυγής. O Έλμερ ήταν επικεφαλής του γραφείου της τράπεζας Julius Baer στις Νήσους Κέιμαν μέχρι το 2002 οπότε απολύθηκε. Ο εισαγγελέας έχει ζητήσει να καταδικαστεί σε 8 μήνες φυλάκιση και να καταβάλει πρόστιμο 2.000 ελβετικά φράγκα.

Υπνεθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα παρέδωσε στον Άσαντζ δύο CD με ονόματα και πληροφορίες για τους λογαριασμούς περίπου 2.000 ατόμων που έχουν μεταφέρει χρήματα στο εξωτερικό.

Ads

Τα στοιχεία αφορούν διασημότητες, εκατομμυριούχους, πολυεθνικές, κερδοσκοπικά αμοιβαία κεφάλαια (hedge funds) από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία και τη Βρετανία, αλλά και βουλευτές από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ασία.