Ο Πάπας Φραγκίσκος ενέκρινε μια απόφαση που επιτρέπει στους ιερείς να ευλογούν άγαμα και ομόφυλα ζευγάρια, σηματοδοτώντας μια σημαντική αλλαγή θέσης για την Καθολική Εκκλησία, έναν μήνα αφότου δόθηκε στα τρανσέξουαλ άτομα την επιλογή να βαπτιστούν στην Καθολική Εκκλησίακαι να γίνονται νονοί.

Ads

«Θα είναι δυνατόν να ευλογούνται ζευγάρια του ίδιου φύλου, αλλά χωρίς κανενός είδους τελετουργία ή προσφέροντας την εντύπωση ενός γάμου. Το δόγμα σχετικά με τον γάμο δεν αλλάζει και η ευλογία δεν σημαίνει έγκριση της ένωσης» διευκρινίζεται στην απόφαση. Παρά τους περιορισμούς, η ανακοίνωση σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για το Βατικανό, το οποίο το 2021 δήλωσε ότι η Καθολική Εκκλησία δεν μπορεί να ευλογήσει τα ομόφυλα ζευγάρια καθώς «ο Θεός δεν ευλογεί την αμαρτία».

Είναι η πρώτη φορά που η Καθολική Εκκλησία εκφράζεται ξεκάθαρα επί του θέματος, με αναφορά σε «ευλογία υπέρ της υγείας, της αλληλοβοήθειας, της συμπαράστασης και την ψυχική γαλήνη» των ομόφυλων ζευγαριών.

Στο σχετικό έγγραφο που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, επισημαίνεται επίσης ότι οι ιερείς θα πρέπει να αποφασίζουν κατά περίπτωση και «δεν πρέπει να εμποδίζουν ή να απαγορεύουν την εγγύτητα της Εκκλησίας στους ανθρώπους σε κάθε περίσταση, για την οποία θα μπορούσαν να ζητήσουν τη βοήθεια του Θεού μέσω μιας απλής ευλογίας». Η χειρονομία πρέπει να αποφεύγει «κάθε μορφή σύγχυσης ή σκανδάλου», έτσι ώστε όταν ένα ομόφυλο ζευγάρι ζητά ευλογία, αυτή «να μην αποδίδεται ποτέ ταυτόχρονα με τις τελετές μιας πολιτικής ένωσης, ούτε καν σε συνδυασμό με αυτές. Ούτε μπορεί να πραγματοποιηθεί με ρούχα, χειρονομίες ή λόγια που αρμόζουν σε γάμο».

Ads

Αντίθετα, μια τέτοια ευλογία «μπορεί αντ’ αυτού να βρει τη θέση της σε άλλα πλαίσια, όπως μια επίσκεψη σε ένα ιερό, μια συνάντηση με έναν ιερέα, μια προσευχή που απαγγέλλεται σε μια ομάδα ή κατά τη διάρκεια ενός προσκυνήματος».

Παρατηρητής του Βατικανού περιέγραψε την κίνηση αυτή ως «πιθανότατα την πιο συγκεκριμένη ποιμαντική αλλαγή στη στάση της Καθολικής Εκκλησίας απέναντι στα ομόφυλα ζευγάρια στην δύο χιλιάδων ετών ιστορία της».

*Με πληροφορίες από Guardian, Reuters