Το δογματικό γραφείο του Βατικανού δήλωσε ότι τα τρανσέξουαλ άτομα μπορούν υπό ορισμένες συνθήκες να βαπτιστούν στην Καθολική Εκκλησία και να γίνονται νονοί, γεγονός που χαιρετίστηκε ως «σημαντικό βήμα για την ένταξη των τρανς».

Ads

Σε ένα έγγραφο που εγκρίθηκε από τον Πάπα Φραγκίσκο και δημοσιεύθηκε την Τετάρτη (8/11), το γραφείο σημείωσε ότι ένα τρανσέξουαλ άτομο, «ακόμη και αν έχει υποβληθεί σε ορμονοθεραπεία και χειρουργική επέμβαση αλλαγής φύλου, μπορεί να λάβει το βάπτισμα υπό τους ίδιους όρους με τους άλλους πιστούς».

Η απόφαση συνοδεύτηκε από μια επιφύλαξη: τέτοιες βαπτίσεις είναι δυνατές «εάν δεν υπάρχουν καταστάσεις στις οποίες υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί δημόσιο σκάνδαλο ή σύγχυση μεταξύ των πιστών».

Το έγγραφο δημοσιεύτηκε ως απάντηση σε έξι ερωτήσεις που έστειλε ένας επίσκοπος της Βραζιλίας τον Ιούλιο σχετικά με τη συμμετοχή ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων σε βαπτίσεις και γάμους. Οι τρεις σελίδες των ερωτήσεων και των απαντήσεων υπογράφηκαν από τον επικεφαλής του τμήματος, Αργεντινό καρδινάλιο Βίκτορ Φερνάντεζ και εγκρίθηκαν από τον Πάπα Φραγκίσκο στις 31 Οκτωβρίου.

Ads

Σημειώνεται ότι οι τρανσέξουαλ ενήλικες θα μπορούσαν να γίνονται νονοί ή νονές κατά την κρίση των τοπικών ιερέων, οι οποίοι θα πρέπει να ασκούν «ποιμαντική σύνεση» για να διασφαλίσουν ότι δεν υπάρχει «κίνδυνος σκανδάλου» ή «αδικαιολόγητης νομιμοποίησης στον εκπαιδευτικό τομέα της εκκλησιαστικής κοινότητας».

Στο έγγραφο σημειώνεται επίσης ότι δεν υπάρχει λόγος να μην μπορούν τα τρανσέξουαλ άτομα να είναι μάρτυρες σε εκκλησιαστικούς γάμους.

*Με πληροφορίες από Guardian, Reuters