Μια λαοθάλασσα κόσμου φώναξε «όχι» στον ρατσισμό, ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα της συλλογικής πρωτοβουλίας υπό το σύνθημα «Αρραγείς» (#unteilbar).

Ads

Περισσότεροι από 240.000 άνθρωποι κατέβηκαν χθες το απόγευμα στους δρόμους της γερμανικής πρωτεύουσας για να διαδηλώσουν ενάντια στο μίσος και την ξενοφοβία, αποδεικνύοντας πως έχουν ευαισθητοποιηθεί ιδιαίτερα, έπειτα μάλιστα από τα πρόσφατα περιστατικά ρατσιστικής βίας στην Ανατολική Γερμανία, που συγκλόνισαν τις συνειδήσεις.

Στην πορεία υπήρχε και μπλοκ με πανό για τον Ζακ και το αίτημα να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατό του (κεντρική φωτογραφία).

«Πείτε το δυνατά, πείτε το καθαρά, είμαστε όλοι αρραγείς», φώναξαν οι διαδηλωτές στην πορεία τους προς την Πύλη του Βραδεμβούργου, η οποία είχε και σύμμαχό της τον καιρό.

Στα πανό που κρατούσαν οι συμμετέχοντες μπορούσε κανείς να διακρίνει συνθήματα όπως «Δεν υπάρχει θέση για τους Ναζί», «Η διάσωση στη θάλασσα δεν είναι έγκλημα», «περισσότερη αγάπη, λιγότερο μίσος», που επεσήμαιναν την αρραγή αποφασιστικότητα που ήθελε να τονίσει και το σύνθημα της διαδήλωσης.

Υπό το πρόταγμα «Για μία ελεύθερη και ανοικτή κοινωνία-ενάντια στους αποκλεισμούς, αλληλεγγύη!», η πρωτοβουλία «Αρραγείς» στρέφεται ενάντια στον ρατσισμό της άκρας δεξιάς, η οποία έχει κατορθώσει να αλώσει και τις πύλες του Κοινοβουλίου, εκλέγοντας εκπροσώπους της μέσω του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).