Περισσότεροι από 105.000 άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο 8 Ιανουαρίου στη Γαλλία για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στο νομοσχέδιο για τον εμβολιασμό και τα σχόλια του Εμμανουήλ Μακρόν εναντίον των μη εμβολιασμένων. Αξιωματούχοι του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσαν ότι 34 άτομα συνελήφθησαν και περίπου 10 αστυνομικοί τραυματίστηκαν αφού οι διαδηλώσεις έγιναν βίαιες σε ορισμένα μέρη.

Ads

Ο Μακρόν μετά την υποχρεωτική εισαγωγή εμβολιασμού για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας το καλοκαίρι, καθώς και την ελεύθερη πρόσβαση μόνο για όσους έχουν αναρρώσει, εμβολιαστεί ή υποβληθεί σε εξετάσεις, έγινε αφορμή για μαζικές διαδηλώσεις καθώς με το νέο σχέδιο νόμου που βρίσκεται στη φάση της πρώτης ανάγνωσης στην Κάτω Βουλή  θα απαγορεύει ουσιαστικά στα μη εμβολιασμένα άτομα από τη δημόσια ζωή.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση φέρνει μέτρα ώστε ανεμβολίαστοι από τα μέσα Ιανουαρίου να έχουν περιορισμούς στην πρόσβαση σε κινηματογράφους, θέατρα ή μπαρ, καθώς ένα αρνητικό τεστ κορονοϊού δεν θα είναι πλέον αρκετό για την είσοδο στους παραπάνω χώρους.

Τα πιο εκτεταμένα μέτρα που προωθεί ο Μακρόν θα αφορούν στο μέλλον τα πέντε εκατομμύρια ανεμβολίαστους στη χώρα. Το λεγόμενο πάσο υγείας θα πρέπει να γίνει πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Ads

Επιπλέον, η κυβέρνηση επιμένει και σε άλλα μέτρα, όπως απαγόρευση φαγητού στο τρένο μεγάλων αποστάσεων για τρεις εβδομάδες, όχι πλέον φαγητό για όρθιους στο μπαρ και για κάποιο διάστημα υποχρεωτική τηλεργασία. Η κυβέρνηση θα καθορίσει αργότερα τα μέτρα που θα ισχύσουν για αυτούς που έχουν αναρρώσει.

Oι διαδηλωτές κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι καταπατά τις ελευθερίες τους και ότι αντιμετωπίζει άνισα τους πολίτες.

Ο Μακρόν εναντίον όλων

Ωστόσο, το κοινοβούλιο φαίνεται να μην εγκρίνει αυτά τα σχέδια προς μεγάλη ενόχληση του Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν.

Ο Μακρόν αναφέρθηκε στα νέα προγραμματισμένα μέτρα λέγοντας πως θέλει να συνεχίσει να ενοχλεί τους ανεμβολίαστους. Λίγο πριν στην Εθνοσυνέλευση υπήρξε έντονη διαμάχη για το ζήτημα και πολλοί έκαναν λόγο για οπισθοδρόμηση.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη η εφημερίδα «Le Parisien» αναφερόμενη στα λεγόμενα του Προέδρου Μακρόν για τους  μη εμβολιασμένους έγραφε «Μου αρέσει να τους τη σπάω και γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να το κάνουμε μέχρι τέλους». Η αργκό που χρησιμοποίησε ο Πρόεδρος Μακρόν ενόχλησε πολλούς και εξόργισε την αντιπολίτευση.

Η ακροδεξιά αντίπαλός του Μαρίν Λεπέν χαρακτήρισε τον Γάλλο Πρόεδρο αναξιοπρεπή, αλλά και οι Σοσιαλιστές θεώρησαν ότι η δήλωση Μακρόν δεν ήταν αρμόζουσα για το αξίωμά του.

Ο 44χρονος πολιτικός προηγούνταν στις δημοσκοπήσεις την περασμένη άνοιξη.  Ωστόσο η έξαρση της πανδημίας τον αναγκάζει να παίρνει αντιδημοφιλείς αποφάσεις ενώ η ρητορική του επιδεινώνει επικίνδυνα την δημόσια εικόνα του.