Συνεχίστηκαν το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή οι διαδηλώσεις στις αιγυπτιακές πόλεις παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας και το χθεσινό διάγγελμα του προέδρου Μουμπάρακ που εξηγγειλε αλλαγές αλλά αρνήθηκε να ικανοποιήσει το βασικό αίτημα των διαδηλωτών, δηλαδή να παραιτηθεί ο ίδιος. Εν τω μεταξύ χθες Σάββατο σημειώθηκαν λεηλασίες σε καταστήματα και σπίτια ενώ τις μεταμεσονύκτιες ώρες, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του τηλεοπτικού σταθμού Al Jazeera, 6.000 κρατούμενοι απέδρασαν από τις φυλακές Αμπου Ζααμπέλ. Νωρίτερα, διαδηλωτές είχαν εισβάλει στο Αρχαιολογικό Μουσείο καταστρέφοντας μούμιες ανεκτίμητης ιστορικής αξίας.
Κρίσιμο ρόλο για την τύχη του Αιγύπτιου προέδρου, που είναι 82 ετών και βρίσκεται στην εξουσία από το 1982 θα παίξει ο στρατός, καθώς η αστυνομία φαίνεται να χάνει τον έλεγχο της κατάστασης.

Ads

Οι δυνάμεις του στρατού, που αποτελεί τον στυλοβάτη του καθεστώτος Μουμπάρακ, έχουν αποφύγει μέχρι στιγμής να στραφούν εναντίον των εξεγερμένων. Στρατιώτες και αξιωματικοί λένε στους εξεγερμένους ότι κατέβηκαν στους δρόμους για να τους προστατεύσουν και οι διαδηλωτές απαντούν φιλώντας τους στρατιώτες και χορεύοντας πάνω στα τανκς.(εικονες συμφιλίωσης στη κεντρική φωτογραφία). Στο Κάιρο υπάρχει έντονη φημολογία ότι οι στρατηγοί θα πιέσουν τον Μουμπάρακ να παραιτηθεί, προκειμένου να αποφευχθεί η πλήρης κατάρρευση του κράτους. Η τύχη του Αιγύπτιου προέδρου μοιάζει πάντως προδιαγεγραμμένη, καθώς από νοσοκομεία και ανεξάρτητες πηγές αναφέρεται ότι οι νεκροί της εξέγερσης ξεπερνούν τους εκατό.

Μετά και τις μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα για την απομάκρυνσή του από την εξουσία, ο επί τριάντα χρόνια πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ απέρριψε το ενδεχόμενο να παραιτηθεί ο ίδιος, προσφέροντας αντ’ αυτού μια νέα κυβέρνηση.

Ο Μουμπάρακ ζήτησε να υπάρξει ηρεμία και υποσχέθηκε μεταρρυθμίσεις. «Λυπούμαι για τα αθώα θύματα και τις απώλειες και στις δύο πλευρές, πολίτες και προσωπικό της αστυνομίας» είπε και έκανε λόγο για «σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας». Ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης και πρόσθεσε πως θα διορίσει ο ίδιος την επόμενη που θα επιβάλει την τάξη και την ασφάλεια» στη χώρα, καθώς δεν θα επιτρέψει την αποσταθεροποίηση της Αιγύπτου. Υποσχέθηκε περισσότερη ελευθερία, στήριξη των πτωχότερων τάξεων και μείωση της ανεργίας, κάνοντας εμμέσως σαφές ότι δεν πρόκειται να παραδώσει την εξουσία.

Ads

Λίγο μετά το διάγγελμα Μουμπάρακ, οι διαδηλωτές επανεμφανίστηκαν σε μεγάλες ομάδες στους δρόμους δηλώνοντας εξοργισμένοι αλλά και αισιόδοξοι ότι θα πετύχουν την πτώση του καθεστώτος. Χθες, σύμφωνα με τις πηγές ασφαλείας, διαδηλώσεις έλαβαν χώρα στις 11 από τις 28 επαρχίες της χώρας. Επίσημα δεν έχει ακόμη υπάρξει κάποια ανακοίνωση από το Γενικό Επιτελείο για τη στάση που θα κρατήσει ο στρατός, ο οποιος βρίσκεται στους δρόμους των πόλεων. Παράταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 4 το απόγευμα μέχρι τις 8 το πρωί επέβαλε η κυβέρνηση της Αιγύπτου σύμφωνα με ανακοίνωση της κρατικής τηλεόρασης.

Παρακολουθήστε εδώ ζωντανά την μετάδοση του Al Jazeera για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο.

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου παραιτήθηκε, όπως άλλωστε ζήτησε στο διάγγελμά του ο Μουμπάρακ. Μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιούνται και σήμερα με το λαό να ζητά την παραίτηση του Αιγύπτιου πρόεδρου. Σύμφωνα με τις τελευταίες επίσημες πληροφορίες τουλάχιστον 38 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις χθεσινές διαδηλώσεις, σε Καίρο, Αλεξάνδρεια, Σουέζ, λιμάνι Σάιντ, Μανσούρα και Γκίζα, ωστόσο ανεπίσημες πηγές κάνουν λόγο ακόμα και για 68 νεκρούς, ενώ άλλοι ανεβάζουν τους νεκρούς στους 74. Το Γαλλικό Πρεκατορείο κάνει λογο για 48 νεκρούς σε όλη τη χώρα από την Τρίτη. Τουλάχιστον 1.900 είναι οι τραυματίες από τις χθεσινές διαδηλώσεις, ενώ από την Τρίτη έχουν τραυματιστεί στις διαδηλώσεις πάνω από 2.000 άνθρωποι.

Παράλληλα, οι υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας άρχισαν να αποκαθίστανται στην πρωτεύουσα το Σάββατο, αφού χτες είχαν διακοπεί . Ωστόσο η πρόσβαση στο διαδίκτυο δεν φαίνεται ακόμη να έχει αποκατασταθεί, σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο.

Στον απόηχο της εξέγερσης στην Αίγυπτο και την Τυνησία, η Συρία ενέτεινε τον έλεγχό της στο διαδίκτυο, ενώ και η Κίνα επέβαλε περιορισμούς στις αναζητήσεις σχετικά με την Αίγυπτο στο Twitter, ενώ η λέξη «Αίγυπτος» λογοκρίνεται και σε πολλά site ή blogs της χώρας.


Τελευταίες εξελίξεις – συνεχής ενημέρωση:

Κυριακή 30/01

14:27: Τον επαναπατρισμό των Ελλήνων που βρίσκονται στην Αίγυπτο, εφόσον το επιθυμούν, αποφάσισε το υπουργείο Εξωτερικών, με την αποστολή στρατιωτικών αεροσκαφών. Το υπουργείο Εξωτερικών έλαβε την απόφαση αυτή σε συνεννόηση με το υπουργείο Άμυνας και βρίσκεται σε διαρκή συντονισμό με τις υπόλοιπες χώρες που προγραμματίζουν επιχειρήσεις επαναπατρισμού.
13:53: Ο αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ επισκέφθηκε ένα κέντρο επιχειρήσεων του στρατού και συναντήθηκε με υψηλόβαθμους αξιωματούχους, όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Αιγύπτου. Η κρατική τηλεόραση έδειξε τον Μουμπάρακ να συναντά το νεοδιορισθέντα αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ομαρ Σουλεϊμάν, τον υπουργό Αμυνας Μοχάμεντ Χουσέιν Ταντάουι, τον αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού Σάμι αλ Αναν και άλλους αξιωματούχους. Σύμφωνα με το πρακτορείο Mena ο αιγύπτιος πρόεδρος έκανε έλεγχο στο κέντρο επιχειρήσεων του στρατού ο οποίος έχει αναλάβει τη διασφάλιση της τάξης.

12:54: Οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν τρία αεροπλάνα στην Αίγυπτο για να διασφαλίσει τον επαναπατρισμό των υπηκόων της, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Έπειτα από αίτημα της ομάδας αντιμετώπισης κρίσεων του πρωθυπουργού και του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, η κρατική αεροπορική εταιρεία Turkish Airlines προετοιμάζεται να στείλει δύο αεροσκάφη της στην Αλεξάνδρεια και ακόμη ένα στο Κάιρο, όπως δήλωσαν οι υπεύθυνοι της εταιρείας στο πρακτορείο Ανατολή. Τα τρία αεροσκάφη της Turkish Airlines αναμένεται να απογειωθούν με προορισμό τα αιγυπτιακά αεροδρόμια Μποργκ Ελ Άραμπ και Ελ Νόζχα της Αλεξάνδρειας.

12:31: Το δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο αλ Τζαζίρα καταγγέλλει την απόφαση των αιγυπτιακών αρχών να απαγορεύσουν τη λειτουργία του στην Αίγυπτο εξαιτίας της κάλυψης των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων των τελευταίων ημερών, κίνηση που έχει στόχο «να κλείσει το στόμα του αιγυπτιακού λαού».

11:50: Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κάιρο επιθυμεί οι πολίτες των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν την Αίγυπτο, όπως μετέδωσε η τηλεόραση του Αλ Αραμπίγια.

11:10: Η Αίγυπτος δήλωσε σήμερα ότι διέκοψε τις επιχειρήσεις του αραβικού δορυφορικού τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα. «Ο υπουργός Πληροφοριών διέταξε… την αναστολή των επιχειρήσεων του Αλ Τζαζίρα, ακυρώνοντας τις άδειές του και αποσύροντας τη διαπίστευση σε όλο το προσωπικό του από σήμερα», ανέφερε μια δήλωση στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Mena.

10:59: Ο αιγυπτιακός στρατός περιφρουρεί το αρχηγείο του υπουργείου Εσωτερικών στο κέντρο του Καίρου, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Αλ Αραμπίγια.

10:42: Περισσότεροι από 1.000 διαδηλωτές, με τους οποίους ενώθηκαν κύματα άλλων, συγκεντρώθηκαν σήμερα Κυριακή στο κέντρο του Καΐρου απαιτώντας από τον αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ να παραιτηθεί και απορρίπτοντας το διορισμό από τον ίδιο ενός αντιπροέδρου. «Χόσνι Μουμπάρακ, Ομάρ Σουλεϊμάν, κι οι δυο σας είστε πράκτορες των Αμερικανών», φώναζαν οι διαδηλωτές.

09:46: Χιλιάδες κρατούμενοι δραπέτευσαν από τη φυλακή του Ουάντι Νατρούν, 100 χλμ βόρεια του Καΐρου, σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας, κατά την έκτη ημέρα της εξέγερσης.

Σάββατο 29/01

22:50: Εκατοντάδες πολίτες διαδήλωσαν στην πρεσβεία της Αιγύπτου στη Βηρυτό απαιτώντας την αποχώρηση του προέδρου Μουμπάρακ από την εξουσία. Διαδηλώσεις σε πρεσβείες της Αιγύπτου πραγματοποιήθηκαν και στο Λονδίνο και στο Αμάν, στην Ιορδανία.

22:40: Νέες πληροφορίες από ιατρικές πηγές κάνουν λόγο για δώδεκα νεκρούς από τις σημερινές διαδηλώσεις στην πόλη Μπένι Σουέιφ νοτίως του Καϊρου, ανεβάζοντας τους νεκρούς τις εξέγερσης σε 92 συνολικά. Οι 12 διαδηλωτές σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με αστυνομικές δυνάμεις, όταν επιχείρησαν να επιτεθούν σε ένα αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

22:30 : Έκτακτη συνεδρίαση για την εξέγερση στην Αίγυπτο, πραγματοποίησαν ανώτατοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ περιλαμβανόμενου του αντιπροέδρου της χώρας Τζο Μπάιντεν και της υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

22:15: Ιατρικές πηγές αναφέρουν ότι τουλάχιστον 73 άτομα έχουν σκοτωθεί και χιλιάδες έχουν τραυματιστεί από την Παρασκευή, στις διαδηλώσεις εναντίον του Μουμπάρακ. Με τα τελευταία ιατρικά στοιχεία, οι νεκροί από την πρώτη ημέρα της εξέγερσης είναι συνολικά 80.

20:30: Ο αντιφρονών νομπελίστας Μοχάμαντ Ελ Μπαραντέι κάλεσε εκ νέου τον πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ να παραιτηθεί χωρίς άλλη καθυστέρηση για το καλό της χώρας. «Ο διορισμός ενός αντιπροέδρου και ενός νέου πρωθυπουργού δεν είναι αρκετές ούτε ικανοποιητικές κινήσεις», τόνισε.

19:45 : Άρματα μάχης έχουν αναπτυχθεί σε όλες τις περιοχές των πλουσίων προαστίων του Καιρου, αλλά και περιμετρικά όλων των μεγάλων πολυτελών ξενοδοχείων της αιγυπτιακή πρωτεύουσας. Εν τω μεταξύ, οι οικογένειες των μελών των ισραηλινών διπλωματών στο Κάιρο και περίπου 40 πολίτες του Ισρασήλ αναχώρησαν από την αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

19:30 : Συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και κρατουμένων στις φυλακές Αμππου Ζααμπάλ βόρεια του Καίρου, όταν επιχείρησαν να δραπετεύσουν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οκτώ κρατούμενοι σκοτώθηκαν και 123 τραυματίστηκαν, ενώ κανείς δεν κατάφερε να δραπετεύσει.

18:45:Στο Λονδίνο βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο γιοι του Μουμπάρακ. Εν τω μεταξύ, υψηλόβαθμος ισραηλινός αξιωματούχος, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, εξέφρασε την ανησυχία του μπροστά στον κίνδυνο πτώσης του καθεστώτος του αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, σημειώνοντας τους «τους στρατηγικούς και οικονομικούς δεσμούς υψηλής σημασίας», μεταξύ των δύο χωρών.

18:30: Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, πέντε άτομα τραυματίστηκαν έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, όταν οι διαδηλωτές επιχείρησαν να εισέλθουν στο κτίριο. Νωρίτερα, το Al Jazeera είχε μεταδώσει ότι στις συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις έξω από το κτίριο τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν, όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον τους.

18:15:Ο υπουργός Αεροπορίας στρατηγός Αχμαντ Σαφίκ διορίστηκε σήμερα νέος πρωθυπουργός της Αιγύπτου. Ο Σαφίκ που αντικαθιστά τον Αχμαντ Ναζίφ, θα σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση της Αιγύπτου, καθώς η προηγούμενη παραιτήθηκε σήμερα ύστερα από απαίτηση του Μουμπάρακ. Εν τω μεταξύ, σχετικά με το διορισμό του Ομαρ Σουλεϊμάν, επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, στη θέση του αντιπροέδρου της χώρας, αναλυτές σημειώνουν ότι υποδηλώνει την ύπαρξη σχεδίου διαδοχής του Μουμπάρακ αλλά και το γεγονός ότι ο γιος του αιγύπτιου προέδρου δεν είναι πιθανό να τον διαδεχθεί. Σημειώνεται ότι ο 74χρονος Σουλεϊμάν έχει παίξει ρόλο-κλειδί σε σημαντικά πολιτικά γεγονότα. Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «η αιγυπτιακή κυβέρνηση δεν μπορεί απλώς να ανακατεύει την τράπουλα και να μην αλλάζει χαρτιά».

17:30: Ο Ομαρ Σουλεϊμάν, επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και συνεργάτης του αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, ορκίστηκε αντιπρόεδρος της χώρας, μία θέση που δημιουργείται πρώτη φορά από το 1981 οπότε ανέλαβε την προεδρία ο Μουμπάρακ. Την ίδια στιγμή, ο σουνίτης κληρικός σεΐχης Γιούσεφ αλ Καρντάουι δήλωσε ότι μόνο η αποχώρηση του αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ μπορεί να δώσει τέλος στην κρίση στην Αίγυπτο και ζήτησε από τον αιγυπτιακό λαό να συνεχίσει «την επανάστασή του» ειρηνικά. «Χόσνι Μουμπάρακ σε συμβουλεύω να διδαχθείς από τον Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Αλι», δήλωσε ο Γιούσεφ αλ Καρντάουι.

16:45: Τουλάχιστον 3 διαδηλωτές σκοτώθηκαν από αστυνομικά πυρά στο υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με το Al Jazeera, όταν πλήθος λαού επιχείρησε να εισέλθει εντός του κτιρίου, σπάζοντας τον αστυνομικό κλοιό. Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος της Αιγύπτου και πλούσιος επιχειρηματίας, ο Αχμεντ Εζ, τον οποίο πολλοί θεωρούν πιλώνα του καθεστώτος, υπέβαλε την παραίτησή του από το Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα του Μουμπάρακ.

16:15: Περίπου 1.000 Αιγύπτιοι προσπαθούν να εισέλθουν στο υπουργείο Εσωτερικών της χώρας στο Κάιρο, σύμφωνα με το Al Jazeera. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν στο Κάιρο, υπό το βλέμμα του στρατού που από χτες βρίσκεται στους δρόμους των μεγάλων πόλεων. «Ο λαός θέλει να αποχωρήσει ο προέδρος», φωνάζπυν οι διαδηλωτές. Ένα σουπερμάρκετ Carrefour λεηλατήθηκε νωρίτερα σήμερα, ενώ όπως δήλωσε ο επικεφαλής του αιγυπτιακού Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων (CSA) Ζάχι Χαουάς λεηλατήθηκε και το Αιγυπτιακό Μουσείο με αποτέλεσμα να καταστραφούν δύο μούμιες. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, το μεγαλύτερο κίνημα αντιπολίτευσης της Αιγύπτου, ζήτησε σήμερα σε ανακοίνωσή της την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας.

16:00 : Χιλιάδες διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους σε Κάιρο και Αλεξάνδρεια παρά την απαγόρευση που ισχύει από τις 16:00 και τις προειδοποιήσεις του στρατού, που από χτες βρίσκεται στους δρόμους, ότι όποιος παραβιάζει την απαγόρευση κυκλοφορίας θα βρίσκεται σε κίνδυνο. Παράλληλα, οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις ζήτησαν από το λαό να προστατευθεί από τις λεηλασίες σε ανακοίνωσή τους που αναγνώστηκε από την κρατική τηλεόραση.

Νωρίτερα…