Το Πανεπιστήμιο Κολούμπια παρέτεινε εκ νέου την Τετάρτη την προθεσμία που είχε δοθεί στους φοιτητές που διαμαρτύρονται για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα να εκκενώσουν τους καταυλισμούς τους στην πανεπιστημιούπολη, αυτή τη φορά κατά 48 ώρες μέχρι τις αρχές της Παρασκευής, και δήλωσε ότι οι διαδηλωτές φοιτητές συμφώνησαν σε τέσσερα από τα κορυφαία αιτήματα του πανεπιστημίου.

Ads

Στην τελευταία ανακοίνωσή του, επικαλέστηκε πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μαζί τους με στόχο την εκτόνωση της τεταμένης αντιπαράθεσης που έχει εξαπλωθεί σε όλα τα αμερικανικά πανεπιστήμια.

«Σημειώνουμε σημαντική πρόοδο με τους εκπροσώπους του καταυλισμού των φοιτητών στο δυτικό γκαζόν», ανέφερε το Κολούμπια σε ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο μετά τις 07:00 ώρα Ελλάδας την Τετάρτη.

Το πανεπιστήμιο είχε δώσει νωρίτερα στους φοιτητές προθεσμία μέχρι τα μεσάνυχτα για να διαλύσουν τις σκηνές αν οι διαπραγματεύσεις δεν οδηγούσαν σε συμφωνία. Η προθεσμία αυτή παρατάθηκε αρχικά μέχρι τις 8 π.μ. της Τετάρτης.

Ads

Ο πρόεδρος του πανεπιστημίου, Νεμάτ «Μινούς» Σαφίκ, είχε δηλώσει ότι το πανεπιστήμιο «θα πρέπει να εξετάσει εναλλακτικές επιλογές για την εκκένωση» της περιοχής, εάν οι συνομιλίες δεν έδιναν τέλος στις κατασκηνώσεις.

Αλλά αρκετές ώρες μετά τη δήλωση, οι βασικοί φοιτητικοί φορείς που βρίσκονται πίσω από τις φιλοπαλαιστινιακές διαμαρτυρίες δεν είχαν σχολιάσει αυτά τα αιτήματα, ενώ την Τρίτη είχαν δηλώσει πως το πανεπιστήμιο τους απειλεί με παρέμβαση της εθνοφρουράς αν δεν συμμορφωθούν.

Το Πανεπιστήμιο Κολούμπια ανέφερε ότι οι διαδηλωτές φοιτητές συμφώνησαν να διαλύσουν και να απομακρύνουν έναν «σημαντικό αριθμό σκηνών», να διασφαλίσουν ότι όσοι δεν συνδέονται με το Κολούμπια θα εγκαταλείψουν την πανεπιστημιούπολη, ώστε μόνο οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια να συνεχίσουν να συμμετέχουν στη διαμαρτυρία, να συμμορφωθούν με τις οδηγίες ασφαλείας που εξέδωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Νέας Υόρκης, να καταστήσουν τον καταυλισμό «ευπρόσδεκτο σε όλους», και τέλος, να αποκλείσουν «τη χρήση γλώσσας που προκαλεί διακρίσεις ή παρενοχλήσεις».