Η πρόεδρος του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, Μινούς Σαφίκ, δήλωσε την Δευτέρα ότι οι συνομιλίες με τους φιλοπαλαιστινιακούς φοιτητές που άρχισαν να κατασκηνώνουν στην πανεπιστημιούπολη πριν από δύο εβδομάδες απέτυχαν, και τους προέτρεψε να διαλυθούν οικειοθελώς, χωρίς να θίξει το τι θα συμβεί αν δεν το κάνουν.

Ads

Η διοίκηση της Σαφίκ, η οποία επικρίθηκε έντονα την περασμένη Παρασκευή από επιτροπή εποπτείας της πανεπιστημιούπολης για την αντίδρασή της στις διαδηλώσεις, ανέφερε σε σχετική δήλωση ότι οι διοργανωτές των αλληλέγγυων κινητοποιήσεων στον Παλαιστινιακό αγώνα και οι ακαδημαϊκή διοίκηση δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία που θα έβγαζε από το αδιέξοδο σχετικά με τον καταυλισμό, ο οποίος, σύμφωνα με τη διοίκηση, παραβιάζει τους πανεπιστημιακούς κανόνες.

Το Κολούμπια δεν θα εκχωρήσει περιουσιακά στοιχεία που υποστηρίζουν τον στρατό του Ισραήλ, βασικό αίτημα των διαδηλωτών, αλλά η σχολή προσφέρθηκε να επενδύσει στην υγεία και την εκπαίδευση στη Γάζα, και να βελτιώσει τη διαφάνεια των άμεσων επενδύσεων του Κολούμπια, σύμφωνα με τη δήλωση της Σαφίκ.

Οι διαδηλωτές υποσχέθηκαν να διατηρήσουν τον καταυλισμό τους μέχρι να ικανοποιηθούν τα τρία αιτήματά τους: Αποεπένδυση, διαφάνεια στα οικονομικά του Κολούμπια και αμνηστία για τους φοιτητές και το διδακτικό προσωπικό που τιμωρήθηκαν πειθαρχικά για τη συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις.

Ads

Η Σαφίκ αντιμετώπισε την κατακραυγή πολλών φοιτητών, καθηγητών και εξωτερικών παρατηρητών το τελευταίο διάστημα επειδή κάλεσε την αστυνομία της Νέας Υόρκης να διαλύσει τον καταυλισμό, με αποτέλεσμα να γίνουν περισσότερες από 100 συλλήψεις μέχρι στιγμής.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ / «Τσουνάμι» κινητοποιήσεων σε μεγάλα πανεπιστήμια υπέρ των Παλαιστινίων – «Σταματήστε να χρηματοδοτείτε τη γενοκτονία»

Κινητοποιήσεις στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης

Η γαλλική αστυνομία προχώρησε στην βίαιη απομάκρυνση δεκάδων διαδηλωτών που είχαν κατασκηνώσει σε προαύλιο χώρο του Πανεπιστημίου της Σορβόννης στο Παρίσι την Δευτέρα, για να διαμαρτυρηθούν κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.

EPA/MOHAMMED BADRA
EPA/MOHAMMED BADRA

 

Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε τρεις ημέρες μετά τις διαμαρτυρίες στο επίλεκτο πανεπιστήμιο Sciences Po της γαλλικής πρωτεύουσας, και ήρθε στον απόηχο των συγκεντρώσεων σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ κατά του πολέμου.

Το πανεπιστήμιο, ένα από τα παλαιότερα στον κόσμο, έκλεισε τα κτίριά του για όλη την ημέρα κατά τη διάρκεια των ειρηνικών διαδηλώσεων. Οι φοιτητές φώναζαν «Ελεύθερη Παλαιστίνη» και προέτρεπαν το ίδρυμα να καταδικάσει το Ισραήλ.

EPA/MOHAMMED BADRA
EPA/MOHAMMED BADRA