Το ενδεχόμενο η χθεσινή καταστροφική πυρκαγιά στο ναό της Παναγίας των Παρισίων να υπήρξε έργο εμπρηστών ή τρομοκρατών απέκλεισαν οι Αρχές του Παρισιού.

Ads

Πιο συγκεκριμένα, οι εισαγγελείς του Παρισιού, που ανέλαβαν την σχετική έρευνα, αντιμετωπίζουν ως ατύχημα τη μεγάλη φωτιά που κατέστρεψε ένα μεγάλο τμήμα του ιστορικού ναού. Το δε ατύχημα πιθανότατα συνέβη κατά τη διάρκεια έργων αποκατάστασης στο εσωτερικό του ναού.

Την ίδια στιγμή πάντως δεν είναι λίγοι αυτοί που υπενθυμίζουν πως η εν λόγω εκκλησία-σύμβολο αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα εδώ και αρκετό καιρό.

Συγκεκριμένα, η πέτρινη πρόσοψη είχε υποστεί φθορές εξαιτίας των καιρικών συνθηκών και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, οι δυο πλαϊνοί πύργοι στηρίζονταν από υποστυλώματα, τα γλυπτά, από τα οποία τρέχει το νερό, είχαν χάσει την πλαστικότητά τους ενώ η σκαλωσιά χρεαζόταν συντήρηση και είχε αντικατασταθεί από μια ξύλινη. Παράλληλα, στον κεντρικό πύργο το νερό έσταζε από την οροφή με αποτέλεσμα να υφίσταται φθορές ο σκελετός της στέγης.

Ads

Την ίδια στιγμή, το κονδύλι που διατίθετο από τη γαλλική κυβέρνηση δεν επαρκούσε για τη συντήρηση, με αποτέλεσμα η ίδια αλλά και οι υπεύθυνοι του μνημείου να απευθύνονται σε ιδιώτες για τη συγκέντρωση χρημάτων, με στόχο τη συγκέντρωση 100 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, όπως είχε γίνει γνωστό το Φεβρουάριο του 2018, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμάνουελ Μακρόν ανέθεσε  στον πιο γνωστό Γάλλο παρουσιαστή, τον Στεφάν Μπέρν, το έργο της εύρεσης ιδιωτικών πηγών χρηματοδότησης. Την ίδια στιγμή, ο Μισέλ Πικό ανέλαβε την προεδρία ενός Ιδρύματος με τίτλο «Φίλοι της Νοτρ Νταμ», το οποίο ιδρύθηκε με στόχο να προσελκύσει πλούσιους χορηγούς από τις ΗΠΑ. Όπως σημείωναν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, 150 εκατ ευρώ απαιτούνταν για τη συντήρηση του ναού, από τα οποία το ένα τρίτο θα έβαζε η γαλλική κυβέρνηση.

Σήμερα πάντως, μετά την καταστροφή, πολλοί φαίνεται να είναι αυτοί οι εκατομμυριούχοι, εντός κι εκτός Γαλλία, που σπεύδουν να εκφράσουν τη βούληση να συμβάλουν οικονομικά στο έργο της αναστήλωσης της Παναγίας των Παρισίων, αντοποκρινόμενοι στον έρανο που ανανκοίνωσε ότι διεξάγει ο Γάλλος πρόεδρος. Ειδικότερα,  ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος Φρανσουά Ανρί Πινό ανακοίνωσε αργά το βράδυ ότι αυτός και η οικογένειά του πρόκειται να δωρίσουν 100 εκατομμύρια ευρώ έτσι ώστε να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση του ιστορικού καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων.

Ανάλογη πρόθεση εκδήλωσε και ο όμιλος LVMH του Μπερνάρ Αρνό,που δήλωσε πως θα συμβάλει με 200 εκατ. ευρώ.