Δεκατρία χρόνια μετά την εισβολή Αμερικανών και Βρετανών στο Ιράκ, το παλάτι του Σαντάμ Χουσεΐν στη Βασόρα μετατρέπεται σε μουσείο.

Ads

Το νέο μουσείο, το οποίο θα ανοίξει τις πύλες του στις αρχές Σεπτεμβρίου, θα φιλοξενήσει περί τα 3.500 αντικείμενα, τα οποία φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ιράκ στη Βαγδάτη (το οποίο είχε κατά τον πόλεμο λεηλατηθεί αγρίως).

Πρόκειται για αρχαιολογικούς θησαυρούς από τους πολιτισμούς της Μεσοποταμίας, ευρήματα από την αρχαία Βαβυλώνα, τους πολιτισμούς των Σουμερίων και των Ασσυρίων.

Η απόφαση στηρίζεται σε δύο πόλους. Ο ένας είναι ότι, το μουσείο γίνεται ένα είδος «απάντησης» στα εγκλήματα κατά της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που διαπράττουν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Ads

Ο άλλος είναι ότι, το μουσείο μπορεί να γίνει πόλος έλξης για την ανάδειξη της πόλης.

Το κόστος ανακατασκευής του παλατιού και της μετατροπής του σε μουσείο ανέρχεται σε 3,5 εκατ. δολάρια.

Μέρος του έργου χρηματοδοτήθηκε από δωρεές, 500.000 δολαρίων, πετρελαϊκών ομίλων προς τη βρετανική οργάνωση «Φίλοι του Μουσείου της Βασόρας». Τα υπόλοιπα 3 εκατ. δολάρια έχει δεσμευτεί να χορηγήσει η τοπική κυβέρνηση.

image

Παράλληλα, το Βρετανικό Μουσείο θα διαθέσει επιστήμονές του για να βοηθήσουν ως επιμελητές.

Ο Σαντάμ, πρώην ιδιοκτήτης του παλατιού, ακόμα στοιχειώνει τον χώρο μιας και το όνομά του βρίσκεται πάντα πάνω από την κεντρική πύλη του παλατιού, σκαλισμένο στα αραβικά  ως «Πρίγκιπας των Αράβων».

Ο Κατάν αλ-Αμπίντ, επικεφαλής του τμήματος για τη Βασόρα στο κρατικό Συμβούλιο Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ιράκ, ελπίζει η Βασόρα, που ιδρύθηκε το 636 μ.Χ. και υπήρξε ένα από τα πιο σημαντικά λιμάνια στον Ινδικό Ωκεανό, να αναδείξει την πλούσια ιστορία της.

image

«Θέλουμε να γίνει όπως η Γρανάδα στην Ισπανία, αλλά αυτό είναι ένα μακρόπνοο σχέδιο, που απαιτεί περί τα 15 με 20 χρόνια για να υλοποιηθεί» τονίζει, σημειώνοντας πως έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για να ενταχθεί η πόλη στον κατάλογο της UNESCO με τις προστατευόμενες περιοχές παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.