Ένας 17χρονος Παλαιστίνιος, ο Μοχάμεντ Αμπού Κντάρ, απήχθη στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και σκοτώθηκε σε μια πράξη εκδίκησης, όπως πιθανολογείται, για το φόνο τριών Ισραηλινών στην Δυτική Όχθη.

Ads

Ο έφηβος απήχθη στην παλαιστινιακή συνοικία Σουάφατ και το πτώμα του ανακαλύφθηκε πολλές ώρες αργότερα σε περιοχή της Δυτικής Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με μάρτυρες, ο έφηβος εξαναγκάστηκε από αγνώστους να μπει μέσα σ’ ένα όχημα έξω από ένα σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με τον ισραηλινό ιστότοπο Ynet, το πτώμα που βρέθηκε είναι καμένο και φέρει σημάδια βίας. Πηγή των δυνάμεων ασφαλείας του Ισραήλ που μίλησε ανώνυμα στο Γαλλικό Πρακτορείο είπε ότι οι αρχές εκτιμούν ότι η δολοφονία έγινε σε αντίποινα για την δολοφονία τριών εφήβων Ισραηλινών.

 Το Ισραήλ κατηγορεί για τις απαγωγές των εφήβων τους ισλαμιστές της Χαμάς, την οποία έχει χαρακτηρίσει ως τρομοκρατική οργάνωση. Η οργάνωση πάντως αρνείται την όποια εμπλοκή στην υπόθεση. Παρόλα αυτά το Ισραήλ ξεκίνησε χθες επιθέσεις αντιποίνων σε παλαιστινιακά εδάφη βομβαρδίζοντας και ανατινάσσοντας σπίτια. Σύμφωνα με το Reuters, και σήμερα διεξάγονται επιθέσεις. Ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας ως απάντηση στις ισραηλινές επιδρομές. 

Πάντως, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπεντζαμίν Νετανιάχου καταδίκασε ως «ειδεχθές έγκλημα» την απαγωγή και τον φόνο νεαρού Παλαιστίνιου. Την καταδίκη του εγκλήματος από τον Νετανιάχου είχε ζητήσει ο πρόεδρος του Κράτους της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς, όπως έκανε και ο ίδιος για τους τρεις νεαρούς Ισραηλινούς. Παράλληλα ο Νετανιάχου έκανε έκκληση να μην πάρουν οι δυο πλευρές τον νόμο στα χέρια τους. 

Η Χαμάς, μετά την απαγωγή και το φόνο του νεαρού Παλαιστινίου, προειδοποίησε τους Ισραηλινούς ηγέτες ότι θα πληρώσουν για τα εγκλήματα των «ορδών των εποίκων». «Ο λαός μας δεν θα παραμείνει αδρανής απέναντι σε αυτό το έγκλημα, ούτε απέναντι σε οποιοδήποτε άλλο έγκλημα δολοφονίας ή κατεδάφισης που διαπράττουν οι ορδές των εποίκων και εσείς θα πληρώσετε το τίμημα όλων αυτών των εγκλημάτων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της, στην οποία απευθύνεται στους Ισραηλινούς ηγέτες, «οι οποίοι φέρουν», σύμφωνα με την ίδια, «άμεσα την ευθύνη».

Ads

Την Τετάρτη ξέσπασαν στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ οι μεγαλύτερες συγκρούσεις των τελευταίων χρόνων μεταξύ Παλαιστινίων και αστυνομικών δυνάμεων του Ισραήλ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες κατά τα επεισόδια τραυματίστηκαν τουλάχιστον 50 άτομα, μεταξύ αυτών και τουλάχιστον τέσσερις δημοσιογράφοι. Τη Δευτέρα είχε προηγηθεί διαδήλωση ακροδεξιών Ισραηλιτών, οι οποίοι φώναζαν «θάνατος στους Άραβες».