Κοντά στην κοινότητα Χαλούλ, στα βορειοδυτικά της Χεβρώνας, σε απόσταση λίγων λεπτών από το σημείο που είχαν εξαφανιστεί στη Δυτική Όχθη, εντοπίστηκαν νεκροί οι τρεις νεαροί ισραηλινοί, από 16 έως 19 ετών, που αγνοούνταν από τις 12 Ιουνίου. Το Ισραήλ, που από την ημέρα εξαφάνισης έχει εξαπολύσει μια ευρεία στρατιωτική επιχείρηση με εκατοντάδες συλλήψεις Παλαιστινίων, κατηγορεί για τη δολοφονία των τριών νεαρών την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, την οποία απείλησε πως «θα εξαλείψει». «Το Ισραήλ θα ανοίξει τις πύλες της κολάσεως», απάντησε η Χαμάς, που έχει μεγάλη δύναμη στη Λωρίδα της Γάζας.

Ads

Η Χαμάς, που υποστήριξε την παλαιστινιακή κυβέρνηση εθνικής ενότητας, έχει χαρακτηριστεί ως «τρομοκρατική οργάνωση» από Ισραήλ και Δύση. Ωστόσο οι ΗΠΑ και η Ευρώπη δεν αντέδρασαν στο γεγονός πως η Χαμάς υποστηρίζει την κυβέρνηση εθνικής ενότητας των Παλαιστινίων, αδειάζοντας το Ισράηλ, που έκανε λόγο για «αμερικανική αφέλεια».

«Η απλή στήριξη της κυβέρνησης εθνικής εθνότητας από τη Χαμάς, χωρίς τη συμμετοχή της οργάνωσης, δεν είναι επαρκής λόγος για να σταματήσει η παροχή βοήθειας και οι επαφές με την Παλαιστινιακή Αρχή», ανέφεραν οι ΗΠΑ, ενώ ανάλογη ήταν και η στάση της Ευρώπης.

Μετά τον εντοπισμό των τριών νεαρών ισραηλινών, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε πως «η Χαμάς θα πληρώσει», ενώ ο υφυπουργός Άμυνας του Ισραήλ Ντάνι Ντάνον απείλησε ότι θα εξαλείψει τη Χαμάς. «Οι Ισραηλινοί έχουν την απαραίτητη θέληση και την αποφασιστικότητα για να υπομείνουν τις δοκιμασίες μιας μακράς επιχείρησης για την εξάλειψη της Χαμάς» ανέφερε ο Ντάνον σε ανακοίνωσή του.

Ads

«Κάθε κλιμάκωση των επιχειρήσεών του Ισραήλ ή ένας ενδεχόμενος πόλεμος θα ανοίξει τις πύλες της κόλασης», προειδοποιεί η Χαμάς και αρνείται πως έχει οποιαδήποτε εμπλοκή με τη δολοφονία των τριών νεαρών. «Εάν οι κατακτητές επιχειρήσουν κλιμάκωση ή πόλεμο, θα ανοίξουν τις πύλες της κόλασης κι αυτό θα αποβεί σε βάρος τους», τόνισε εκπρόσωπος της οργάνωσης στη Γάζα.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς συγκάλεσε το βράδυ της Δευτέρας έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ώστε «να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις».

Από την πλευρά της η Ουάσινγκτον ζήτησε ψυχραιμία και από τις δύο πλευρές. Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι, ζήτησε «να συνεχίσουν οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι να εργάζονται μαζί στον τομέα της ασφάλειας. Αυτό θα συνεχίσουμε να το ζητάμε παρά την τραγωδία και τον τεράστιο πόνο που υπάρχει στο έδαφος». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, καταδίκασε την «παράλογη πράξη τρομοκρατίας» και προέτρεψε τις δύο πλευρές να απέχουν από πράξεις που ενέχουν τον κίνδυνο της αποσταθεροποίησης.